9 august, 2021

Banca Naţională a României (BNR) a majorat până la 5,6% prognoza privind rata anuală a inflației (Indicele Prețurilor de Consum, IPC) pentru finalul acestui an.  Prognoza din mai era de 4,1%.

Previziunea pentru 2022 este de 3,4%, conform ediției din august a Raportului asupra inflației.


Modificarea previziunilor este determinată de presiunile inflaționiste care „provin din partea prețurilor bunurilor din import, precum și a profilului mai abrupt ascendent al așteptărilor privind inflația pe termen scurt, alimentat de majorările recente ale prețurilor energiei”, spune raportul prezentat luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat: „Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută”.

„Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum”, a mai spus Mugur Isărescu.

Oricum, „creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor, datorită faptului că dispare şi efectul de bază din in ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale, prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”.

Incertitudinile prognozei și momentul esențial din octombrie


Raportul notează că „este esențială configurația setului de măsuri ce vor fi adoptate în vederea atingerii țintei de 3 la sută a deficitului bugetar headline până la orizontul anului 2024”.

Conform solicitării Comisiei Europene, „mai multe detalii referitoare la planul privind strategia de consolidare avută în vedere de autoritățile române urmează a fi cunoscute la jumătatea lunii octombrie a anului curent”.

Faptul că, în numai 3 luni, BNR a urcat pronoza privind inflația cu 1,5 puncte procentruale este pus pe seama riscurilor „materializate în intervalul dintre cele două Rapoarte asupra inflației”, care „atestă caracterul incert al evoluțiilor economice în contextul rezoluției încă incomplete a crizei de sănătate publică”, spune raportul pe august.

Reinflamarea crizei de sănătate publică are potențialul de a induce noi bariere comerciale, dar și de a reduce transferul tehnologic în economiile mai puțin dezvoltate. În plus, mixul de politici economice în condițiile necesității redresării economice ar rămâne persistent mai stimulativ, potențial accentuând anumite dezechilibre de la nivel macroeconomic”, spune documentul citat.

De asemenea, „pe plan intern, o sursă apreciabilă de riscuri rămâne conduita politicii fiscale și a celei de venituri din perspectiva configurației măsurilor de consolidare fiscală”.

(Citiți și: „Titlurile de stat pierd teren în favoarea fondurilor mutuale, din cauza dobânzilor sub inflație”)

Guvernatorul BNR a menţionat că jumătate din inflaţia de 5% este din preţuri administrate pe care Banca Centrală nu are posibilitatea să le controleze.

Mugur Isărescu: Nu te poți bate cu scumpirea electricității mărind dobânzile

„Nu poţi să te baţi cu creşterea preţurilor la electricitate mărind rata dobânzii. Deci scopul nostru când facem, întărim politica monetară, este să descurajăm alte creşteri de preţuri şi să ducem creşterea economică în limita în care poate economia să echilibreze cererea cu oferta”, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a invocat o secvenţialitate de întărire a politicii monetare și a precizat că banca centrală nu mai cumpără titluri de stat de mai multe luni. De câteva luni BNR sterilizează excesul de lichiditate.

„Cu alte cuvinte, înainte de a spune vor creşte dobânzile, noi am spus şi spunem şi acum că dobânzile nu mai scad. Ciclul de scădere a dobânzilor în România s-a oprit şi pe urmă vom lua şi deciziile următoare în funcţie de ce se va întâmpla şi ce vedem în Europa şi în lume”, a mai explicat guvernatorul BNR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: