miercuri

17 iulie, 2024

12 ianuarie, 2016

Rosia_MontanaMinistrul Culturii, Vlad Alexandescu, a semnat la sfârșitul anului 2015 un ordin de ministru prin care întreaga localitate Roșia Montană, pe o rază de doi kilometri, este clasată ca sit istoric în categoria A, adică de importanță națională.

„Orice exploatare auriferă care ar putea avea loc, la Roșia Montană, ar trebui să țină cont de Legea 422 a patrimoniului național de protecție a siturilor clasate și, în special, a celor clasate în categoria A, care e de importanță națională. Nu spunem că nu se pot face exploatări aurifere, dar trebuie făcute cu respectarea tuturor avizelor legale”, a explicat ministrul Alexandrescu la Realitatea Tv.

Potrivit legislației în domeniu, sit arheologic declarat zonă de interes naţional reprezintă o zonă de interes arheologic prioritar care se instituie asupra teritoriului ce cuprinde siturile arheologice a căror cercetare ştiinţifică, protecţie şi punere în valoare sînt de importanţă excepţională pentru istoria şi cultura naţională şi internaţională prin mărturiile materiale, bunurile mobile sau imobile, care fac parte sau sînt propuse să facă parte din categoria „Tezaur al patrimoniului cultural naţional mobil” sau, după caz, din categoria monumentelor istorice aflate în Lista patrimoniului mondial.


Desfiintarea, distrugerea partiala sau totala, profanarea, precum si degradarea monumentelor istorice sunt interzise si se sanctioneaza conform legii.

Sesizarea DNA

Tot pe 30 decembrie 2015, Ministerul Culturii a sesizat DNA în legătură cu nereguli legate de patrimoniul de la Roșia Montană.

Sesizarea vizează Institutul Național de Patrimoniu, unde s-au făcut verificări „pentru a vedea dacă au existat conflicte de interese, chestiuni care pot prejudicia patrimoniul național al României nu numai în problema de la Roșia Montană”, a mai declarat ministrul Vlad Alexandrescu.

Roşia Montană Gold Corporation a anunțat în vara anului trecut că a depus o cerere de arbitraj la Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) împotriva Romaniei.


În noiembrie, acționarii RMGC au decis retragerea din toate litigiile deschise în România, potrivit actelor depuse la Monitorul Oficial: „renunţarea de către societate la judecata litigiilor aflate pe rolul instanţelor de judecată din România, în care societea are fie calitatea de reclamant, fie de ce de terţ intervenient şi încetarea participării societăţii în orice demersuri procedurale suplimentare în cadrul litigiilor în care societatea are calitatea de pârât”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: