duminică

21 aprilie, 2024

23 iunie, 2021

Mina de uraniu de la Crucea va fi închisă pentru că nu mai există zăcământ, vor fi plătite salarii compensatorii pentru cei care sunt concediați, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Mina de la Crucea va fi închisă pentru că nu mai există zăcământ acolo, dar evident că minerii de acolo vor lucra la închidere. Pentru asta avem Ordonanţa 69 care intră joi în guvern cu pachet social, un pachet social prin care plătim salarii compensatorii pentru cei care se disponibilizează”, a spus Virgil Popescu, citat de Agerpres.


Salariile compensatorii vor fi asigurate de la buget „pentru uraniu şi pentru Hunedoara”, ca și veniturile de completare, minerilor asigurându-li-se vechimea între 24 şi 48 de luni, a adăugat Virgil Popescu, la „Ora Guvernului”.

Închiderea minei de la Crucea a mai fost propusă încă din 2016.

Se redeschide o altă mină de uraniu

Ministrul Energiei a precizat că va fi redeschisă o altă mină de uraniu, de la Tulgheş-Grinţieş.

Cât despre uzina de procesare a uraniului de la Feldioara, aceasta este sub un „antecontract de vânzare-cumpărare către Nuclearelectrica. Va trece la Nuclearelectrica şi acolo se va procesa octoxidul de uraniu pentru producerea dioxidului, a confirmat ministrul Energiei.


Astfel că, Virgil Popescu susține că „va fi circuit integrat nuclear în România, în interiorul Nuclearelectrica – şi vom deschide mina de la Tulgheş-Grinţieş tocmai pentru a avea minereu de uraniu în România, că avem nevoie”.

Ministrul Energiei a invocat proiectul de construcție a Reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă: „atunci e normal să avem în interiorul ţării totul nuclear”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: