fbpx

La obiect

20-34 de ani – nici nu lucrează și nici nu învață: Observații pe locul fruntaș deținut de România la procentul tinerilor fără nicio ocupație

România figurează printre statele UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nici nu lucrează și nici nu învață („neither in employment nor in… Mai mult

16.07.2021

Chestiunea

Noul test de stres al industriilor europene: condițiile și țintele sectoriale de mediu impuse de Comisia Europeană

Odată cu lansarea, miercuri 14 iulie, pachetului legislativ ”Fit for 55”, UE devine prima economie din lume care dă startul procesului de legiferare a obiectivului… Mai mult

15.07.2021

La obiect

Cum ar urma să arate Educația, pe cicluri școlare, dacă s-ar implementa Programul România Educată

Raportul România Educată elaborat de Președinția României a fost publicat pentru prima oară miercuri, ziua în care Guvernul Florin Cîțu a adoptat Memorandul prin care… Mai mult

14.07.2021

La obiect

În sfârșit, DOCUMENTUL: Memorandumul pe Proiectul România Educată – adoptat de Guvern. Calendarul și țintele

Guvernul va înființa un grup de lucru interministerial coordonat de premierul Florin Cîțu, pentru elaborarea pachetului legislativ necesar implementării Proiectului România Educată elaborat la Președinție,… Mai mult

14.07.2021

Ministerul Fondurilor Europene – răspuns la articolul despre Analiza CE: Comisia Europeană ne-a cerut să preluăm recomandările de țară

de Claudiu Zamfir 22.7.2013

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) și-a făcut public luni, într-un comunicat, punctul de vedere referitor la articolul prin care cursdeguvernare.ro a prezentat analiza Comisiei Europene pe dratul de Acord primit de la București.

MFE român susține că însăși Comisia Europeană a cerut Guvernului ”să preia” în proiectul Acordului de parteneriat pentru absorbția fondurilor UE 2014-2020 recomandările specifice de țară (CSR) avansate de Bruxelles. Modelul pus la dispoziție de Comisie prevede, însă, ca statele membre să ”ia în considerare” recomandările specifice de țară.

(Citește și: ”Exclusiv – Document / Analiza Bruxellesului pe proiectul României pentru fondurile 2014-2020 pe cele 11 obiective : ”Nicio lecție învățată din 2007-2013” ”)

MFE a transmis luni o precizare referitoare la analiza Comisiei Europene prezentată anterior de cursdeguvernare.ro. În analiză, Comisia Europeană reproșa guvernului că ” a făcut copy-paste după CSR-uri”.

”Informatiile aparute de mass media in ultimele zile prin care li se reproseaza autoritatilor romane ca au inclus “copy-paste” recomandarile specifice de tara in documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat distorsioneaza imaginea acestui proces in conditiile in care preluarea recomandarilor relevante in documentul consultativ a fost una dintre cerintele formei preliminare a modelului de Acord de Parteneriat”, a menționat MFE, într-un comunicat de presă.

În schimb, chiar template-ul Comisiei Europene, invocat de minister, arată că MFE trebuie să ”ia în considerare”, nu să ia cu copy-paste recomandările specifice de țară.

Astfel, în template-ul publicat de Comisia Europeană se recomandă ca, în proiectul de Acord de parteneriat, statele membre să facă ”o analiză a decalajelor, nevoilor de dezvoltare și a potențialului de creștere, cu referire la obiectivele tematice și provocările teritoriale și luând în considerare programul național de reformă, acolo unde este cazul, și recomandările specifice de țară (…)”.

(”An analysis of disparities, development needs, and growth potentials with reference to the thematic objectives and the territorial challenges and taking account of the national reform programme, where appropriate, and relevant country-specific recommendations adopted in accordance with Article 121(2) of the Treaty on the Functioning of the European Union and relevant Council recommendations adopted in accordance with Article 148(4) of the Treaty on the Functioning of the European Union” – în original, n.r.).

Modelul Comisiei pentru redactarea Acordului de partaneriat poate fi descărcat de AICI.

Dincolo de controversata formulare ”copy/paste” din analiza CE, comunicatul MFE nu răspunde, însă, la numeroasele critici și observații concrete pe care Comisia Europeană le face, în analiza sa, guvernului de la București, pe toate cele 11 obiective tematice, prezentate săptămâna trecută de cursdeguvernare.ro.

 

Prezentăm mai jos, integral, precizarea Ministerului Fondurilor Europene, la analiza Comisiei Europene privind proiectul de Acord de parteneriat transmis de MFE la Bruxelles pe 6 iunie:

Precizari referitoare la documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat, transmis Comisiei Europene in data de 6 iunie

Romania a transmis Comisiei Europene, in data de 6 iulie a.c., documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020. Asa cum indica si titulatura acestuia, documentul este unul de lucru. Pe baza acestui document de lucru, care reprezinta un prim punct de plecare in dialogul informal, se poarta negocieri cu serviciile Comisiei Europene pentru pregatirea viitorului exercitiu financiar si pentru identificarea celui mai bun mod de utilizare eficienta a fondurilor europene alocate Romaniei. In acest scop, autoritatile romane trebuie sa se asigure ca modul in care vom folosi fondurile europene in 2014-2020 ii va permite tarii noastre sa recupereze decalajele existente in comparatie cu ale state din UE, incadrandu-se in acelasi timp in linia prioritarilor stabilite la nivel european.

Acordul de Parteneriat pentru 2014-2040 urmeaza sa fie transmis Comisiei de catre autoritatile romane in toamna acestui an. Pana la momentul transmiterii Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020, autoritatile romane si serviciile Comisiei Europene poarta un dialog informal care consta in intalniri si schimb de corespondenta. Schimbul de opinii dintre autoritatile romane si serviciile Comisiei este unul constructiv si ca urmare a discutiilor purtate in cadrul dialogului informal documentul consultativ va fi revizuit conform concluziilor agreate de ambele parti.

Informatiile aparute de mass media in ultimele zile prin care li se reproseaza autoritatilor romane ca au inclus “copy-paste” recomandarile specifice de tara in documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat distorsioneaza imaginea acestui proces in conditiile in care preluarea recomandarilor relevante in documentul consultativ a fost una dintre cerintele formei preliminare a modelului de Acord de Parteneriat. Va prezentam modelul documentului pentru Acordul de Parteneriat publicat pe site-ul Comisiei Europene (http://ec.europa.eu/regional_policy/what/future/pdf/preparation/1_partnership_agreement_template_guidance_2013_05_21.pdf), varianta a treia, din data de 21 mai 2013, in care se specifica, la pagina a doua, ca documentul consultativ trebuia sa contina recomandarile specifice de tara relevante primite din partea Comisiei. A treia varianta a acestui model era cea mai recenta disponibila la data transmiterii documentului consultativ de catre Romania – 6 iunie 2013.

Pentru comparatie, va transmitem si documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, transmis serviciilor Comisiei de catre Ministerul Fondurilor Europene in data de 6 iunie a.c. si publicat in aceeasi zi pe pagina web a MFE (http://www.fonduri-ue.ro/res/filepicker_users/cd25a597fd-62/2012-2020/doc/draft_AP_06.06.2013.pdf), care contine sinteza recomandarilor specifice de tara relevante, iar la capitolul 1.1 prezinta rezultatele analizelor pentru fiecare obiectiv tematic, analize care vizeaza atat recomandarile specifice de tara, cat si nevoile Romaniei.

Documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat pentru 2014-2020 reprezinta un prim punct de plecare in construirea dialogului cu Comisia și demararea negocierilor informale, astfel incat autoritatile romane sa primească inca din stadiu incipient al elaborarii recomandarile si orientarile Comisiei. Mentionam ca reprezentantii Comisiei Europene au apreciat public transmiterea din timp a acestui document de catre Romania. Totodata, subliniem ca discutiile cu serviciile Comisiei au loc in cadrul unui dialog informal deoarece la nivel european nu au fost adoptate inca regulamentele care vor reglementa viitorul exercitiu financiar.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.7.2013

Un raspuns

  1. Dp
    22.7.2013, 4:44 pm

    Comunicatul MFE răspunde, însă, la numeroasele critici și observații concrete pe care Comisia Europeană le face, în analiza sa, guvernului de la București, pe toate cele 11 obiective tematice, prezentate săptămâna trecută de cursdeguvernare.ro: “subliniem ca discutiile cu serviciile Comisiei au loc in cadrul unui dialog informal deoarece la nivel european nu au fost adoptate inca regulamentele care vor reglementa viitorul exercitiu financiar” adică nici ei nu și-au făcut temele și oricum doar glumeau.

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul anunță că peste 5 milioane de persoane au fost vaccinate anti-COVID cu cel puţin o doză

Vladimir Ionescu

Guvernul a anunţat sâmbătă că peste 5 milioane de persoane (aproximativ 25% din populație) au fost vaccinate anti-COVID cu cel puţin o doză. Această ţintă… Mai mult

Stiri

Premierul Cîțu l-a numit pe Andrei Novac secretar de stat în MAE, încălcând o decizie a Biroului Național PNL

Razvan Diaconu

Premierul Florin Cîțu l-a numit pe Andrei Novac secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe împotriva deciziei Biroului Politic Național al PNL, au declarat, sâmbătă,… Mai mult

Europa

Israelul acuză Iranul de atacul din Marea Oman soldat cu moartea unui român şi a unui britanic

Razvan Diaconu

Israelul acuză Iranul de faptul că se află la originea atacului din Marea Oman împotriva petrolierului M/T Mercer Street, soldat cu moartea a doi membri… Mai mult

Stiri

Coronavirus în România: 156 cazuri noi și 3 decese în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

De vineri până sâmbătă, în România s-au înregistrat 156 de cazuri noi de infectare cu Covid din peste 31.000 de teste procesate. De la ultimul… Mai mult

Europa

Grecia a intrat pe ”lista roșie” – CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic

Razvan Diaconu

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat  lista statelor considerate cu risc epidemiologic. Grecia a fost inclusă pe lista roşie, ca urmare a creşterii… Mai mult

Europa

SUA anunță concedierea forțată a personalului angajat pe plan local în Rusia

Razvan Diaconu

Departamentul de Stat a anunţat vineri că autorităţile ruse obligă Statele Unite să concedieze cetăţenii ruşi angajaţi de misiunile sale diplomatice din Rusia. Secretarul de… Mai mult

Stiri

Eurostat: Economia europeană a revenit pe creştere în trimestrul al doilea

Razvan Diaconu

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în al doilea trimestru al acestui an, iar aceasta s-a reflectat asupra pieţei… Mai mult