sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 iulie, 2015

Mihail Saakashvili
Mihail Saakashvili

La prima vedere ar fi părut o alegere improbabilă: un om care vreme de 2 mandate a fost preşedinte al unui stat vecin- Georgia- să ajungă guvernator al unei regiuni din Ucraina.

Dar pentru guvernul din Kiev, asaltat în est de rebelii pro-ruşi şi de scandaluri de corupţie, a fost o alegere evidentă şi în scurt timp de la exilul din ţara pe care a condus-o acest om ia în primire noua poziţie de guvernator al Odessei.

Mihail Saakashvili, despre el este vorba, a lansat în regiunea Odessa o serie de reforme de al cărui succes depind, mărturiseşte fostul preşedinte georgian, viitorul regiunii.


Publicaţia britanică The Independent prezintă în ediţia de marţi o analiză făcută pe baza unui interviu cu Mihail Saakashvili, cel care reaminteşte publicului că printre cele mai serioase ameninţări nu doar la adresa Ucrainei, ci a întregii regiuni est europene, se numără preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

 „Cred că sunt singurul pe care Putin l-a ameninţat în faţă că îl omoară”

„Putin nu respectă nicio graniţă naţională şi va forţa oriunde”, afirmă Mihail Saakashvili, cu experienţa celui care a condus o ţară care a fost în război cu Rusia, în 2008, şi care nu a putut asigura securitatea a două teritorii desprise efectiv în acest moment de statul georgian.

„Am prezis în 2008 că Ucraina va fi următoarea ţintă, apoi va veni rândul Statelor Baltice. Este sigur că următoarea mişcare va fi împotriva Balticilor şi este sigur că vor mai fi presiuni pe Georgia sau pe Azerbaijan. Putin este obsedat de ideea de a testa NATO, ştiu asta din lungile conversaţii pe care le-am purtat în trecut”, afirmă Mihail Saakashvili.

“Putin a spus trei lucruri majore. Primul, va aduce Georgia în situaţia Ciprului. Al doilea, Ucraina nu este un stat, ci un teritoriu. Al treilea, Statele Baltice nu pot fi apărate. A repetat lucrurile acestea până la momentul la care s-a întrerupt orice comunicaţie între noi”, a detaliat fostul preşedinte georgian.


Mihail Saakashvili a acordat The Independent unul dintre primele interviuri de la instalarea în poziţia de guvernator al regiunii Odessa, numire decisă de preşedintele Ucrainei, Petro Poroshenko, la finalul lunii mai, la doar o zi de la renunţarea voluntară la cetăţenia georgiană şi adoptarea celei ucrainene de către Saakashvili.

Aflat în biroul său din clădirea administraţiei regionale a Odessei, Mihail Saakashvili a vorbit The Independent despre noile sale provocări, legate de corupţie, de reţelele mafiote şi de oligarhii care sufoacă regiunea pe care a fost învestit să o conducă.

„Cred că sunt singurul om pe care Vladimir Putin l-a ameninţat în faţă că îl va omorâ”, afirmă Mihail Saakashvili, care precizează că nu se teme pentru viaţa sa.

Guvernatorul afirmă însă că se teme pentru siguranţa Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, state care ar trebui să s pregătească urgent de o confruntare cu Rusia.

„Îmi aduc aminte cum mă întreba Putin dacă preşedintele lituanian Adamkus chiar crede că se poate apăra cu două-trei avioane ruginite ale NATO. Râdea de aceste avioane şi de Adamkus: Chiar crede că NATO va lupta pentru baltici?”, a povestit Mihail Saakashvili reporterilor britanici.

Situaţia din Odessa este tensionată după ce, în mai anul trecut, 42 de demonstranţi pro-ruşi au murit într-un incendiu declanşat la sediul unei sindicat comercial, incident care ar fi putut fi folosit drept pretext pentru o invazie rusă în Odessa, căci tot un pretext a stat şi l baza invadării Peninsulei Crimeea.

După instalarea sa ca guvernator, Mihail Saakashvili a promis continuarea investigaţiilor asupra acelui incident şi a anunţat că va ridica un monument în memoria celor decedaţi în incendiu.

Principala sa strategie de îndepărtare a pericolului rus ce pândeşte Odessa este însă eradicarea corupţiei şi a mafiei. Ţinând cont de rezultatele pe care le-a obţinut în fosta sa ţară, când pe durata mandatelor sale Georgia a ajuns pe locul 8 în clasamentul Doing Business iar rezultatele economice înregistrate au fost supranumite „miracolul georgian”, Mihail Saakashvili are premisele succesului şi în Odessa.

„Schimbând fundamentele economice ale acestei regiuni în care limbamajoritară este rusa avem şansa să eradicăm corupţia şi să demolăm toate poveştile lui Vladimir Putin. El spune că numai forţa brută poate păstra legătura între statele ex-sovietice. Odessa reformată poate anihila această teorie pentru că aliaţii lui Putin sunt oficialii corupţi. Ca şi în Ucraina, oficialii corupţi sunt împotriva Vestului. Mă uit însă la tânăra generaţie, care sunt pro-Occidentali şi care îşi doresc o bună guvernare. În ei stă şansa noastră. Dacă şi în restul Ucrainei vom reuşi această schimbare atunci toate construcţiile ridicate de Vladimir Putin se vor prăbuşi.” afirmă Mihail Saakashvili.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Mihail Saakashvili a părăsit Georgia în iunie 2014, afirmând că se pregătea arestarea sa iminentă. Acuzat în ţara natală de abuz de putere, Mihail Saakashvili a primit azil în Ucraina.

Ulterior fugii lui Mihail Saakashvili, oficiali georgieni au denunţat Rusia că se află în spatele unor mişcări de trupe în Osetia de Sud, situaţie în legătură cu care Secretarul General ONU Ban Ki-moon şi-a exprimat „îngrijorarea”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: