fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Finanțarea IMM-urilor în criza Covid: principiile și acțiunea concretă

IMM-urile au fost puternic afectate de criza provocată de pandemia Covid-19, iar România a pregătit un pachet de ajutor destinat acestui sector. Ministrul fondurilor europene… Mai mult

20.10.2020

La obiect

PIB-ul României, la mijlocul clasamentului UE27

Economia României se situează pe locul 14 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor revizuite la începutul acestei luni de Eurostat pentru… Mai mult

19.10.2020

Digital

Document / 10 ani, 2,4 miliarde euro – noua strategie de digitalizare a administrației, lansată în consultare interinstituțională

Secretariatul General al Guvernului a lansat în consultare interinstituțională o propunere de politică publică în domeniul digitalizării administrației publice din România. Dacă va fi aprobată,… Mai mult

19.10.2020

La obiect

Poziție slabă la export – consecințe pe revenirea economică

Datele publicate de Eurostat plasează România printre cele mai afectate state UE de criza indusă de pandemie, în ceea ce privește schimburile externe pe primele… Mai mult

19.10.2020

Ministrul de Interne: Informațiile de la SRI au venit pe SMS, “nu erau inedite”, ci de “notorietate publică”, și “nu semnalau riscuri”

de Vladimir Ionescu 2.2.2017

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat joi că nu a primit personal informări, de la SRI, despre pregătirea unor acțiuni de provocare în timpul protestelor desfășurate miercuri în fața Guvernului. În plus, informațiile care au ajuns la Poliție, Jandarmerie și SPP nu erau inedite, ci “de notorietate publică”, a adăugat ea.

Ministrul de Interne a precizat că declarația nu constituie un răspuns la declarațiile președintelui, ci o informare publică.

Ea nu a explicat însă de ce trupele de intervenție au reacționat mult după ce membri ai galeriilor de fotbal au declanșat atacul împotriva jandarmilor. 

SRI a dat publicității un comunicat în care anunță că a transmis operativ instituțiilor legal abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și siguranței publice informații.

Comunicatul SRI conține și persoanele care au primit aceste informări: ”a existat un schimb de informatii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituțiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul secretarului de stat Ștefu Viorel și Bogdan Despescu — IGPR, precum și la nivelul Jandarmeriei și SPP.”

“Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenţii de provocare.

Aseară, între orele 19.43 şi 22.55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ştefu şi şeful Poliţiei Bogda Despescu au primit mesaje sms din partea unui ofiţer din cadrul SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane, în general, actvişti care participă constant la astfel de activităţi de acest gen precum şi prezenţa unor membri ai galeriilor la modul general.

Datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop“, a declarat Carmen Dan.

Potrivit datelor prezentate de aceasta, la manifestațiile de miercuri seara au participat aproximativ 200.000 de persoane, în 60 de orașe. Cel mai mare protest a fost cel din Capitală, unde prezența s-ar fi situat în jurul a 20.000 de oameni, a spus Carmen Dan.

Reamintim că Piața Victoriei a fost plină, iar din evaluările presei, numărul protestatarilor din fața Guvernului s-ar fi ridicat la 120.000 de persoane. A fost cel mai mare miting din ultimii 25 de ani:

Sursa: Facebook

Carmen Dan nu a explicat de ce nu s-a intervenit la timp, cu atât mai mult cu cât a explicat că aveau informații despre posibila participare a unor galerii de fotbal și chiar pregătiseră un plan de acțiune:

“Informaţiile transmise (de SRI – n. red.) erau de notorietate publică, cunoscându-se faptul că în apropierea zonei de desfăşurare a protestelor avea loc o partidă de handbal între Dinamo şi Steaua la care participau suporteri ai celor două echipe.

Informaţiile cu privire la acest eveniment fuseseră deja analizate în cadrul unei şedinţe operative care a avut loc în dimineaţa zilei de 1 februarie 2017 , la orele 09.00, iar măsurile au fost adaptate la dinamica situaţiei (…) După terminarea meciului, grupurile de suporteri s-au dispersat şi unii dintre membri acestora s-au deplasat individual în Piaţa Victoriei. Acest lucru a făcut imposibil controlul şi stoparea apariţiei lor la proteste”, a spus Carmen Dan.

Ministrul a dat numele unor jurnaliști care ar fi promovat protestele

Ea a nominalizat câteva persoane care au popularizat protestele pe Facebook, acuzându-le că au contribuit şi la publicarea pe internet a numerelor de telefon şi a adreselor de domiciliu ale unor miniştri, inclusiv ale lui Carmen Dan:

„Ieri, pe 1 februarie, au fost promovate pe reţelele sociale (protestele), în special pe pagina Corupţia Ucide. Am remarcat implicarea unor personalităţi publice, formatori de opinie sau membri ai unor partide politice. (…) Ne-am confruntat cu situaţii în care pe siteurile de socializare au fost postate numere de telefon şi adrese de domiciliu ale unor miniştri, ceea ce a accentuat şi mai mult presiunea străzii şi a crescut gradul de emoţie negativă. Respectivele informaţii erau protejate de Legea datelor cu caracter personal, cu toate acestea, ele au devenit publice. Şi eu am fost una dintre persoanele care au avut telefonul blocat”, a spus Carmen Dan.

Valentin Jucan, membru al CNA, a avertizat printr-un comunicat de presă că ministrul Carmen Dan „îşi depăşeşte atribuţiile punând la îndoială rolul fundamental al presei” şi că „demonstrează necunoaşterea art. 30 din Constituţia României, referitor la libertatea de exprimare”.

„Declaraţiile de tipul celor de astăzi, făcute de la pupitrul unui minister fundamental, nu au legătură cu normalitatea care ar trebui să existe între autorităţile statului şi presă”, a mai spus Jucan.

Potrivit Jandarmeriei Române, 79 de persoane au fost reținute și duse la secțiile de poliție în vederea stabilirii identității, precum și a gradului de implicare sau vinovăție în ceea ce privește incidentele petrecute la protestul din Piața Victoriei.

De asemenea, Jandarmeria a anunțat că, în prima solicitărilor adresate manifestanțilro și presei, a primit deja numeroase înregistrări de la protestul din Capitală, imagini video necesare identificării persoanelor violente de miercuri.

Președintele așteaptă explicații de la ministrul Carmen Dan 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat joi că a cerut “lămuriri urgente, scrise, clare” despre cum “elemente violente” au “distrus” mitingul din Piaţa Victoriei.

“Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund. Toată lumea, repet toată lumea, din structurile de forţă a avut toate informaţiil necesare. La Ministerul de Interne s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstraţia din Piaţa Victoriei”, a spus preşedintele.

Preşedintele a criticat modul în care au intervenit forţele de ordine miercuri seara în Piaţa Victoriei: “În loc să izoleze pe aceştia acolo unde s-au adunat şi s-a ştiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranţii paşnici, puând astfel în pericol, nu doar demonstraţia, ci au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa românilor simpli care s-au dus să demonstreze în mod paşnic”.

“Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna ministru de Interne s-a dus la televizor şi a spus că ea nu a ştiut nimic. Păi dacă nu a ştiut nimic, este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei ministru de Interne şi Jandarmeriei lămuriri scrise urgente şi clare. De ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manfiestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă acolo”, a declarat preşedintele.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.2.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Virgil Popescu: Guvernul evaluează scenariul în care Romgaz preia integral participația Exxon la exploatarea gazelor din Marea Neagră

Adrian N Ionescu

Compania poloneză PGNiG s-a retras din proiectul consorțiului care ar urma să cumpere participația Exxon Mobil la asocierea cu OMV Petrom pentru exploatarea gazelor naturale… Mai mult

Stiri

Mark Zuckerberg, către angajați: Atenție la alegeri, Facebook nu trebuie folosit ca platformă de instigare la violență

Raluca Florescu

Mark Zuckerberg, șeful  Facebook, s-a arătat îngrijorat cu privire la posibilele violențe ce ar putea urma după alegerile din SUA, îndemnându-și angajații să „facă mai… Mai mult

Stiri

Document / Ionuț Dumitru (VIDEO) – despre problema dezvoltării locale: Bucureștiul concentrează  peste 23% din PIB-ul țării – PIB-ul per capita în Vaslui e de 46% din media națională, iar în București e de 260%

Raluca Florescu

Capitala concentrează apropae un sfert din PIB-ul țării, respectiv 23%, a declarat Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank, în cadrul conferinței „Accelerarea dezvoltării României… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană cere României și Greciei să adopte programe naționale de control al poluării atmosferice

Raluca Florescu

Comisia Europeană a cerut vineri Greciei şi României să adopte programe naţionale de control al poluării atmosferice, conform Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naţionale,… Mai mult

Europa

Ucraina / Președintele Zelenski cere parlamentului dizolvarea Curții Constituționale, care a respins mai multe legi anticorupție

Iulian Soare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (foto), a cerut vineri parlamentului de la Kiev să dizolve Curtea Constituţională şi să anuleze decizia acestei instanţe prin care au… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban: Nu majorăm taxe și impozite. Propuneri ale intreprinzătorilor vor fi incluse în programul de guvernare

Razvan Diaconu

Premierul Ludovic Orban susține că Executivul nu are în plan creșterea de taxe și impozite. “O mai spun o dată, pentru că o dată la… Mai mult

Stiri

Aproape 1.000 de cazuri de Covid la Terapie Intensivă

Vladimir Ionescu

Un număr de 6.546 de noi cazuri de coronavirus au fost identificate în ultimele 24 de ore, la un număr de 36.335 de teste, 22.342 în… Mai mult