Ministerul Finanțelor ia în calcul un deficit de 9,1% din PIB pentru 2020, construit pe un scenariu de scădere economică de 4,2% a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, miercuri, într-o conferință de presă.
Acesta a precizat că în raport cu prognoza anterioară deficitul bugetar se va majora cu 5 miliarde de lei, în special din cauza scăderii de venituri. „Nu se vor mai încasa 4,2 miliarde de lei din economie în principal datorită deciziei ca aceia care au acumulat datorii să le reeșaloneze”, a spus ministrul Finanțelor.
„În același timp, cheltuielile bugetului cresc, avem ca priorități: sănătate, educație, investiții și asistență socială”, a declarat ministrul Finanțelor.
El a mai spus că, prin rectificarea bugetară ce va fi anunțată de Executiv, bugetul fondului unic de asigurări sociale și de de sănătate se va majora cu 1,1 miliarde de lei, 1 miliard de lei va merge spre ministerul Dezvoltării, 1,1 miliarde de lei vor merge spre subvențiile pentru agricultură iar 1,2 miliarde de lei se vor îndrepta către fondul de rezervă al Guvernului, „deoarece s-ar putea să fie cheltuieli neprevăzute pentru sănătate”. Creșterea cheltuielilor de asistență socială este în special un efect al recalculării pensiilor, a explicat Florin Cîțu.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Finanțelor, în urma rectificării, Ministerul Sănătății va primi 1 miliard de lei, în timp ce bugetul Ministerului Transporturilor va rămâne nemodificat.
Sunt mai multe ministere care au realizat economii, a mai declarat Cîțu, precizând că, în 2020, economiile realizate de ministerul de Finanțe „din reorganizare și telemuncă” sunt de 134 milioane de lei.
Deficit de 7% în 2021
Anul viitor, deficitul bugetar ar urma să scadă la 7% din PIB, a anticipat ministrul Finanțelor, care a explicat că diminuarea va rezulta din faptul că 1% din deficitul din 2020 a fost reprezentat de măsurile one-off, care nu vor mai fi implementate anul viitor, din veniturile suplimentare, ce ar putea aduce un plus de 1% și din e-facturare, care ar putea genera venituri suplimentare de 2 procente din PIB.