joi

25 aprilie, 2024

17 iulie, 2013

Şase instituţii de învăţământ superior, care fuseseră autorizate să funcționeze provizoriu, nu vor mai putea organiza admitere, începând cu anul universitar 2013-2014, pentru că nu au solicitat evaluare la termen şi prezintă o serie de nereguli, a declarat miercuri ministrul pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, citat de Mediafax.

Astfel, universitățile vizate sau programele de studii în cauză nu vor primi acreditare din partea ARACIS (Agenția Română de asigurare a Calității în Învățământul Superior).

Cele şase universităţi care intră sigur în lichidare pentru toate programele de studii de licenţă:

  • Universitatea „Mihai Viteazul” din Craiova. Instituția are în structură şase programe de studii universitare de licenţă autorizate înperioada 1997 – 2003, dar acestea au depăşit termenele de evaluare în vederea acreditării. Din anul 2003, universitatea nu a mai soicitat evaluarea academică.
  • Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi. Cele două programe de studii universitare de licenţă ale sale au depăşit termenele de evaluare (evaluare periodică la cinci ani pentru programul de studii Teologie romano catolică pastorală respectiv acreditare pentru programul de studii Teologie romano catolică didactică). Din anul 1995, institutul ieșean nu a mai solicitat să fie evaluat. Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi se revendică de la instituția înființată încă din anul 1886 de episcopul Nicolae Iosif Camilli. Desființat de comuniști în 1948, institutul a redeschis în 1956. Din aprilie 1995, Institutul a fost afiliat la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Pontificale din Lateran, se arată pe site-ul propriu.
  • Societatea Ateneul Român – Universitatea Ecologică „Traian” din Deva – universitate particulară. Are în componență trei programe de studii universitare de licenţă autorizate înperioada 2002 – 2003, dar au depăşit termenele de evaluare în vederea acreditării. Din anul 2003, nu a mai făcut vreo solicitare de evaluare.
  • Fundaţia Univeristară „Milenium” din Timişoara – privată. Cuprinde program de studii universitare de licenţă autorizat în 2004, care înmsă a depăşit termenul de evaluare în vederea acreditării. Din anul 2004, Fundația nu a mai făcut nicio solicitare pentru evaluarea academică.
  • Fundaţia pentru Promovarea Învăţământului European (FINE) – Universitatea Wales- România din Bucureşti – privată. Cele două programe de studii universitare de licenţă autorizate în anul 2003 au depăşit termenele de evaluare în vederea acreditării. Din anul 2003, universitatea nu a mai făcut solicitări de evaluare.
  • Asociaţia pentru Învăţământ Superior în Comerţ şi Turism – Universitatea de Ştiinţe, Arte şi Meserii din Bucureşti – privată. programul său de studii de licenţă autorizat în 2004 a depăşit termenul de evaluare în vederea acreditării. Din anul 2004 instituţia nu a mai cerut să fie evaluată.

În total, 183 de specializări din 37 de instituţii de învăţământ superior din ţară vor intra în lichidare anul acesta, a precizat ministrul Costoiu.

Peste 20 de programe de licenţă de la instituţii de învăţământ superior din Capitală, printre care Universitatea Bucureşti, Politehnica şi Universitatea „Spiru Haret”, sunt propuse să intre în lichidare începând cu anul universitar 2013-2014, pentru acestea urmând să nu se mai organizeze admitere:

  • Universitatea Politehnică din București. Ar urma să intre în lichidare un program de licenţă, de învăţământ cu frecvenţă (IF), denumit Ingineria prelucrării materialelor polimerice, textile şi compozite, la Facultatea de Inginerie Mecanică şi Megatronică.
  • Universitatea Bucureşti. Aici sunt propuse să intre în lichidare 15 specializări, atât la forma de învăţământ cu frecvenţă, cât şi la învăţământ cu frecvenţă redusă (IFR) şi învăţământ la distanţă (ID). Programele cu frecvenţă avute în vedere sunt la Facultatea de Chimie – Chimie în limba engleză, Facultatea de Fizică – Fizică în limba franceză, Facultatea de Matematică şi Informatică – Matematică în limba franceză, Matematici aplicate în limba engleză, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar la Crevedia şi Facultatea de Litere – Asistenţă managerială şi secretariat la Crevedia.
  • În ceea ce priveşte programele de studii IFR şi ID ce umează să intre în lichidare, acestea sunt la Facultatea de Administraţie şi Afaceri – Administraţie publică, Facultatea de Geografie – Geografie, Geografia turismului şi Geografia mediului, Facultatea de Matematică şi Informatică – Tehnologia informaţiei şi Matematică informatică, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – Psihologie.
  • Academia Tehnică Militară din Bucureşti. Intră în lichidare patru specializări de studii cu frecvenţă de la Facultatea de Mecatronică şi Sisteme Integrate de Armament – Instalaţii pentru construcţii, Chimie militară, Căi ferate, drumuri şi poduri şi Maşini şi utilaje de geniu.
  • Universitatea „Spiru Haret”. Intră în lichidare două specializări: la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din Constanţa – Administraţie publică (IF) şi la Facultatea de Ştiinţe Economice din Blaj – Finanţe şi bănci (IFR).
  • Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea” din Bucureşti. Două programe, cu frecvenţă, intră în lichidare: Economia mediului şi Economie şi afaceri internaţionale, de la Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative.
  • Institutul Teologic Adventist din Cernica (judeţul Ilfov). Intră în lichidare două programe – Limba şi literatura română şi Teologie adventistă didactică, ambele cu frecvenţă.

De asemenea, alte 4 instituții de învățământ superior sunt monitorizate, din cauza unor nereguli:

  • Universitatea „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi – particulară.
  • Universitatea „Mihai Eminescu” din Timişoara -particulară.
  • Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti – a fost înființată de Banca Națională a României și Asociația Română a Băncilor, potrivit site-ului universității.
  • Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: