sâmbătă

13 aprilie, 2024

3 septembrie, 2023

Rusia a atacat masiv, din nou, porturile ucrainene de pe Dunăre. Kievul susține că a dobotât peste 20 de drone de fabricație iraniană. Mai multe explozii au fost înregistrate la Reni și Ismail. Acestea s-au auzit și de pe teritorul României.

Este o nouă încercare a Rusiei de a bloca exportul cerealelor ucrainene. În ciuda acestor eforturi, alte două nave ucrainene cu cereale au trecut de blocada rusească din Marea Neagră.

Un general ucrainean confirmă că trupele Kievului au spart prima linie de apărare a rușilor din Zaporojie și estimează că, de acum, contraofensiva va merge mai repede.

Atacuri cu drone pe Dunăre


Forțele de apărare ale Ucrainei au anunțat că Rusia a atacat masiv regiunea Odesa, cu 25 de drone. 22 dintre acestea au fost doborâte de apărarea antiaeriană, dar 3 și-ar fi atins ținta. Din primele informații, două persoane au fost rănite.

Există informații privind explozii în porturile Reni și Ismail de pe Dunăre. Acestea au mai fost ținta atacurilor rusești, ultima dată pe 23 august.

Ministrul român al Apărării a condamnat duminică aceste atacuri și a asigurat că niciun moment România nu a fost în pericol.

Două nave comerciale ucrainene au spart blocada rusă

Două nave cargou au părăsit porturile din sudul Ucrainei şi au trecut prin coridorul pentru nave comerciale din Marea Neagră desemnat de Kiev în ciuda blocadei navale ruseşti, a anunțat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski


Rusia şi-a retras garanţiile de securitate pentru navele civile care transportă cereale la jumătatea lunii iulie şi, în schimb, a ameninţat că va trata toate navele care se îndreaptă spre şi dinspre porturile ucrainene ca pe cargouri ce transportă mărfuri militare.

Kievul încearcă să organizeze exporturile în pofida riscului reprezentat de atacurile Moscovei. Reni și Ismail sunt în acest moment porturi esențiale pentru exportul de cereale al Ucrainei.

Armata Ucrinei a străpuns linia de apărare a Rusiei în Zaporojie

Forţele ucrainene au străpuns în mod decisiv prima linie de apărare a Rusiei în apropiere de Zaporojie, după săptămâni de deminare minuţioasă a terenului.

Ucraina se aşteaptă la un avans mai rapid al forțelor sale, pe măsură ce presează a doua linie a frontului, care este mai slabă, a spus generalul ucrainean care conduce contraofensiva din sud, Oleksandr Tarnavski, potrivit The Guardian.

Generalul Oleksandr Tarnavski estimează că Rusia a dedicat 60% din timpul şi resursele sale pentru a construi prima linie de apărare şi doar 20% pentru a doua şi a treia linie, deoarece Moscova nu se aştepta ca forţele ucrainene să reuşească străpungerea primei linii.

„Acum ne aflăm între prima şi a doua linie de apărare”, a spus Tarnavski. Forţele ucrainene presează de ambele părţi ale breşei şi îşi consolidează poziţia pe teritoriul cucerit în luptele recente, a explicat el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: