duminică

21 aprilie, 2024

8 aprilie, 2021

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat miercuri 3,5 miliarde de euro de pe piețele financiare internaționale, prin lansarea a două serii noi de obligațiuni, cu maturități de 12 ani și de 20 de ani, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Costul împrumutului pe 12 ani a fost de 2,1%, iar cel al bondurilor pe 20 de ani de 2,77%, potrivit datelor Bloomberg. Pentru titlurile pe 12 ani, cererea din partea investitorilor s-a situat la circa 6 miliarde de euro, iar pentru cele pe 20 de ani, la circa 4 miliarde de euro.

Volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 8,8 miliarde de euro în 2021. Statul are în vedere emiterea de euroobligațiuni într-un volum de 7 – 7,4 miliarde de euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite de aceste piețe, precum și realizarea de operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțiala a unor serii de euroobligațiuni existente. De asemenea, MFP va realiza plasamente private și prin trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale în valoare de circa 1,4 miliarde de euro.


”Prin împrumuturile externe, Ministerul Finanțelor are în vedere reducerea riscului de refinanțare prin extinderea duratei medii rămase a portofoliului de titluri de stat, în condiții avantajoase de cost, precum și consolidarea rezervei financiare în valută existentă la dispoziția Trezoreriei Statului și diversificarea bazei investiționale”, explică MFP într-un document.

În 2020, statul a împrumutat de pe piețele externe 8,8 miliarde de euro și 3,3 miliarde de dolari, în contextul unui deficit bugetar record, de 102 miliarde de lei (9,8% din PIB).

Necesar de finanțare de peste 130 de miliarde de lei în 2021

În anul 2021 necesarul brut, de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 130,8 miliarde de lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 7,16% din PIB (aproximativ 80 de miliarde de lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2021, în sumă de aproximativ 51 de miliarde de lei.

”Ținând cont de obiectivul limitării riscului valutar cât și de cel al dezvoltării pieței titlurilor de stat, se estimează ca deficitul bugetar urmează să fie finanțat în proporție de cca 48% din surse interne și de 52% din surse externe”, se arată în Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2021, publicat de MFP.


Volumul indicativ de titluri de stat care va fi emis pe piața internă este în sumă de cca 85-87 de miliarde de lei, cu o structură a maturităților de circa 15%-85% (termen scurt versus termen mediu și lung).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: