vineri

29 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 septembrie, 2014

Deciziile CC de neconstituţionalitate a hotărârilor Parlamentului privind unele numiri la Curtea de Conturi, ASF şi SRR nu pot fi aplicate, deoarece CC nu are cadru legislativ pentru a se pronunţa în legătură cu astfel de hotărâri, susţine ministrul Eugen Nicolicea, într-o adresă trimisă Camerei.

În plus, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul îndeamnă legislativul să reglementeze procedurile prin care se transpun efectele deciziilor Curţii Constituţionale în situaţia în care aceasta constată neconstituţionalitatea unor hotărâri ale Parlamentului.

În replică, preşedintele CCR declară că hotărârile Curţii sunt “general obligatorii”. ”Restul e tăcere”, spune Augustin Zegrean.

Argumentaţia lui Eugen Nicolicea


Ministrul Eugen Nicolicea a trimis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pe 1 august, consideraţiile sale cu privire la aplicabilitatea deciziilor CCR care se referă la acte adoptate de Parlament.

Documentul a fost prezentat în Biroul permanent al Camerei, iar deputaţii PNL l-au făcut public marţi, într-o conferinţă de presă.

În document, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul face o prezentare legată de deciziile prin care au fost constatate drept neconstituţionale o serie de numiri la Curtea de Conturi, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Societatea Română de Radio, argumentând că nu s-ar putea lua nicio măsură cu privire la persoanele numite în funcţii.

Eugen Nicolicea aminteşte că Parlamentului îi revine obligaţia să promoveze o lege prin care să pună de acord prevederile Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale cu dispoziţiile Deciziei CC 727/2012.


”Prin această decizie (nr. 727/2012- n. red.), Curtea a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională şi, totodată, a reţinut următoarele: «Curtea consideră că în cadrul procesului legislativ de reexaminare a dispoziţiei constituţionale, fiind vorba de o atribuţie distinctă ce i-a fost conferită Curţii, aceasta ar trebui să fie reglementată într-o secţiune distinctă, după Secţiunea privind controlul constituţionalităţii regulamentelor, care să cuprindă procedurile ce urmează a fi aplicate, specifice noii reglementări, efectele deciziilor Curţii Constituţionale, prin care se constată neconstituţionalitatea hotărârilor Parlamentului, corelarea cu dispoziţiile art 2 alin 1 şi art 11, alin 1, lit a.c din Legea nr. 47/1992»”, citează Nicolicea din decizia CC 727/2012.

Eugen Nicolicea susţine că, ”în lipsa punerii de acord a legii cu decizia Curţii Constituţionale, nu există procedurile necesare care urmează să fie aplicare în cazul deciziilor care privesc neconstituţionalitatea hotărârilor Parlamentului, nefiind prevăzute în lege nici efectele acestor decizii”.

El mai arată că, tot din cauză că legea CC nu a fost pusă în acord cu decizia 727/2012, Curtea Constituţională “a fost obligată să depăşească vidul legislativ”, astfel că, spune Eugen Nicolicea, „ s-au încălcat prevederile art 2, alin 1, din Legea 47/ 1992 deoarece la acest articol nu se prevede atribuţia CC de a exercita controlul de constituţionalitate asupra hotărârilor Parlamentului; s-au încălcat prevederile art 11 din legea menţionată, deoarece aceasta prevede emiterea deciziilor în cazuri limitativ prevăzute, printre acestea neregăsindu-se şi controlul CC asupra hotărârilor Parlamentului”.

”În consecinţă, apreciem că, deoarece în prezent nu sunt prevăzute în lege efectele în cazul deciziilor CC prin care se constată neconstituţionalitatea hotărârilor Parlamentului, nu se poate lua nicio măsură cu privire la persoanele care au fost numite în funcţie prin hotărârile Parlamentului declarate neconstituţionale prin deciziile Curţii Constituţionale ”, susţine Eugen Nicolicea.

El solicită să fie luate de urgenţă măsurile necesare în vederea punerii de acord a Legii 47/1992 cu dispoziţiile deciziei Curţii Constituţionale 727/2012.

Decizia Curţii Constituţionale invocată de Nicolicea se referă la prevederile ordonanţei Guvernului Ponta din anul 2012 prin care era eliminată din legea de funcţionare a CC atribuţia de control al constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului.

La acel moment, CC a constatat că eliminarea acestor atribuţii din legea sa de funcţionare încalcă Constituţia.

Reacţia lui Augustin Zegrean

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat marţi, referindu-se la adresa trimisă de Eugen Nicolicea Camerei, că, potrivit Constituţiei, hotărârile CC sunt general obligatorii.

“Potrivit articolului 47 din Constituţie, hotărârile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial. Restul e tăcere”, a spus Augustin Zegrean.

Reacţia opoziţiei

Deputatul PNL Teodor Nicolescu a declarat: ”Prin această adresă practic Guvernul cere suspendarea de la aplicare a Constituţiei. Dumnealor vin şi ne spun că deciziile Curţii Constituţionale nu ar fi aplicabile persoanelor despre care Curtea Constituţională spune că nu au dreptul să ocupe funcţiile respective (…) Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul face şi nişte aprecieri de-a dreptul scandaloase, în primul rând constată că cei de la Curtea Constituţională ar fi încălcat Legea 47, care reglementează activitatea Curţii Constituţionale”, a afirmat Nicolescu.

De asemenea, deputatul PNL a făcut apel la persoanele în cazul cărora a fost constatată neconstituţionalitatea numirilor în funcţii să părăsească aceste poziţii publice.

”Nicolicea vine în această adresă şi spune că de fapt nici la ora aceasta Curtea Constituţională nu ar avea acest drept (de a se pronunţa pe hotărârile Parlamentului – n.r.). Ori, o astfel de afirmaţie, pe lângă faptul că este gravă, este şi absurdă. Evident că prin declararea neconstituţionalităţii legii şi apoi pe cale de consecinţă a ordonanţei de urgenţă care a fost emisă în 2012, Curtea poate să se pronunţe pe hotărârile Parlamentului”, a spus şi deputatul PNL Gabriel Andronache .

Deputaţii PNL au cerut convocarea de urgenţă a plenului celor două Camere ale Parlamentului pentru numirea altor persoane pe poziţiile în cazul cărora numirile au fost declarate neconstituţionale.

Deciziile CCR şi efectele acestora

CCR a declarat neconstituţională hotărârile Parlamentului privind numirile în conducerea Radioului Public (pe data de 3 aprilie), numirea lui Victor Ciorbea ca membru neexecutiv ASF (pe 30 aprilie) şi numirile a doi consilieri ai Curţii de Conturi (pe 10 iulie).

Urmare a acestor decizii, Parlamentul trebuia să reia respectivele voturi.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: