26 august, 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că urmează analizarea „imperfecțiunilor” Legii pensiilor, pentru a vedea ce trebuie modificat, după ce marea operațiune a recalculării a nemulțumit zeci de mii de pensionari, cărora le-au scăzut veniturile.

”Nicio pensie nu scade. Haideţi să vedem exact unde sunt imperfecţiunile legii. Asta am dat. Până atunci se va trimite pe fiecare categorie socio-profesională o scrisoare din partea Ministerului Muncii, se lucrează la ea şi pe urmă vedem ce trebuie să modificăm. Dar, suntem într-o zonă din punctul meu de vedere, relaxată pentru că nimeni nu a pierdut”, a declarat Marcel Ciolacu, după ieșirea de la ședința PSD.

Acesta a mai spus că Ministerul Finanțelor va face o simulare pentru a vedea ce praguri trebuie intrdouse pentru ca pensiile de peste 2.000 de lei să nu scadă din cauza impozitării lor.


”I-am cerut ministrului Finanţelor să-mi facă o simulare, ca să vedem exact câte persoane intră în această zonă, astfel încât să nu piardă oamenii, în loc să câştige. (…) O să vină ministrul Finanţelor cu o simulare pe aceste praguri. (…) Cu întreaga analiză o să vină ministrul Finanţelor, astfel încât nimeni să nu piardă niciun ban, nici prin impozitare, nici prin renunţarea la voucher”, a mai declarat preşedintele PSD, citat de News.ro.

Peste 5.000 de decizii de recalculare a pensiilor oprite de la distribuire în judeţul Alba, din cauza neregulilor de la recalculare

După După începerea, pe 16 august, distribuirii deciziilor cu noile valori ale pensiilor, rezultate în urma recalculării, mii de persoane au reclamat diminuarea sumelor, în pofida precizării în noua lege a principiului potrivit căruia nicio pensie nu scade.

Casa Judeţeană de Pensii Alba a anunțat luni că a oprit de la distribuire peste 5.000 de decizii de recalculare a pensiilor cu privire la care există suspiciunea că ar conţine erori.

Directoarea instituţiei, Cornelia Miclea, a declarat că a început reverificarea dosarelor aferente deciziilor oprite de la distribuire, fără a putea preciza care sunt motivele care au stat la baza eventualelor greşeli şi nici termenul la care vor fi finalizare reverificările.


Nu toate cele 5.000 de decizii sunt greșite. După primele verificări s-a constatat că „multe dintre decizii sunt corecte”, acestea urmând a fi trimise beneficiarilor. 

Cornelia Miclea a precizat că nu s-au făcut analize care să permită a spune cu certitudine dacă este vorba despre o eroare de soft informatic sau despre erori umane în recalcularea pensiilor.

Nevăzătorii, printre victimele noii legi

Asociaţia Nevăzătorilor din România a reclamat săptămâna trecută că noua lege a pensiilor ”aduce prejudicii majore persoanelor cu dizabilităţi vizuale”, arătând că noile decizii de pensie pe care acestea le primesc au valori cu 60%-80% mai mici decât pensiile aflate în plată.

Nevăzătorii au anunţat ”ample manifestaţii de protest” în a doua jumătate a lunii septembrie, în Piaţa Victoriei din Capitală. Pe lângă nevăzători din întreaga ţară, la proteste vor participa şi apropiaţi ai acestora, familii, rude, prieteni, organizatorii subliniind că sunt ”bineveniţi toţi cei ce doresc să susţină această cauză”.

Un exemplu oferit de asociație este este al unie femei din Focşani, pensionată după 12 ani de muncă și cu realizat 10,695 puncte. Pensia actuală, de 2.174 lei, a scăzut conform noii legi la 867 lei, adică sub indemnizaţia socială pentru pensionari (1.281 lei). 

Nevăzătorii au anunțat „ample manifestaţii de protest” în a doua jumătate a lunii septembrie, în Piaţa Victoriei din Capitală, precum și posibilitatea de a se adresa instanțelor pentru a obține declararea neconstituționalității unor prevederi.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: