Grecia va primi următoarea tranşă de 8 miliarde de euro din pachetul de ajutor de 110 miliarde de euro convenit anul trecut, potrivit unor surse, citate de Reuters.
Decizia a fost luată de miniştrii de Finanţe din ţările zonei euro şi depindea de un angajament scris din partea Greciei privind îndeplinirea obligaţiilor de reducere a deficitului bugetar şi de menţinere a unui control strict asupra finanţelor publice.
Acordarea celei de-a şasea tranşe a împrumutului a fost amânată cu mai mult de o lună, deoarece Grecia a întârziat să formuleze un angajament ferm de reducere a cheltuielilor şi de creştere a impozitelor. În lipsa banilor, Grecia risca să nu mai poată plăti salarii şi pensii încă dinainte de Crăciun.
Regulile de funcţionare a EFSF, în discuţia miniştrilor de Finanţe din zona euro
Pe agenda întâlnirii mai figurează însă şi un alt subiect dificil – regulile de funcţionare a Facilităţii de stabilitate financiară europeană (EFSF). Potrivit unor documente pregătitoare ale reuniunii, principiile de bază pentru EFSF aşteaptă doar aprobarea miniştrilor de Finanţe şi, odată adoptate, vor permite suplimentarea efectivă a fondului.
Documentele precizează regulile de intervenţie a EFSF pe pieţele primare şi secundare de obligaţiuni, pentru extinderea liniilor de credit pentru guverne, creşterea sumei disponibile şi strategiile de investiţii şi finanţare. Acest set de reguli va deschide şi calea pentru atragerea de fonduri de la investitori publici şi privaţi, pentru finanţarea EFSF în următoarele săptămâni.
Miniştrii de Finanţe discută şi despre propunerile formulate săptămâna trecută de Comisia Europeană în legătură cu guvernanţa economică.
Întâlnirea are loc pe fondul presiunilor tot mai accentuate exercitate de pieţele financiare şi de agenţiile de rating, care insistă pentru măsuri ferme pentru a pune capăt crizei datoriilor din Europa.
Iar preşedintele Barack Obama s-a alăturat celor care solicită rezolvarea crizei, cerându-le luni seară liderilor UE să acţioneze rapid.
Agenţia de rating Moody’s a formulat marţi un nou avertisment, afirmând că ar putea retrograda ratingurile datoriilor subordonate a 87 de bănci din 15 ţări europene, din cauza temerilor că guvernele nu dispun de suficiente fonduri pentru a le finanţa. Iar Standard & Poor’s a sugerat că ar putea retrograda şi perspectiva Franţei în următoarele zece zile, potrivit presei franceze.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a afirmat că mesajul transmis de Obama, într-o întâlnire cu uşile închise avută cu liderii UE, a fost că “Europa trebuie să treacă la acţiuni decisive pentru a rezolva problema” şi că are capacitatea de a face acest lucru.
Germania şi Franţa lucrează la propunerile de modificare a Tratatului UE
Iar Germania şi Franţa au început luni elaborarea unor propuneri care prevăd posibilitatea respingerii bugetelor ţărilor din zona euro care încalcă regulile UE şi intenţionează să le finalizeze înaintea summitului UE din 9 decembrie. “Acţionăm intens pentru crearea unei Uniuni de Stabilitate (…). Şi asta vrem să realizăm prin modificarea tratatelor”, se arată într-o declaraţie a Ministerului de Finanţe german.