joi

7 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 februarie, 2017

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat joi că nu a primit personal informări, de la SRI, despre pregătirea unor acțiuni de provocare în timpul protestelor desfășurate miercuri în fața Guvernului. În plus, informațiile care au ajuns la Poliție, Jandarmerie și SPP nu erau inedite, ci „de notorietate publică”, a adăugat ea.

Ministrul de Interne a precizat că declarația nu constituie un răspuns la declarațiile președintelui, ci o informare publică.

Ea nu a explicat însă de ce trupele de intervenție au reacționat mult după ce membri ai galeriilor de fotbal au declanșat atacul împotriva jandarmilor. 


SRI a dat publicității un comunicat în care anunță că a transmis operativ instituțiilor legal abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și siguranței publice informații.

Comunicatul SRI conține și persoanele care au primit aceste informări: ”a existat un schimb de informatii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituțiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul secretarului de stat Ștefu Viorel și Bogdan Despescu — IGPR, precum și la nivelul Jandarmeriei și SPP.”

„Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenţii de provocare.

Aseară, între orele 19.43 şi 22.55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ştefu şi şeful Poliţiei Bogda Despescu au primit mesaje sms din partea unui ofiţer din cadrul SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane, în general, actvişti care participă constant la astfel de activităţi de acest gen precum şi prezenţa unor membri ai galeriilor la modul general.


Datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop„, a declarat Carmen Dan.

Potrivit datelor prezentate de aceasta, la manifestațiile de miercuri seara au participat aproximativ 200.000 de persoane, în 60 de orașe. Cel mai mare protest a fost cel din Capitală, unde prezența s-ar fi situat în jurul a 20.000 de oameni, a spus Carmen Dan.

Reamintim că Piața Victoriei a fost plină, iar din evaluările presei, numărul protestatarilor din fața Guvernului s-ar fi ridicat la 120.000 de persoane. A fost cel mai mare miting din ultimii 25 de ani:

Sursa: Facebook

Carmen Dan nu a explicat de ce nu s-a intervenit la timp, cu atât mai mult cu cât a explicat că aveau informații despre posibila participare a unor galerii de fotbal și chiar pregătiseră un plan de acțiune:

„Informaţiile transmise (de SRI – n. red.) erau de notorietate publică, cunoscându-se faptul că în apropierea zonei de desfăşurare a protestelor avea loc o partidă de handbal între Dinamo şi Steaua la care participau suporteri ai celor două echipe.

Informaţiile cu privire la acest eveniment fuseseră deja analizate în cadrul unei şedinţe operative care a avut loc în dimineaţa zilei de 1 februarie 2017 , la orele 09.00, iar măsurile au fost adaptate la dinamica situaţiei (…) După terminarea meciului, grupurile de suporteri s-au dispersat şi unii dintre membri acestora s-au deplasat individual în Piaţa Victoriei. Acest lucru a făcut imposibil controlul şi stoparea apariţiei lor la proteste”, a spus Carmen Dan.

Ministrul a dat numele unor jurnaliști care ar fi promovat protestele

Ea a nominalizat câteva persoane care au popularizat protestele pe Facebook, acuzându-le că au contribuit şi la publicarea pe internet a numerelor de telefon şi a adreselor de domiciliu ale unor miniştri, inclusiv ale lui Carmen Dan:

„Ieri, pe 1 februarie, au fost promovate pe reţelele sociale (protestele), în special pe pagina Corupţia Ucide. Am remarcat implicarea unor personalităţi publice, formatori de opinie sau membri ai unor partide politice. (…) Ne-am confruntat cu situaţii în care pe siteurile de socializare au fost postate numere de telefon şi adrese de domiciliu ale unor miniştri, ceea ce a accentuat şi mai mult presiunea străzii şi a crescut gradul de emoţie negativă. Respectivele informaţii erau protejate de Legea datelor cu caracter personal, cu toate acestea, ele au devenit publice. Şi eu am fost una dintre persoanele care au avut telefonul blocat”, a spus Carmen Dan.

Valentin Jucan, membru al CNA, a avertizat printr-un comunicat de presă că ministrul Carmen Dan „îşi depăşeşte atribuţiile punând la îndoială rolul fundamental al presei” şi că „demonstrează necunoaşterea art. 30 din Constituţia României, referitor la libertatea de exprimare”.

„Declaraţiile de tipul celor de astăzi, făcute de la pupitrul unui minister fundamental, nu au legătură cu normalitatea care ar trebui să existe între autorităţile statului şi presă”, a mai spus Jucan.

Potrivit Jandarmeriei Române, 79 de persoane au fost reținute și duse la secțiile de poliție în vederea stabilirii identității, precum și a gradului de implicare sau vinovăție în ceea ce privește incidentele petrecute la protestul din Piața Victoriei.

De asemenea, Jandarmeria a anunțat că, în prima solicitărilor adresate manifestanțilro și presei, a primit deja numeroase înregistrări de la protestul din Capitală, imagini video necesare identificării persoanelor violente de miercuri.

Președintele așteaptă explicații de la ministrul Carmen Dan 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat joi că a cerut „lămuriri urgente, scrise, clare” despre cum „elemente violente” au „distrus” mitingul din Piaţa Victoriei.

„Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund. Toată lumea, repet toată lumea, din structurile de forţă a avut toate informaţiil necesare. La Ministerul de Interne s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstraţia din Piaţa Victoriei”, a spus preşedintele.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Preşedintele a criticat modul în care au intervenit forţele de ordine miercuri seara în Piaţa Victoriei: „În loc să izoleze pe aceştia acolo unde s-au adunat şi s-a ştiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranţii paşnici, puând astfel în pericol, nu doar demonstraţia, ci au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa românilor simpli care s-au dus să demonstreze în mod paşnic”.

„Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna ministru de Interne s-a dus la televizor şi a spus că ea nu a ştiut nimic. Păi dacă nu a ştiut nimic, este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei ministru de Interne şi Jandarmeriei lămuriri scrise urgente şi clare. De ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manfiestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă acolo”, a declarat preşedintele.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: