vineri

3 mai, 2024

10 aprilie, 2024

Șase țări care se învecinează cu Marea Nordului au semnat marți un acord pentru a proteja infrastructura subacvatică critică de sabotaj și de atacuri străine.

Acordul – semnat de Belgia, Țările de Jos, Germania, Norvegia, Regatul Unit și Danemarca – urmărește „să consolideze cooperarea” pentru a proteja infrastructura energetică și a crește securitatea în regiune, anunță Reuters.

Marea Nordului, „un hub pentru infrastructura critică”

„Marea Nordului este puterea care conduce ambițiile Europei privind energia regenerabilă, contribuind la consolidarea securității energetice pe continent”, a declarat Andrew Bowie, ministrul britanic pentru nuclear și surse regenerabile. „Deci, este crucial să protejăm infrastructura energetică critică acum și în viitor”.


Ministerul danez al Climei, Energiei și Utilităților a declarat că Marea Nordului devine „un hub pentru infrastructura critică”, care conectează țările europene prin cabluri de alimentare, conducte de gaz și legături de telecomunicații. „Aceasta înseamnă că a apărut o interdependență transfrontalieră din ce în ce mai mare și, odată cu aceasta, un risc crescut de sabotaj și atenție nedorită din partea actorilor ostili”, a spus ministerul.

Sabotajele din Marea Baltică au ecou în Marea Nordului

Țările europene au devenit din ce în ce mai precaute cu privire la vulnerabilitatea infrastructurii lor submarine în urma sabotajului Nord Stream, din 2022, încă nefiind identificat vreun vinovat.

Ulterior, în octombrie 2023, o conductă de gaz care leagă Finlanda și Estonia prin Marea Baltică a fost avariată într-un alt incident care a stârnit și mai multă îngrijorare cu privire la sabotaj subacvatic și atacuri hibride.

Ca parte a noului acord de securitate la Marea Nordului, țările din nordul Europei vor revizui măsurile actuale de protecție și de securitate, vor face schimb de informații și cunoștințe și vor raporta informații relevante la nivel operațional, potrivit ministerului danez.


Acordul se concentrează în principal pe „reziliență și prevenire” și este „complementar activității NATO”, a spus Norvegia într-un comunicat.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: