luni

29 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2023

Ministerul Educației solicită acordarea din Fondul de rezervă al Guvernului a unei sume de peste trei miliarde de lei, din care două miliarde sunt necesare plății salariilor aferente lunii noiembrie, iar 500 de milioane reprezintă valoarea burselor din învățământul preuniversitar corespunzătoare tot lunii noiembrie.

Structura și valoarea cheltuielilor pe luna noiembrie pentru care MEdN solicită cele trei miliarde de lei:

  • Pentru funcționarea în condiții optime a activității ministerului și al unităților din subordinea și coordonarea acestuia este necesară suma de 2,086 miliarde lei – cheltuieli de personal
  • 466,363 milioane lei – pentru asigurarea drepturilor salariale aferente cadrelor didactice din învățământul superior de stat, finanțarea de bază, subvenții pentru cămine-cantine studențești, precum și alte unități din subordinea/coordonarea Ministerului Educației
  • 434,611 milioane lei -în vederea acoperii cheltuielilor cu bursele elevilor din învățământul preuniversitar, pentru plata burselor aferente lunii noiembrie 2023, cu termen de plată 15 decembrie 2023
  • 28,767 milioane lei, în vederea acoperii cheltuielilor cu bursele studenților din învățământul universitar.

Ministrul Educației a cerut 9 mld. lei


Ministrul Educației Ligia Deca a anunțat în octombrie că Ministerul Educației are nevoie de nouă miliarde de lei pentru a putea plăti în 2023 toate salariile din domeniu, bursele și transportul elevilor navetiști.

”Am cerut sumele pentru a putea onora obligațiile noastre în ce privește salariile, odată cu intrarea în vigoare a măririlor salariale, care pe medie sunt undeva între 25 și 30% pentru tot personalul din învățământ, aproape 9 miliarde. Din care aproximativ 3,8 miliarde sunt obligațiile vizând salariile. Deci, ce ne trebuie în plus până la finele anului pentru a putea plăti drepturile salariale”, a spus Ligia Deca.

Luna trecută, MEdN a primit 2,17 mld. lei

Suma de nouă miliarde de lei a fost calculată pentru rectificarea bugetară și era estimată ca necesar suplimentar, din octombrie și până la sfârșitului anului, față de fondurile alocate prin Legea bugetului de stat.

Întrucât Guvernul a a decis înlocuirea rectificării bugetare cu suplimentări lunare de fonduri prin Fondul de rezervă al Guvernului, acolo unde este cazul, Ministerul Educației a solicitat o primă astfel de tranșă în octombrie.

Atunci a cerut 2,17 miliarde de lei, pentru a putea acoperi salariile profesorilor pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni, septembrie și octombrie:

  • 1,15 milioane de lei „pentru acoperirea cheltuielilor salariale aferente lunii octombrie, cu plată în luna noiembrie”
  • pentru a acoperi costurile legate de bursele elevilor din învățământul preuniversitar pentru lunile septembrie și octombrie, cu termen de plată până la 15 noiembrie 2023, ministerul a solicitat 838,5 milioane de lei

Impactul majorărilor salariale, peste cel estimat inițial

Cele 3,8 miliarde de lei necesare plății salariilor din învățământ sunt cu aproape un miliarde de lei mai mari decât estimarea realizată de guvern la finalul grevei generale de anul acesta a profesorilor.


În bugetul aprobat pentru 2023, Ministerul Educației primise 23 de miliarde de lei pentru salariile din învățământul preuniversitar.

Suma de 9 miliarde este cu aproape 57% din suma solicitată suplimentar (peste 16 miliarde de lei) de sistemul de Justiție, după ce și-au majorat salariile cu ajutorul litigiilor în instanță.

(Citește și: Document / Statul trebuie să stoarcă rapid 3 mld. euro din economie pentru a plăti creșterile retroactive de salarii din Justiție. Numai suplimentul înseamnă 2/3 din salariile din Educație)

8.500 de elevi cu medii sub 5 au primit burse de merit

Un număr de 8.494 de elevi cu medii sub 5 figurau la sfârșitul lunii octombrie ca având dreptul la burse de merit în valoarea de 450 de lei lunar, conform datelor centralizate de Minsiterul Educației.

Dintre cei aproape 8.500:

  • 158 de elevi au încasat burse de merit având medii între 1.00 și 1.99
  • 704 – medii între 2.00 și 2.99
  • 2.382 au avut medii de 3.00 – 3.99
  • 5.250 – medii între 4.00 și 4.99.

Statistica burselor de merit, pe tranșe de medii:

  • În funcție de criteriile de acordare (media anuală/media de admitere), datele centralizate au evidențiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranșa de medii 8.00 – 10.00.
  • De menționat, de asemenea, faptul că 52,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obținute pe tranșa de medii 9.50 – 10.00.
  • 8,74% din totalul burselor de merit revin elevilor care se încadrează în tranșa de medii 5.00 – 7.99 și 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00. Raportat la numărul total de burse școlare (peste 1.289.000), bursele acordate pentru medii situate pe această tranșă reprezintă 0,66%.
  • 6,64% dintre bursele de merit sunt acordate pentru premii la etape județene sau naționale ale olimpiadelor/competițiilor școlare și extrașcolare.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: