fbpx Modifica setari cookieuri

Evenimentul

Starea de urgență: măsuri cu efect imediat, măsuri în pregătire, măsuri eventuale

Administrația Prezidențială a publicat luni decretul prin care se instituie în România, pentru o perioadă de 30 de zile (cu posibilitate de prelungire) starea de… Mai mult

16.03.2020

La obiect

T4 2019 – creşterea reală a pensiilor a fost de 11,3%, peste cea a salariilor

În ultimul trimestru al anului trecut, pensia medie lunară a fost de 1.412 de lei, cu 15,5% mai mare decât în trimestrul precedent. Creșterea anuală… Mai mult

16.03.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – excedent pe contul curent, dar creștere cu peste 4 miliarde de euro a datoriei externe pe termen mediu și lung

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat prima lună a anului în curs cu un excedent (sezonier) de 149 milioane euro, adică -55% din… Mai mult

16.03.2020

La obiect

CIM – simulări: Cele trei evoluții posibile ale Covid-19 în România. Scenariul critic – de Paște

În scenariul optimist, vârful epidemiei de coronavirus ar putea fi atins în România în perioada 1 – 20 mai 2020, conform simulărilor realizate de Centrul… Mai mult

16.03.2020

Ministrul de Interne: Informațiile de la SRI au venit pe SMS, “nu erau inedite”, ci de “notorietate publică”, și “nu semnalau riscuri”

de Vladimir Ionescu 2.2.2017

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat joi că nu a primit personal informări, de la SRI, despre pregătirea unor acțiuni de provocare în timpul protestelor desfășurate miercuri în fața Guvernului. În plus, informațiile care au ajuns la Poliție, Jandarmerie și SPP nu erau inedite, ci “de notorietate publică”, a adăugat ea.

Ministrul de Interne a precizat că declarația nu constituie un răspuns la declarațiile președintelui, ci o informare publică.

Ea nu a explicat însă de ce trupele de intervenție au reacționat mult după ce membri ai galeriilor de fotbal au declanșat atacul împotriva jandarmilor. 

SRI a dat publicității un comunicat în care anunță că a transmis operativ instituțiilor legal abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și siguranței publice informații.

Comunicatul SRI conține și persoanele care au primit aceste informări: ”a existat un schimb de informatii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituțiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul secretarului de stat Ștefu Viorel și Bogdan Despescu — IGPR, precum și la nivelul Jandarmeriei și SPP.”

“Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenţii de provocare.

Aseară, între orele 19.43 şi 22.55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ştefu şi şeful Poliţiei Bogda Despescu au primit mesaje sms din partea unui ofiţer din cadrul SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane, în general, actvişti care participă constant la astfel de activităţi de acest gen precum şi prezenţa unor membri ai galeriilor la modul general.

Datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop“, a declarat Carmen Dan.

Potrivit datelor prezentate de aceasta, la manifestațiile de miercuri seara au participat aproximativ 200.000 de persoane, în 60 de orașe. Cel mai mare protest a fost cel din Capitală, unde prezența s-ar fi situat în jurul a 20.000 de oameni, a spus Carmen Dan.

Reamintim că Piața Victoriei a fost plină, iar din evaluările presei, numărul protestatarilor din fața Guvernului s-ar fi ridicat la 120.000 de persoane. A fost cel mai mare miting din ultimii 25 de ani:

Sursa: Facebook

Carmen Dan nu a explicat de ce nu s-a intervenit la timp, cu atât mai mult cu cât a explicat că aveau informații despre posibila participare a unor galerii de fotbal și chiar pregătiseră un plan de acțiune:

“Informaţiile transmise (de SRI – n. red.) erau de notorietate publică, cunoscându-se faptul că în apropierea zonei de desfăşurare a protestelor avea loc o partidă de handbal între Dinamo şi Steaua la care participau suporteri ai celor două echipe.

Informaţiile cu privire la acest eveniment fuseseră deja analizate în cadrul unei şedinţe operative care a avut loc în dimineaţa zilei de 1 februarie 2017 , la orele 09.00, iar măsurile au fost adaptate la dinamica situaţiei (…) După terminarea meciului, grupurile de suporteri s-au dispersat şi unii dintre membri acestora s-au deplasat individual în Piaţa Victoriei. Acest lucru a făcut imposibil controlul şi stoparea apariţiei lor la proteste”, a spus Carmen Dan.

Ministrul a dat numele unor jurnaliști care ar fi promovat protestele

Ea a nominalizat câteva persoane care au popularizat protestele pe Facebook, acuzându-le că au contribuit şi la publicarea pe internet a numerelor de telefon şi a adreselor de domiciliu ale unor miniştri, inclusiv ale lui Carmen Dan:

„Ieri, pe 1 februarie, au fost promovate pe reţelele sociale (protestele), în special pe pagina Corupţia Ucide. Am remarcat implicarea unor personalităţi publice, formatori de opinie sau membri ai unor partide politice. (…) Ne-am confruntat cu situaţii în care pe siteurile de socializare au fost postate numere de telefon şi adrese de domiciliu ale unor miniştri, ceea ce a accentuat şi mai mult presiunea străzii şi a crescut gradul de emoţie negativă. Respectivele informaţii erau protejate de Legea datelor cu caracter personal, cu toate acestea, ele au devenit publice. Şi eu am fost una dintre persoanele care au avut telefonul blocat”, a spus Carmen Dan.

Valentin Jucan, membru al CNA, a avertizat printr-un comunicat de presă că ministrul Carmen Dan „îşi depăşeşte atribuţiile punând la îndoială rolul fundamental al presei” şi că „demonstrează necunoaşterea art. 30 din Constituţia României, referitor la libertatea de exprimare”.

„Declaraţiile de tipul celor de astăzi, făcute de la pupitrul unui minister fundamental, nu au legătură cu normalitatea care ar trebui să existe între autorităţile statului şi presă”, a mai spus Jucan.

Potrivit Jandarmeriei Române, 79 de persoane au fost reținute și duse la secțiile de poliție în vederea stabilirii identității, precum și a gradului de implicare sau vinovăție în ceea ce privește incidentele petrecute la protestul din Piața Victoriei.

De asemenea, Jandarmeria a anunțat că, în prima solicitărilor adresate manifestanțilro și presei, a primit deja numeroase înregistrări de la protestul din Capitală, imagini video necesare identificării persoanelor violente de miercuri.

Președintele așteaptă explicații de la ministrul Carmen Dan 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat joi că a cerut “lămuriri urgente, scrise, clare” despre cum “elemente violente” au “distrus” mitingul din Piaţa Victoriei.

“Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund. Toată lumea, repet toată lumea, din structurile de forţă a avut toate informaţiil necesare. La Ministerul de Interne s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstraţia din Piaţa Victoriei”, a spus preşedintele.

Preşedintele a criticat modul în care au intervenit forţele de ordine miercuri seara în Piaţa Victoriei: “În loc să izoleze pe aceştia acolo unde s-au adunat şi s-a ştiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranţii paşnici, puând astfel în pericol, nu doar demonstraţia, ci au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa românilor simpli care s-au dus să demonstreze în mod paşnic”.

“Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna ministru de Interne s-a dus la televizor şi a spus că ea nu a ştiut nimic. Păi dacă nu a ştiut nimic, este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei ministru de Interne şi Jandarmeriei lămuriri scrise urgente şi clare. De ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manfiestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă acolo”, a declarat preşedintele.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.2.2017

Lăsați un comentariu


Europa

Giuseppe Conte, premierul Italiei: Întregul edificiu european riscă să îşi piardă raţiunea de a fi

Iulian Soare

Întregul edificiu european riscă să îşi ”piardă raţiunea de a fi” dacă Uniunea Europeană va comite ”erori tragice” în faţa pandemiei de coronavirus, a declarat… Mai mult

Stiri

Spitalul militar destinat pacienţilor cu Covid-19 este operațional

Razvan Diaconu

Spitalul de campanie ridicat de armată în incinta Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie ”Ana Aslan” din Otopeni este operațional și pregătit să primească cazurile… Mai mult

Stiri

Virgil Popescu: Companiile din industria auto s-au reunit într-un grup de lucru pentru producerea în țară a ventilatoarelor necesare cazurilor critice de îmbolnăvire cu Covid-19

Vladimir Ionescu

Producătorii din industria auto din România au format un grup care lucrează pentru implementarea unui proiect privind producţia în România de ventilatoare mecanice necesare sistemului… Mai mult

Stiri

INACO: Ghidul surselor de finanțare pentru companii în timpul crizei Covid-19

Vladimir Ionescu

Un sondaj Best Jobs arată că peste 50% dintre angajatorii români au planuri să își continue afacerile, în ciuda agravării pandemiei de coronavirus. În acest… Mai mult

Stiri

Bilanț: 160 de noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 pe teritoriul României

Vladimir Ionescu

În ultimele 24 de ore (vineri-sâmbătă), 160 de noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 au fost identificate la nivel național, se arată în comunicatul transmis… Mai mult

Stiri

PSD, atac la ministrul Finanțelor: De amânarea ratelor beneficiază doar băncile. Florin Cîțu: Într-o economie nu există nimic gratuit

Razvan Diaconu

PSD consideră că băncile sunt avantajate de către ordonanţa de urgentă privind amânarea ratelor cu până la nouă luni, adoptată joi de Guvern. Social-democrații susțin… Mai mult

Europa

Cum a ajuns New York centrul infectărilor cu coronavirus din SUA

Vladimir Ionescu

Aproape jumătate dintre cazurile confirmate de Covid-19 din SUA, circa 45.900 vineri, sunt în statul New York. Numărul mare de locuitori (19,5 milioane de persoane),… Mai mult