vineri

9 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 decembrie, 2021

Un număr de 35 de domenii de studii universitare au fost acreditate în urma evaluărilor, a anunţat joi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

La 10 ani de la intrarea în vigoare a Legii educaţiei naţionale (LEN 1/2011) au fost emise toate ordinele de ministru privind funcţionarea şcolilor doctorale, în urma finalizării evaluării, cu componentă internaţională, de către ARACIS, se arată într-un comunicat transmis de minister.

Potrivit acestuia, au fost evaluate, cu componentă internaţională, 50 de instituţii organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) – Academia Română, 47 de universităţi de stat şi două universităţi particulare.


Patru universităţi au renunţat la a mai solicita organizarea/acreditarea studiilor universitare de doctorat, iar o universitate a decis evaluarea de către o agenţie din străinătate.

În cele 50 de instituţii au fost evaluate 189 de şcoli doctorale care gestionează 398 de domenii de studii universitare de doctorat (DSD). Dintre acestea, în urma evaluării, s-a decis acreditarea condiţionată (cu reevaluare la un an) pentru un număr de 35 de domenii de studii universitare de doctorat care funcţionează în 16 IOSUD-uri.

Evaluarea pentru 363 de domenii de studii universitare de doctorat s-a finalizat cu menţinerea acreditării – dintre acestea, 73 de domenii din 35 de IOSUD-uri au fost reacreditate conform metodologiei, cu condiţia ca în termen de maximum 3 ani să îndeplinească toţi indicatorii de calitate.

Din comisiile de evaluare au făcut parte peste 1.400 de membri: cadre didactice coordonatoare de doctorat, studenţi doctoranzi, experţi naţionali şi experţi internaţionali (cca. 300 de membri străini).


Metodologia de evaluare aprobată prin Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 3.651/12 aprilie 2021, la propunerea agenţiei, a fost rezultatul unui amplu proces de dezbateri şi consultări cu toate categoriile de părţi interesate.

În urma acestui proces de evaluare, România se află printre cele 15 state, dintre cele 49 membre ale Ariei Europene a Învăţământului Superior, în care s-au realizat activităţi de evaluare externă a calităţii studiilor universitare de doctorat, incluzând indicatori de etică şi integritate academică.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: