vineri

26 aprilie, 2024

26 martie, 2014

Ioana Petrescu, ministrul finanțelor

Schema de înjumătăţire a ratelor bancare pentru anumite persoane va fi aplicată începând cu luna iulie a acestui an, iar creditul fiscal va intra în vigoare după doi ani, din 2016, a declarat premierul Victor Ponta.

Prim ministrul a corectat-o pe Ioana Petrescu care a afirmat că măsura va fi aplicată din 2016, afirmând că ministrul finanțelor ”nu are cum să spună în cuvinte foarte simple lucruri complicate. Încearcă şi ea, săraca, ce să facem…eu sunt traducătorul”, potrivit Mediafax.

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a anunţat, la Adevărul Live, că schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, cunoscută ca electorată, va suferi modificări de calcul faţă de formula ministrului Bugerului, Liviu Voinea, şi va intra în vigoare începând cu anul 2016.


„Se va aplica, dar vreau să o supun dezbaterii atât cu băncile, cât şi cu mediul academic. Noul plan este să ajutăm pe cei cu venituri mici din 2016, am format un grup care să identifice orice posibilă problemă. Dacă sunt persoane cu venituri mici, e bine să fie ajutaţi înainte ca acest împrumut să de devină neperformant. Trebuie să fie mai puţin birocratică. Am mai schimbat formula domnului Voinea“, a anunţat Ioana Petrescu, la Adevarul Live.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat marţi că aplicarea ordonanţei de urgenţă privind schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, deja celebra „ElectoRată“, nu se regăseşte printre atribuţiile sale, fiind o problemă de politică fiscală.

Asta după de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a spus în repetate rânduri că singurul merit pentru „ElectoRată“ îl are Voinea.

„Nu e la mine, e pe politică fiscal“, a răspuns Voinea întrebat dacă poate da detalii privind stadiul proiectului de act normativ şi când va intra în vigoare măsura de spijinire a persoanelor cu credite, anunţată de premierul Victor Ponta.


Preşedintele Traian Băsescu declara în urmă cu o lună că prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a fost unul dintre artizanii „ElectoRatei“, şeful statului menţionând că doreşte ca Banca Naţională să nu ajungă în situaţia de a executa dispoziţiile Guvernului.

Ulterior, BNR a răspuns printr-un comunicat în care susţinea că schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei a fost concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invocând ca semnificativ în acest sens un articol publicat de Voinea pe site-ul „Financial Times“.

Guvernul estimează că această schemă de reduceri fiscale pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ar putea duce la reeşalonarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români, iar băncile ar putea reduce ratele la credite cu până la 4 miliarde de lei în 2014.

Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obţin de la bancă restructurarea creditelor, dar numai în condiţii stabilite de stat, cu prelungirea scadenţei până la doi ani.

Asta înseamnă că beneficiarii vor trebui să achite dobânzi suplimentare, lucru care anulează, practic, ajutorul guvernului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: