duminică

2 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iunie, 2016

victo-grigorescuPreţul gazelor naturale din producţia internă va stagna de la 1 iulie la valoarea actuală de 60 lei/MWh, până la 31 martie anul viitor, iar actorii din piaţă care nu fac stocuri pentru iarnă conform obligaţiilor stabilite vor fi amendaţi „drastic”, a anunţat marți ministrul Energiei, Victor Grigorescu (foto).

Ministrul Energiei a anunţat marţi seara, la finalul unei şedinţe de guvern care a durat cinci ore, că preţul gazelor naturale din producţia internă va stagna la valoarea actuală de 60 lei/MWh, până la data de 31 martie 2017.

Potrivit graficului prevăzut în anexa HG 488/2015, preţul gazelor naturale din producţia internă trebuia să crească la valoarea de 66 lei/MWh, de la 1 iulie 2016.


Victor Grigorescu a subliniat faptul că vor fi instituite „amenzi drastice” în măsura în care actorii din piaţă nu constituie stocuri de gaze naturale potrivit obligaţiilor stabilite de ANRE.

„Scopul stabilirii administrative a unui preţ de achiziţie pentru gazele naturale destinate consumatorilor menţionaţi este acela de a proteja o categorie însemnată de clienţi casnici de gaze naturale şi de energie termică, de efectele negative ale procesului de liberalizare a pieţei gazelor, generate de alinierea preţului gazelelor naturale la nivelul preţurilor practicate pe pieţele europene. Schimbările neprevăzute de pe piaţa resurselor energetice primare, inclusiv declinul abrupt al preţurilor la ţiţei din ultima perioadă, au generat o conjuctură deosebită în piaţa românească de gaze naturale, unde preţurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar şi cu acceptul Comisiei Europene şi al instituţiilor financiare internaţionale, au devenit comparabile şi, uneori, chiar mai mari faţă de preţurile pieţei”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Astfel, Guvernul a desemnat autoritatea competentă cu stabilirea nivelului minim al stocurilor de gaze pe care furnizorii trebuie să le înmagazineze, prin adoptarea unei Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012.

Cantităţile de gaze naturale, reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor, vor fi stabilite anual, în condiţii transparente şi nediscriminatorii, prin decizie a preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Decizia se ia în conformitate cu reglementările specifice ANRE, astfel încât să se asigure un nivel corespunzător al consumului intern, în condiţii de continuitate şi de siguranţă.


În actul normativ sunt stabilite contravenţii şi cuantumuri ale amenzilor pentru furnizorii şi operatorul de transport care nu constituie stocul minim de gaze naturale, pe care au obligaţia să îl deţină în depozitele de înmagazinare subterană.

Amenzile variază între 400.000 de lei şi 500.000 de lei şi între 5% şi 10% din cifra de afaceri anuală. Prevederile referitoare la amenzi sunt aplicabile după un termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, prin publicarea în Monitorul Oficial al României.

Înmagazinarea gazelor naturale are ca scop asigurarea securităţii în alimentarea cu gaze naturale a clienţilor finali, armonizarea variaţiilor consumului sezonier, zilnic şi orar cu sursele de gaze disponibile şi asigurarea în permanenţă a echilibrului fizic al Sistemului Naţional de Transport.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: