luni

4 martie, 2024

16 ianuarie, 2022

Rusia pregătește manevre pentru a justifica o invazie militară a Ucrainei, avertizează Marea Britanie. Informația apare la o zi după ce SUA au acuzat că Moscova pregătește o provocare pentru a justifica intervenția armată în Ucraina.

Semnalele în această direcție se înmulțesc, după ce discuțiile cu Rusia în cadrul unor întâlniri cu SUA, NATO și OSCE au rămas fără niciun rezultat.

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a acuzat sâmbătă Rusia că s-a lansat într-o companie de dezinformare, urmărind să destabilizeze Ucraina şi să justifice o invazie militară. „Rusia trebuie să-şi înceteze agresiunea, să înceapă o dezescaladare şi să angajeze discuţii veritabile”, a scris Liz Truss într-o postare pe Twitter.

Agenți operativi trimiși în Ucraina


Casa Albă apreciază, de asemenea, că Rusia caută un „fals pretext” pentru a lansa o operaţiune militară dacă nu îşi atinge obiectivele pe cale diplomatică.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat într-o conferinţă de presă că SUA deţin informaţii potrivit cărora Rusia a poziţionat un grup de militari pentru a organiza o operaţiune în vederea creării unui pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean, potrivit agenţiei de presă EFE, preluată de Agerpres.

Kirby a indicat că această presupusă operaţiune rusă ar fi ceea ce în jargonul militar american se numeşte „drapel fals”, adică o operaţiune „concepută să arate ca un atac împotriva lor (a ruşilor) sau a oamenilor lor, ori a celor care vorbesc limba rusă în Ucraina, ca pretext pentru a intra” în Ucraina.

În paralel, a mai spus acelaşi purtător de cuvânt, Washingtonul are indicii potrivit cărora „actori de influenţă rusească” au început să răspândească provocări false ca venind din partea Ucrainei, atât în mass-media de stat, cât şi pe reţele de social media „încercând să justifice în avans un pretext pentru o incursiune”.


Kirby a afirmat că nu este prima dată când SUA văd Rusia acţionând în acest fel şi a precizat că atunci când Washingtonul vorbeşte despre agenţi „operativi ruşi” care pregătesc un pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean se referă la tot felul de indivizi având legături cu guvernului rus.

Aceşti „operativi” pot varia de la agenţi ai serviciilor de informaţii şi securitate, până la soldaţi, a remarcat Kirby, adăugând că adeseori aceştia îndeplinesc misiune hibride.

Întrebat dacă presedintele rus, Vladimir Putin, este la curent cu aceste manevre, purtătorul de cuvânt american a opinat că „este dificil ca acest tip de activitate să se desfăşoare pe cont proriu, fără cunoştinţa sau fără aprobarea celor mai înalte niveluri ale guvernului rus”, potrivit EFE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: