La obiect

Pedeapsă cu închisoarea pentru întârzieri mari la plata taxelor reținute la sursă și pentru evaziune: Proiect depus de ministrul Finanțelor

Ministrul Finanțelor a înregistrat la Senat un poriect pentru modificarea Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale și pentru creșterea ratei de colectare la… Mai mult

15.09.2019

La obiect

Parlamentul UE a desemnat echipa ce va negocia șefia Parchetului European

Parlamentul European și-a desemnat joi noua echipă pentru negocierea, cu Consiliul UE, a poziției de procuror-șef european. Mandatul celor trei europarlamentari este de a obține… Mai mult

12.09.2019

Chestiunea

Creșterea puterii de cumpărare a salariilor se menține la peste 10%, productivitatea muncii la +0,2%

Conform datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2019 a fost de 5.091 lei, cu 0,7% mai mic faţă de luna… Mai mult

12.09.2019

La obiect

Modificări la schemele de ajutor de stat pentru companii: guvernul relaxează condițiile pentru a lărgi baza de aplicabilitate

Ministerul Finanțelor Publice modifică schemele de ajutor de stat 807/2014 și 332/2014, în urma consultării cu mediul privat, reiese dintr-un proiect de hotărâre publicat miercuri.… Mai mult

11.09.2019

Cronicile

Ministrul Nicolicea îndeamnă Parlamentul să ignore deciziile CCR legate de legea numirilor la ASF, Curtea de Conturi şi Radioul public

de Victor Bratu 2.9.2014

Deciziile CC de neconstituţionalitate a hotărârilor Parlamentului privind unele numiri la Curtea de Conturi, ASF şi SRR nu pot fi aplicate, deoarece CC nu are cadru legislativ pentru a se pronunţa în legătură cu astfel de hotărâri, susţine ministrul Eugen Nicolicea, într-o adresă trimisă Camerei.

În plus, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul îndeamnă legislativul să reglementeze procedurile prin care se transpun efectele deciziilor Curţii Constituţionale în situaţia în care aceasta constată neconstituţionalitatea unor hotărâri ale Parlamentului.

În replică, preşedintele CCR declară că hotărârile Curţii sunt “general obligatorii”. ”Restul e tăcere”, spune Augustin Zegrean.

Argumentaţia lui Eugen Nicolicea

Ministrul Eugen Nicolicea a trimis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pe 1 august, consideraţiile sale cu privire la aplicabilitatea deciziilor CCR care se referă la acte adoptate de Parlament.

Documentul a fost prezentat în Biroul permanent al Camerei, iar deputaţii PNL l-au făcut public marţi, într-o conferinţă de presă.

În document, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul face o prezentare legată de deciziile prin care au fost constatate drept neconstituţionale o serie de numiri la Curtea de Conturi, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Societatea Română de Radio, argumentând că nu s-ar putea lua nicio măsură cu privire la persoanele numite în funcţii.

Eugen Nicolicea aminteşte că Parlamentului îi revine obligaţia să promoveze o lege prin care să pună de acord prevederile Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale cu dispoziţiile Deciziei CC 727/2012.

”Prin această decizie (nr. 727/2012- n. red.), Curtea a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională şi, totodată, a reţinut următoarele: «Curtea consideră că în cadrul procesului legislativ de reexaminare a dispoziţiei constituţionale, fiind vorba de o atribuţie distinctă ce i-a fost conferită Curţii, aceasta ar trebui să fie reglementată într-o secţiune distinctă, după Secţiunea privind controlul constituţionalităţii regulamentelor, care să cuprindă procedurile ce urmează a fi aplicate, specifice noii reglementări, efectele deciziilor Curţii Constituţionale, prin care se constată neconstituţionalitatea hotărârilor Parlamentului, corelarea cu dispoziţiile art 2 alin 1 şi art 11, alin 1, lit a.c din Legea nr. 47/1992»”, citează Nicolicea din decizia CC 727/2012.

Eugen Nicolicea susţine că, ”în lipsa punerii de acord a legii cu decizia Curţii Constituţionale, nu există procedurile necesare care urmează să fie aplicare în cazul deciziilor care privesc neconstituţionalitatea hotărârilor Parlamentului, nefiind prevăzute în lege nici efectele acestor decizii”.

El mai arată că, tot din cauză că legea CC nu a fost pusă în acord cu decizia 727/2012, Curtea Constituţională “a fost obligată să depăşească vidul legislativ”, astfel că, spune Eugen Nicolicea, „ s-au încălcat prevederile art 2, alin 1, din Legea 47/ 1992 deoarece la acest articol nu se prevede atribuţia CC de a exercita controlul de constituţionalitate asupra hotărârilor Parlamentului; s-au încălcat prevederile art 11 din legea menţionată, deoarece aceasta prevede emiterea deciziilor în cazuri limitativ prevăzute, printre acestea neregăsindu-se şi controlul CC asupra hotărârilor Parlamentului”.

”În consecinţă, apreciem că, deoarece în prezent nu sunt prevăzute în lege efectele în cazul deciziilor CC prin care se constată neconstituţionalitatea hotărârilor Parlamentului, nu se poate lua nicio măsură cu privire la persoanele care au fost numite în funcţie prin hotărârile Parlamentului declarate neconstituţionale prin deciziile Curţii Constituţionale ”, susţine Eugen Nicolicea.

El solicită să fie luate de urgenţă măsurile necesare în vederea punerii de acord a Legii 47/1992 cu dispoziţiile deciziei Curţii Constituţionale 727/2012.

Decizia Curţii Constituţionale invocată de Nicolicea se referă la prevederile ordonanţei Guvernului Ponta din anul 2012 prin care era eliminată din legea de funcţionare a CC atribuţia de control al constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului.

La acel moment, CC a constatat că eliminarea acestor atribuţii din legea sa de funcţionare încalcă Constituţia.

Reacţia lui Augustin Zegrean

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat marţi, referindu-se la adresa trimisă de Eugen Nicolicea Camerei, că, potrivit Constituţiei, hotărârile CC sunt general obligatorii.

“Potrivit articolului 47 din Constituţie, hotărârile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial. Restul e tăcere”, a spus Augustin Zegrean.

Reacţia opoziţiei

Deputatul PNL Teodor Nicolescu a declarat: ”Prin această adresă practic Guvernul cere suspendarea de la aplicare a Constituţiei. Dumnealor vin şi ne spun că deciziile Curţii Constituţionale nu ar fi aplicabile persoanelor despre care Curtea Constituţională spune că nu au dreptul să ocupe funcţiile respective (…) Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul face şi nişte aprecieri de-a dreptul scandaloase, în primul rând constată că cei de la Curtea Constituţională ar fi încălcat Legea 47, care reglementează activitatea Curţii Constituţionale”, a afirmat Nicolescu.

De asemenea, deputatul PNL a făcut apel la persoanele în cazul cărora a fost constatată neconstituţionalitatea numirilor în funcţii să părăsească aceste poziţii publice.

”Nicolicea vine în această adresă şi spune că de fapt nici la ora aceasta Curtea Constituţională nu ar avea acest drept (de a se pronunţa pe hotărârile Parlamentului – n.r.). Ori, o astfel de afirmaţie, pe lângă faptul că este gravă, este şi absurdă. Evident că prin declararea neconstituţionalităţii legii şi apoi pe cale de consecinţă a ordonanţei de urgenţă care a fost emisă în 2012, Curtea poate să se pronunţe pe hotărârile Parlamentului”, a spus şi deputatul PNL Gabriel Andronache .

Deputaţii PNL au cerut convocarea de urgenţă a plenului celor două Camere ale Parlamentului pentru numirea altor persoane pe poziţiile în cazul cărora numirile au fost declarate neconstituţionale.

Deciziile CCR şi efectele acestora

CCR a declarat neconstituţională hotărârile Parlamentului privind numirile în conducerea Radioului Public (pe data de 3 aprilie), numirea lui Victor Ciorbea ca membru neexecutiv ASF (pe 30 aprilie) şi numirile a doi consilieri ai Curţii de Conturi (pe 10 iulie).

Urmare a acestor decizii, Parlamentul trebuia să reia respectivele voturi.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.9.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Benny Gantz a obţinut susţinerea pentru formarea unui nou guvern în Israel

Iulian Soare

Partidul israelian ”Lista arabă unită” (Joint List) a decis să îl susţină pe fostul şef al Statului major al armatei, Benny Gantz, pentru formarea unui… Mai mult

Stiri

Avertisment OMM: 2015-2019, cel mai călduros cincinal din istoria înregistrărilor meteorologice

Vladimir Ionescu

Intervalul 2015-2019 reprezintă cea mai călduroasă perioadă de cinci ani din istoria înregistrărilor meteorologice, începute acum 150 de ani, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), transmite… Mai mult

Stiri

AmCham România anunță că nu e implicată în organizarea vizitei premierului Dăncilă în SUA

Vladimir Ionescu

Camera americană de comerţ din România (AmCham) nu este implicată în organizarea vizitei premierului Viorica Dăncilă în Statele Unite, potrivit unui comunicat transmis de organizaţie.… Mai mult

Stiri

CE Oltenia ar putea fi sprijinit de toţi consumatorii de energie, dar ajutorul de stat trebuie aprobat de Bruxelles

Vladimir Ionescu

Complexul Energetic Oltenia ar putea beneficia de sprijin pentru plata certificatelor de emisii sub forma unor contribuţii în factura de energie, însă acest ajutor de… Mai mult

Europa

Thomas Cook, cea mai veche agenţie de turism din lume, riscă să intre în faliment

Vladimir Ionescu

Șefii Thomas Cook se întâlnesc duminică cu băncile și investitorii pentru a decide dacă cea mai veche companie de turism din lume îşi mai poate… Mai mult

Stiri

Premierul Viorica Dăncilă, poză cu două fetiţe şi o mitralieră

Vladimir Ionescu

Premierul şi-a făcut mai multe fotografii  alături de două fetiţe, în faţa unei puşti de asalt, expuse la festivalul “Toamna Cugireală”, în cadul căruia fabrica… Mai mult

Stiri

USR-PLUS își anunță prioritățile pentru cazul că PSD va fi înlăturat de la guvernare

Alexandra Pele

Dacian Cioloș, reprezentantul alianței USR-PLUS care ar viza funcția de premier dacă alianța ar ajunge la guvernare, a prezentat duminică un document cu măsurile urgente… Mai mult