luni

5 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 septembrie, 2022

Schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri, cu o valoare de 4 miliarde de euro, au primit avizul Comisiei Europene, astfel că Ministerul Finanțelor anunță antreprenorii că pot să acceseze începând de luni platforma www.imminvest.ro pentru a putea accesa sumele puse la dispoziție.

„Aprobarea de astãzi a Comisiei Europene se traduce simplu: încã 4 miliarde de euro pentru economia româneascã! Lansarea noului program IMM INVEST PLUS va contribui la dezvoltarea economiei românești, prin atragerea de capital cu cele mai mici costuri de finanțare de pe piațã, pentru un numãr estimat de beneficiari de aproape 25.000″, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Finanțelor Publice.

Aceastã schemã de ajutor de stat va permite pãstrarea locurilor de muncã, va asigura viabilitatea și va contribui la dezvoltarea activitãții IMM-urilor și a întreprinderilor beneficiare cu capitalizare de piațã medie.

(Citiți și: ”Nivel istoric al creditării companiilor, dar NU pentru investiții: garanțiile din programele de stat au rotunjit profiturile băncilor”)

Ce fonduri vor fi puse la dispoziția IMM-urilor


Prin schema de ajutor de stat pusã la dispoziție de cãtre Ministerul Finanțelor și operaționalizatã prin FNGCIMM, FRC și FGRC, plafonul de garantare al programului a fost majorat cu peste 10 miliarde de lei, la 17,75 miliarde de lei, iar schema de ajutor de stat sub formã de granturi depãșește 1,9 miliarde lei.

 Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum și comisionul de administrare pe toatã durata de valabilitate a garanției acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor fi subvenționate pe o perioadã de pânã la 12 luni.

Conform prevederilor Cadrului temporar pentru acordarea ajutoarelor de stat, schema de ajutor de stat poate fi accesatã pânã la 31 decembrie 2022 și oferã accesul la finanțãri de maxim 10 milioane lei pentru proiectele de investiții/beneficiar și de maximum 5 milioane pentru capital de lucru.

Procentul de garantare poate atinge pânã la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximã a finanțãrilor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.


Ajutoarele de stat pot ajunge pânã la 500.000 euro/întreprindere, cu excepția domeniului producției primare de produse agricole, unde beneficiarii pot primi pânã la 62.000 euro/întreprindere sau de 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii și pescuitului.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: