miercuri

24 aprilie, 2024

2 februarie, 2018

În contextul prorogării termenului de depunere a Declarației 600, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice este în curs de elaborare un proiect de act normativ care să stabilească un mecanism mai simplu de declarare și plată a CAS și CASS datorate de persoanele fizice, anunță vineri un comunicat al instituției.

Potrivit comunicatului:

Se are în vedere reducerea numărului de declarații depuse de persoanele fizice, prin unificarea unor formulare, ca un pas important în îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Programul de guvernare privind reducerea numărului de formulare solicitate de ANAF si depunerea unui formular pe an pentru cei care au venituri din activități independente.


Proiectul de act normativ va face obiectul dezbaterii publice și consultării cu categoriile de persoane fizice care au obligația plății CAS și CASS.

Termenul preconizat pentru finalizarea noului mecanism este 1 martie 2018, astfel încât să se asigure timpul necesar pentru informarea persoanelor fizice cu privire la obligațiile declarative și de plată a contribuțiilor sociale.

Prima ședință a Guvernului Dăncilă a avut pe ordinea de zi o Ordonanță de Urgență care va reglementa oficial, dar provizoriu, problemele ridicate de precedentele modificări operate la Codul fiscal de către coaliția PSD-ALDE: e vorba de procedura de urmat pentru Declarația 600.

Termenul de depunere al acestui document a fost prorogat pentru data de 15 aprilie.


Potrivit declarațiilor făcute de premierul Dăncilă, Ministerului de Finanțe i s-a trasat ca sarcină ”să găsească o soluție permanentă”, care să respecte următoarele principii:

  • contribuabilii să depună un singur formular la Fisc, care ar urma să conțină toate detaliile legate de venituri, deduceri, impozite și contribuții sociale
  • plata să se facă o singură dată și nu în avans

În spațiul public a apărut joi o dispută- în situația în care termenul de  depunere a declarației a fost amânat până la 15 aprilie, mai este valabil termenul de 25 martie la care contribuabilii erau, și sunt încă obligați pentru că OUG emisă de guvern nu face referire la aceasta, să plătească prima tranșă a contribuțiilor sociale?

Răspunsul evident este că nu, nu ar trebui făcută nicio plată pe 25 martie. Dar nu poți fi sigur niciodată ce face ANAF…

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: