joi

2 mai, 2024

15 aprilie, 2024

Înalți oficiali UE în domeniul energiei se întâlnesc luni în Bruxelles pentru a discuta despre noile amenințări la adresa infrastructurii energetice.

Pe măsură ce mixul energetic al UE trece în mod constant de la combustibilii fosili la sursele regenerabile, vulnerabilitățile vechi (cum ar fi conductele, rutele petroliere) vor fi înlocuite cu altele noi (cum ar fi cablurile electrice submarine).

Miniștrii energiei vor discuta despre cooperarea mai strânsă cu NATO în domeniul infrastructurii energetice. „Trebuie să găsim o modalitate de a proteja aceste investiții de amenințările externe”, a declarat Politico un diplomat UE.


Țările europene au devenit din ce în ce mai precaute cu privire la vulnerabilitatea infrastructurii lor submarine în urma sabotajului Nord Stream, din 2022, încă nefiind identificat vreun vinovat.

Ulterior, în octombrie 2023, o conductă de gaz care leagă Finlanda și Estonia prin Marea Baltică a fost avariată într-un alt incident care a stârnit și mai multă îngrijorare cu privire la sabotaj subacvatic și atacuri hibride.

În ultimul an au fost semnate acorduri intersatale separate care vizează protecția infrastructurilor din Marea Nordului și Marea Baltică.

Războiul din Ucraina a demonstrat că Rusia a integrat atacurile asupra infrastructurilor civile în manualul său de război.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: