1 noiembrie, 2023

Un număr de 8.494 de elevi cu medii sub 5 figurau la sfârșitul lunii octombrie ca având dreptul la burse de merit în valoarea de 450 de lei lunar, conform datelor centralizate de Minsiterul Educației.

Dintre cei aproape 8.500:

  • 158 de elevi au încasat burse de merit având medii între 1.00 și 1.99
  • 704 – medii între 2.00 și 2.99
  • 2.382 au avut medii de 3.00 – 3.99
  • 5.250 – medii între 4.00 și 4.99.

Statistica burselor de merit, pe tranșe de medii:

  • În funcție de criteriile de acordare (media anuală/media de admitere), datele centralizate au evidențiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranșa de medii 8.00 – 10.00.
  • De menționat, de asemenea, faptul că 52,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obținute pe tranșa de medii 9.50 – 10.00.
  • 8,74% din totalul burselor de merit revin elevilor care se încadrează în tranșa de medii 5.00 – 7.99 și 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00. Raportat la numărul total de burse școlare (peste 1.289.000), bursele acordate pentru medii situate pe această tranșă reprezintă 0,66%.
  • 6,64% dintre bursele de merit sunt acordate pentru premii la etape județene sau naționale ale olimpiadelor/competițiilor școlare și extrașcolare.

Cum au evoluat bursele în ultimii ani

În anul școlar 2022 – 2023 au fost acordate peste 260.500 de burse de merit și peste 92.000 de burse de studiuelement ce relevă o majorare a numărului de beneficiari în acest an școlar. 

De asemenea, aproape s-a dublat numărul burselor sociale: peste 738.800 în acest an școlar, comparativ cu 389.490 de burse de ajutor social în anul școlar anterior.

Reiterăm că obiectivele burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale/a mediilor de admitere, vizează stimularea învățării individuale, încurajarea unei competiții constructive în fiecare clasă de gimnaziu și liceu din România, reducerea disparităților  sociale, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, luând în calcul contextele de învățare diferite, atât la examenele naționale, cât și la testările internaționale.


(Citește și: Amploarea dezastrului: Burse de merit acordate elevilor cu medii între 2 și 5: fac parte din cei mai buni 30% din școală„)

Prevederile vinovate de situație apar într-una din reglementările pachetului „România Educată”

Sursa situației este o reglementare din Legea 198/2023 privind învățământul preuniversitar, lege ce face parte din pachetul legislativ cunoscut sub numele de România Educată pentru că a fost elaborat pe baza acestui proiect de suflet al președintelui Klaus Iohannis.

La articolul 108, referitor la burse, se prevede că bursa de merit are o valoare lunară de 450 de lei, iar la alin. 12 (a) se preciează: „Bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru”.

Fără a se stabili un prag al mediilor pentru care se pot acorda aceste burse.

„Aplicând acest procent situaţia diferă de la o clasă la alta. La o clasă pot să am burse de merit până la media 9,50, pentru că noi am prevăzut în metodologie că, în urma aplicării acestui procent dacă rămân elevii cu medii peste 9,50 inclusiv în afara procentului de 30%, lista se va extinde, astfel încât să fie cuprinşi toţi elevii care au cel puţin media generală pe anul şcolar trecut de 9,50. Vom avea şi anumite colective de elevi, anumite clase unde ultima medie poate să fie sub 9,50, poate să fie 8,7, depinde care este nivelul fiecărei clase”, a indicat Florian Lixandru.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. La parlament/ministere nu mai sunt oameni priceputi sa conceapa/redacteze legi. Si o instanta superioara – consiliul legislativ, care ar trebui … Oricum, deficienta trebuie corectata. Numai sa nu se ajunga iar la Curtea Constitutionala …?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. La parlament/ministere nu mai sunt oameni priceputi sa conceapa/redacteze legi. Si o instanta superioara – consiliul legislativ, care ar trebui … Oricum, deficienta trebuie corectata. Numai sa nu se ajunga iar la Curtea Constitutionala …?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: