sâmbătă

20 aprilie, 2024

9 august, 2021

Ministerul Finanţelor (MFP) a respins ofertele băncilor primite luni, în cadrul unei emisiuni de obligaţiuni de stat cu scadența în 11 octombrie 2034, prin care își propusese să atragă 400 de milioane de lei.

Oferta băncilor a fost de numai de 68 milioane de lei, de aproape 6 ori mai mică. Rata cuponului (dobânda) oferită de MFP a fost de 4,75%.


Tot luni, Banca Naţională a României (BNR) a majorat până la 5,6% prognoza privind rata anuală a inflației (Indicele Prețurilor de Consum, IPC) pentru finalul acestui an.  Prognoza din luna mai era de 4,1%.

Previziunea pentru 2022 este de 3,4%, conform ediției din august a Raportului asupra inflației.

(Citiți și: „BNR urcă prognoza inflației până la 5,6% la sfârșitul anului 2021”)

MFP a planificat împrumuturi de la băncile comerciale de 3,7 miliarde de lei, în luna august 2021, din care 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 2,4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.


Suma totală, de 4,06 miliarde lei, este cu 1,205 miliarde de lei sub cea programată în iulie 2021 (5,265 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Statul găsește tot mai greu bani să acopere deficitul bugetar

Statul începe să întâmpine dificultăți în finanțarea deficitului bugetar, datoria publică va depăși cât de curând pragul de 50% din PIB, reiese din datele consultate de CursDeGuvernare.

Mai mult, investitorii nerezidenți și-au redus în acest an expunerea pe titluri de stat emise pe piața internă, ceea ce pune presiune pe sistemul bancar (deja supraexpus) să preia golul lăsat.

În total, MFP a împrumutat până acum, în lei, de pe piața internă 33,6 miliarde de lei pentru finanțarea datoriei publice. La această sumă se mai adaugă circa 1,5 miliarde de euro împrumutate în februarie și martie prin emisiuni în euro pe piața internă. Cea mai mare parte a sumei a fost obținută în urma a două licitații care au avut loc în martie, când statul a împrumutat cu 800 de milioane de euro peste valoarea anunțată în prospect.

În plus, statul a ieșit în acest an de două ori pe piețele financiare internaționale, în martie și iulie, împrumutând în total 7 miliarde de euro.

De asemenea, MFP a mai atras finanțări prin oferta de vânzare de titluri de stat pentru populație.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: