joi

18 aprilie, 2024

27 noiembrie, 2022

Mineritul artizanal (și ilegal) ia amploare în Polonia ca urmare a crizei energetice și a condițiilor economice. O echipă de patru oameni pot scoate la suprafață într-o oră o tonă de cărbune care poate fi găsit și doar un  metru adâncime în Silezia Inferioară, în grădini, pe lângă locuințe  sau zone de recreere.

Fiecare din cei patru mineri poate câștiga astfel 1.000 de zloţi (220 de dolari) într-o jumătate de zi de muncă, adică echivalentul a 60% din câştigul mediu al unei persoane într-o săptămână, potrivit unui reportaj Bloomberg.

Cărbunele a redevenit interesant, deși este cel mai poluant dintre combustibilii fosili, după ce războiul Rusiei din Ucraina a dus la criza energetică, prin (aproape) oprirea livrărilor de gaze.


„Soţia mea nu este de acord şi îşi face griji pentru mine, însă ca taximetrist nu aş fi putut câştiga aceşti bani”, spune Grzegorz, în timp ce ridică o găleată de cărbune dintr-o groapă săpată la marginea unei zone rezidenţiale, iar doi coechipieri continuă să sape cu târnăcopul.

Cărbunele revine la putere

Criza este şi mai acută în Polonia, unde Rata șomajului este de 12%, ceea ce agravează criza energetică din Polonia, un de număr disproporționat de mare de gospodării depind în continuare de cărbune pentru a se încălzi, iar Guvernul are probleme în a acoperi problemele de aprovizionare.

Invazia din Ucraina și  sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană au dus la scăderea drastică a importurilor de cărbune ale Poloniei, ţară unde 37% dintre gospodării folosesc cărbune pentru a se încălzi. 77% din cei 38 de milioane de locuitori folosesc cărbunele pentru încălzire.

Chiar dacă președintele polonez Andrej Duda și-a asigurat concentățenii că țara mai are cărbune pentru 200 de ani, rezervele s-au diminuat


„Criza actuală ne arată că asta a fost o greşeală”, spune primarul din Walbrzych. Mineritul ilegal nu este ceva nou, pur şi simplu cunoaşte o revenire.

Edilii oraşului au început să trimită patrule pentru a verifica zonele care sunt renumite pentru mineritul ilegal.

„Vom săpă atâta timp cât vom putea extrage cărbune. Și apoi vom săpă o nouă groapă”, spune Grzegorz. Groapa la care lucrează are o adâncime de aproximativ 3 metri. Doi bărbați coboară pe o scară de lemn și sapă. Grzegorz umple, pentru a fi transportat la o mașină ascunsă în spatele copacilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: