miercuri

17 aprilie, 2024

7 octombrie, 2011

Guvernul nu a solicitat Fondului monetar Internaţional creşterea ţintei de deficit pe anul 2012, de la 3% cât a este stabilită în prezent, a declarat, vineri, la Timişoara, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, la postul TVR Info, citat de hotnews.ro.

”Nu am solicitat FMI şi CE modificarea ţintei de deficit bugetar. Pentru 2012 trebuie să mergem cu un deficit sub 3% din cauza anului 2008. E o obligaţie. Un deficit mai mare de 3% nu reprezintă o soluţie. Un deficit foarte mare reprezintă şi o finanţare mai mare, imprumuturi mai mari”, a explicat Ialomiţianu.

În schimb, el a recunoscut că Guvernul va revizui prognoza de creştere economică pe anul 2012 de la 3,5-4% la mai puţin de 3%.


”Vom revizui prognoza de creştere, va ajunge sub 3%”, a arătat el.

În privinţa majorării salariilor bugetarilor, el a precizat că o decizie se va lua la finalul acestei luni, dar o scădere a contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate ar pune în pericol investiţiile de stat pe anul 2012.

”Decizia majorării salariilor o să o luăm la sfârşitul lunii octombrie, dar să nu punem în pericol investiţiile. Daca există posibilitate, o facem cu dragă inimă. Avem două măsuri pentru reducerea cheltuielilor pentru funcţionarea statului: imposibilitatea cumpărării de mobilier şi autoturisme, precum şi controlul angajărilor. Reducerea CAS? Mi-as dori să fim în situaţia asta. Dar să nu punem în pericol investiţiile. Nu vrem să ajungem ca Bulgaria şi Ungaria, care anii trecuţi au redus impozitele şi acum fac ajustări bugetare. Ungaria creşte TVA de la 24 la 27%”, amai susţinut Ialomiţianu, în interviul pentru TVR Info.

”Bugetul pentru 2012 va fi optimist pentru investiţii şi prudent pentru celelalte cheltuieli. În mare, avem conturate liniile directoare, dar trebuie discutat cu FMI si CE”, a adăugat ministrul Finanţelor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: