22 iulie, 2013

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) și-a făcut public luni, într-un comunicat, punctul de vedere referitor la articolul prin care cursdeguvernare.ro a prezentat analiza Comisiei Europene pe dratul de Acord primit de la București.

MFE român susține că însăși Comisia Europeană a cerut Guvernului ”să preia” în proiectul Acordului de parteneriat pentru absorbția fondurilor UE 2014-2020 recomandările specifice de țară (CSR) avansate de Bruxelles. Modelul pus la dispoziție de Comisie prevede, însă, ca statele membre să ”ia în considerare” recomandările specifice de țară.

(Citește și: ”Exclusiv – Document / Analiza Bruxellesului pe proiectul României pentru fondurile 2014-2020 pe cele 11 obiective : ”Nicio lecție învățată din 2007-2013” ”)

MFE a transmis luni o precizare referitoare la analiza Comisiei Europene prezentată anterior de cursdeguvernare.ro. În analiză, Comisia Europeană reproșa guvernului că ” a făcut copy-paste după CSR-uri”.


”Informatiile aparute de mass media in ultimele zile prin care li se reproseaza autoritatilor romane ca au inclus “copy-paste” recomandarile specifice de tara in documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat distorsioneaza imaginea acestui proces in conditiile in care preluarea recomandarilor relevante in documentul consultativ a fost una dintre cerintele formei preliminare a modelului de Acord de Parteneriat”, a menționat MFE, într-un comunicat de presă.

În schimb, chiar template-ul Comisiei Europene, invocat de minister, arată că MFE trebuie să ”ia în considerare”, nu să ia cu copy-paste recomandările specifice de țară.

Astfel, în template-ul publicat de Comisia Europeană se recomandă ca, în proiectul de Acord de parteneriat, statele membre să facă ”o analiză a decalajelor, nevoilor de dezvoltare și a potențialului de creștere, cu referire la obiectivele tematice și provocările teritoriale și luând în considerare programul național de reformă, acolo unde este cazul, și recomandările specifice de țară (…)”.

(”An analysis of disparities, development needs, and growth potentials with reference to the thematic objectives and the territorial challenges and taking account of the national reform programme, where appropriate, and relevant country-specific recommendations adopted in accordance with Article 121(2) of the Treaty on the Functioning of the European Union and relevant Council recommendations adopted in accordance with Article 148(4) of the Treaty on the Functioning of the European Union” – în original, n.r.).


Modelul Comisiei pentru redactarea Acordului de partaneriat poate fi descărcat de AICI.

Dincolo de controversata formulare ”copy/paste” din analiza CE, comunicatul MFE nu răspunde, însă, la numeroasele critici și observații concrete pe care Comisia Europeană le face, în analiza sa, guvernului de la București, pe toate cele 11 obiective tematice, prezentate săptămâna trecută de cursdeguvernare.ro.

 

Prezentăm mai jos, integral, precizarea Ministerului Fondurilor Europene, la analiza Comisiei Europene privind proiectul de Acord de parteneriat transmis de MFE la Bruxelles pe 6 iunie:

Precizari referitoare la documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat, transmis Comisiei Europene in data de 6 iunie

Romania a transmis Comisiei Europene, in data de 6 iulie a.c., documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020. Asa cum indica si titulatura acestuia, documentul este unul de lucru. Pe baza acestui document de lucru, care reprezinta un prim punct de plecare in dialogul informal, se poarta negocieri cu serviciile Comisiei Europene pentru pregatirea viitorului exercitiu financiar si pentru identificarea celui mai bun mod de utilizare eficienta a fondurilor europene alocate Romaniei. In acest scop, autoritatile romane trebuie sa se asigure ca modul in care vom folosi fondurile europene in 2014-2020 ii va permite tarii noastre sa recupereze decalajele existente in comparatie cu ale state din UE, incadrandu-se in acelasi timp in linia prioritarilor stabilite la nivel european.

Acordul de Parteneriat pentru 2014-2040 urmeaza sa fie transmis Comisiei de catre autoritatile romane in toamna acestui an. Pana la momentul transmiterii Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020, autoritatile romane si serviciile Comisiei Europene poarta un dialog informal care consta in intalniri si schimb de corespondenta. Schimbul de opinii dintre autoritatile romane si serviciile Comisiei este unul constructiv si ca urmare a discutiilor purtate in cadrul dialogului informal documentul consultativ va fi revizuit conform concluziilor agreate de ambele parti.

Informatiile aparute de mass media in ultimele zile prin care li se reproseaza autoritatilor romane ca au inclus “copy-paste” recomandarile specifice de tara in documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat distorsioneaza imaginea acestui proces in conditiile in care preluarea recomandarilor relevante in documentul consultativ a fost una dintre cerintele formei preliminare a modelului de Acord de Parteneriat. Va prezentam modelul documentului pentru Acordul de Parteneriat publicat pe site-ul Comisiei Europene (http://ec.europa.eu/regional_policy/what/future/pdf/preparation/1_partnership_agreement_template_guidance_2013_05_21.pdf), varianta a treia, din data de 21 mai 2013, in care se specifica, la pagina a doua, ca documentul consultativ trebuia sa contina recomandarile specifice de tara relevante primite din partea Comisiei. A treia varianta a acestui model era cea mai recenta disponibila la data transmiterii documentului consultativ de catre Romania – 6 iunie 2013.

Pentru comparatie, va transmitem si documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, transmis serviciilor Comisiei de catre Ministerul Fondurilor Europene in data de 6 iunie a.c. si publicat in aceeasi zi pe pagina web a MFE (http://www.fonduri-ue.ro/res/filepicker_users/cd25a597fd-62/2012-2020/doc/draft_AP_06.06.2013.pdf), care contine sinteza recomandarilor specifice de tara relevante, iar la capitolul 1.1 prezinta rezultatele analizelor pentru fiecare obiectiv tematic, analize care vizeaza atat recomandarile specifice de tara, cat si nevoile Romaniei.

Documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat pentru 2014-2020 reprezinta un prim punct de plecare in construirea dialogului cu Comisia și demararea negocierilor informale, astfel incat autoritatile romane sa primească inca din stadiu incipient al elaborarii recomandarile si orientarile Comisiei. Mentionam ca reprezentantii Comisiei Europene au apreciat public transmiterea din timp a acestui document de catre Romania. Totodata, subliniem ca discutiile cu serviciile Comisiei au loc in cadrul unui dialog informal deoarece la nivel european nu au fost adoptate inca regulamentele care vor reglementa viitorul exercitiu financiar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Comunicatul MFE răspunde, însă, la numeroasele critici și observații concrete pe care Comisia Europeană le face, în analiza sa, guvernului de la București, pe toate cele 11 obiective tematice, prezentate săptămâna trecută de cursdeguvernare.ro: „subliniem ca discutiile cu serviciile Comisiei au loc in cadrul unui dialog informal deoarece la nivel european nu au fost adoptate inca regulamentele care vor reglementa viitorul exercitiu financiar” adică nici ei nu și-au făcut temele și oricum doar glumeau.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Comunicatul MFE răspunde, însă, la numeroasele critici și observații concrete pe care Comisia Europeană le face, în analiza sa, guvernului de la București, pe toate cele 11 obiective tematice, prezentate săptămâna trecută de cursdeguvernare.ro: „subliniem ca discutiile cu serviciile Comisiei au loc in cadrul unui dialog informal deoarece la nivel european nu au fost adoptate inca regulamentele care vor reglementa viitorul exercitiu financiar” adică nici ei nu și-au făcut temele și oricum doar glumeau.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: