luni

13 mai, 2024

6 septembrie, 2023

Mai multe bucăţi dintr-o dronă folosită de Rusia pentru atacurile asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre au fost găsite în România, ceea ce confirmă faptul că o dronă rusească a căzut pe teritoriul României.

Descoperirea a fost făcută în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina, după atacurile de noaptea trecută asupra porturilor de la Dunăre ale Ucrainei.

Angel Tîlvar: E important să întărim și noi misiunile de vigilență

Ministrul Apărării, prezent miercuri la fața locului, a declarat că a fost verificată o zonă foarte mare și confirmă că s-au găsit bucăți care ar putea proveni de la o dronă.


„Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public şi confirm că s-au găsit bucăţi care ar putea fi elementele (unei drone)”, a afirmat ministrul Tîlvăr la Antena 3.

„Este important să întărim și noi misiunile de vigilență. Echipamentele pe care le folosim rămân în continuare funcționale și în fază de precauție și de atenție crescută. (…) Nu s-a pus problema evacuării, pentru că nu sunt elemente care să genereze pericolul ca astfel de bucăți să reprezinte o amenințare”, a mai declarat ministrul.

După bombardamentele de duminică noapte, autoritățile ucrainene au anunțat că una dintre dronele rusești care au vizat portul ucrainean Ismail au căzut pe teritoriul României.

Precizări MApN

„Echipele de investigație ale MApN care cercetează zona de câteva zile au semnalat în cursul serii o serie de fragmente care pot fi asimilate unor elemente de dronă. Din momentul identificării echipele de investigație au ridicat probe si a început investigația de laborator. Vom stabili cu precizie care e proveniența, data la care acestea au ajuns aproape de malul românesc al Dunării. Investigația abia a început”, a anunțat și purtătorul de cuvânt al MApN.

Informație dezmințită inițial cu fermitate de miniștri, premier, președinte


Informația a fost dezmințită – chiar dacă Ucraina a insistat cu afirmația, ba chiar a spus că deține dovada video – de MApN, de ministrul Apărării, Angel Tîlvar, de ministrul de Externe, Luminița Odobescu, de premierul Marcel Ciolacu și de președintele Klaus Iohannis.

Acesta din urmă declara marți: „Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România”.

Noua declarație a președintelui: Dacă se confirmă, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale ale României

În deschiderea summit-ului Inițiativei celor 3 Mări, președintele Iohannis a făcut o scurtă declarație referitoare la anunțul făcut de ministrul Angel Tîlvar.

”Înainte de a vorbi despre Summit, doresc să mă refer la informațiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă.

Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României.

În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale ale României, stat aliat NATO.

Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO.

O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a anunțat Klaus Iohannis.

De la sfârșitul lunii august, Rusia atacă aproape zilnic porturile ucrainene de pe Dunăre- Reni, Ismail, mai nou Chilia – situate la câteva sute de metri de teritoriul românesc

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: