joi

25 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2015

toba
Petre Tobă, în fața comisiilor pentru Apărare, Siguranţă şi Ordine Publică

Audierile persoanelor propuse de premierul desemnat Dacian Cioloș să ocupe demnități în viitorul Cabinet au adus o premieră: doi dintre membri viitorului Executiv- Mihnea Motoc, propus la Apărare, și Petre Tobă, propus la Interne- au fost audiați ”în secret”  în cadrul comisiilor de specialitate.

Propus ministru al Dezvoltării, Vasile Dâncu a cerut amânarea cu o zi a audierii sale, invocând ”motive personale”.

O parte a miniştrilor Cabinetului Cioloş au venit, luni dimineaţa, la Parlament, unde li s-a pus la dispoziţie un birou, fiind pregătiţi pentru procesul audierilor din comisiile de specialitate de către Ciprian Bucur, fost expert în cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, viitor ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.


Sesiunile de pregătire, anunță Mediafax, au avut loc într-un birou pe care conducerea Parlamentului l-a pus la dispoziţia viitorilor miniştrii, lângă biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Cum au decurs audierile

Petre Tobă, audiat după ce presa a fost invitată pe hol, a arătat la ieşirea de la Comisiile pentru Apărare, Siguranţă şi Ordine Publică că se simte onorat să fie prezent la şedinţă în postură de candidat pentru funcţia de ministru al Internelor şi a arătat că una dintre priorităţile lui este aceea de creştere a cadrului de siguranţă a cetăţeanului, mai ales în contextul european actual. Petre Tobă a primit aviz favorabil.

Mihnea Motoc, ministru desemnat al Apărării Naţionale, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă ale celor două Camere ale Parlamentului, cu unanimitate de voturi. Audierea sa a avut loc cu uşile închise. La finalul discuţiilor cu parlamentarii, Mihnea Motoc, până acum ambasador al României la Londra, a spus că s-a discutat foarte mult despre acordarea de sprijin financiar, respectiv alocarea a 2% din PIB pentru Apărare.

Consilierul prezidenţial Lazăr Comănescu, propus la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, a fost şi el avizat, acesta precizând că una dintre priorităţile mandatului său va fi întărirea dimensiunii economice a diplomaţiei româneşti. În ceea ce priveşte relaţiile cu Federaţia Rusă, Comănescu a precizat că poziţia României trebuie să fie „pragmatică” şi în linie cu deciziile UE şi NATO.


Anca Dragu Paliu, propusă pentru portofoliul Finanţelor, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de Buget-Finanţe, în unanimitate. Ca obiective imediate: finalizarea bugetului pe 2016 şi asigurarea predictibilităţii fiscale. Creşterea investiţiilor publice în infrastructură, a PIB-ului potenţial, a exporturilor, precum şi creşterea colectării veniturilor publice se numără printre obiectivele ministrului propus pentru Finanțe.

Costin Grigore Borc, propus ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a primit aviz pozitiv din partea celor cinci comisii parlamentare care l-au audiat luni. Ministrul desemnat a afirmat la audieri că lipseşte o strategie a mineritului şi că România are nevoie de reindustrializare. Ministrul desemnat a arătat că lipsa şcolilor profesionale este o problemă la nivelul industriei, iar o şcoală de turism ar putea reprezenta o soluţie pentru un turism calificat.

Audiat timp de o oră, luni, Achim Irimescu a fost votat în unanimitate pentru funcţia de ministru al Agriculturii. La audieri, viitorul ministru a vorbit de problema absorbţiei fondurilor europene în agricultură, amintind de procedurile complicate de accesare a fondurilor europene, pentru care se cer foarte multe avize, formulări, documente, mai multe comparativ cu alte state membre UE.

Procedura regulamentară

Potrivit regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, publică, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: