cursdeguvernare

vineri

13 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ministerul Educației, amendat de CNCD pentru că nu le-a asigurat elevilor maghiari manualele de română speciale

2 octombrie, 2019

Ministerul Educației a fost amendat cu 2.000 de lei de către Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD), pentru că nu a asigurat programe și manuale de limbă română special dedicate elevilor din clasele cu predare în limba maternă maghiară, așa cum impunea legea.

”Lipsa manualelor școlare de limbă română speciale, lipsa noilor programe școlare speciale la limba română pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar încalcă dreptul constituțional al cetățenilor români aparținând minorității maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară: – de a învăța la un nivel competitiv limba română, limba oficială a statului, – de a avea acces la educație în condiții de egalitate, – de a avea acces la formare și piața muncii din România în condiții de egalitate, și dreptul la demnitate”, se arată într-un comunicat al CNCD.

Hotărâre de miercuri a fost pronunțată pe o sesizare a Consiliului Judeţean Harghita, care acuza că elevii maghiari sunt discriminaţi, iar lipsa programelor şi manualelor speciale echivalează cu aplicarea unui tratament diferenţiat.


Ministerul Educației Naționale nu a inițiat și implementat nicio măsură pentru îmbunătățirea creșterii gradului de cunoaștere a limbii oficiale de către elevii aflați în clasele cu predare în limba maternă maghiară, spune CNCD.

Acest lucru s-a reflectat apoi în note mici la această materie:

Pasivitatea Ministerului Educației Naționale a condus la rezultate foarte slabe ale elevilor din clasele cu predare în limba maternă maghiară, la examenele la limba și literatura română de la evaluarea națională din clasa a VIII-a și de la examenul de bacalaureat.

CNCD recomandă Ministerului Educației Naționale să întreprindă urgent toate măsurile necesare pentru a aplica prevederile Legii Educației Naționale nr. 1 din 2011, referitoare la predarea limbii și literaturii române pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, cu scopul de a asigura dreptul constituțional al acestora de a învăța limba română, limba oficială a statului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: