duminică

24 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 mai, 2018

Ministerul Educației propune o intervenție legislativă într-un domeniu care nu face obiectul activității sale, cel economic, pentru a putea transforma Regia Editura Didactică și Pedagogică în societate pe acțiuni. Firma rezultată va deține monopolul publicării manualelor.
Inițiativa vine după ce Curtea Constituțională a respins transformarea în SC prin OUG  nr. 76/2017, adoptată ulterior ca lege, în Parlament. Trecerea de la Regie la Societate pe Acțiuni este neconstituțională, explica CCR,  întrucât are un caracter individual., deci nu putea face obiectul unui act de reglementare primară.
„Curtea a reţinut că înfiinţarea/ reorganizarea activităţii unei regii autonome, precum cea din cauza de faţă, se dispune printr-un act de reglementare secundară, care se subsumează competenţei autorităţii administraţiei publice centrale. În aceste condiţii, ordonanţa de urgenţă nu putea fi aprobată prin lege”, precizează Ministerul Educației în Nota de fundamentare a noii inițiative.
De aceea, Ministerul Educației propune acum, printr-un proiect publicat pe site-ul său, o modificare a Legii nr.15/1990 privind unele măsuri pentru restructurarea activităţii regiilor autonome, cu modificările și completările ulterioare:
La articolul 17 al acestei legi se introduce un nou alineat nou,  17 (1), cu următorul cuprins:
„Regiile autonome pot fi reorganizate ca societăți pe acțiuni, în conformitate cu Legea privind societățile comerciale nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin hotărâre de guvern sau după caz, prin Hotărârea Consiliului Local/ Hotărârea Consiliului General al Municipiului București, având ca unic acționar statul român sau autoritatea administrației publice locale.”

Manualul unic 

Trasformarea Regiei în societate pe acțiuni, care va deține monopolul publicării manualelor, era un pas important în procesul prin care Guvernul PSD – ALDE dorea să introducă manualul unic.

La sfârșitul anului trecut, Guvernul a aprobat și proiectul Legii manualului, care introduce în legislație “manualul școlar de bază”.

Statul nu va mai plăti decât manualele școlare de bază, publicate de Editura Pedagogică, cele alternative urmând să fie achiziționate din banii părinților.


Manualul școlar de bază este singurul care va avea statut de bun de interes public, conform proiectul de lege, şi va putea fi achiziționat de stat și apoi distribuit gratuit elevilor.

Cum se va proceda:

  • proiectele de manuale școlare realizate de autori/coautori se depun în formă de manuscris la Ministerul Educației Naționale în vederea evaluării calității științifice
  • manualele admise în urma evaluării vor fi publicate pe platforma manuale.edu.ro, după care va fi selectat manualul de bază (prin proceduri transparente aprobate prin ordin al ministrului educației naționale, precizează proiectul de lege aprobat)
  • acest manual va fi tipărit la Editura Didactică și Pedagogică SA, care a fost transformată în societate pe acțiuni și declarată de interes național, tocmai în vederea preluării monopolului editării de manuale


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: