30 august, 2017

Premierul Mihai Tudose a afirmat marți, la România TV, că Executivul va încerca să retragă ”dosarul Roșia Montană” de la UNESCO, astfel încât zona să nu fie introdusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, prin care sunt protejate siturile cu valoare culturală și științifică internațională.

Despre retragerea dosarului, premierul Tudose a declarat:

”E greu până te acceptă (UNESCO- n. red.). După ce te-a acceptat, e aproape imposibil să o retragi. (…) Pe 4 ianuarie, în guvernarea îngrozitor de foarte tehnocrată, s-a întâmplat acest lucru. (…) Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menținem punctul de vedere, punându-ne într-o situație absolut ciudată față de organismele internaționale de profil, încercăm să vedem. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. (…) Acolo sunt zăcămintele noastre”, a spus Mihai Tudose.


Premierul a precizat că nu știe care este argumentul pentru care Roșia Montană a fost declarată de fostul guvern arie protejată: ”Putea să o declare protejată (…), pe la noi prin casă și noi o protejam, noi o deprotejam și mai ziceam că acolo trăiește ultima libelulă din specia ei și după aia, la un moment dat, constatam că libelula nu mai e și n-a lăsat moștenitori”.

Senatorul USR Mihai Goțiu a avertizat marți că Executivul pregăteşte retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO şi i-a acuzat pe guvernanţi de faptul se pregătesc ”să facă blat” în litigiul de la Washington.

Mihai Goțiu crede că actualul guvern face acest demers pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experţii, jurnaliştii şi agenţiile de publicitate şi PR care au susţinut proiectul minier.

Chiar dacă a confirmat intenția de a bloca procesul decizional al UNESCO referitor la Roșia Montană, premierul Mihai Tudose afirmă că statul român își va apăra cu fermitate interesele în fața Gabriel Resources.


Referindu-se la procesul de arbitraj care vizează Roșia Montană, premierul a declarat:

”Eu nu cred că vom pierde. (…) Ei invocă foarte multe investiții făcute, dar investițiile le-au făcut în salvăm patrimoniul de acolo, au mai făcut o biserică, au plătit niște oameni (…), erau plini de spoturi (…) cu familii fericite că au venit investitorii acolo. Spoturile acelea costau. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli și au spus: Uite cât am investit noi. Stai un piculeț, că tu ai spus că investești în mining, în săpat după aur, nu în spoturi (…), nu în muzee, nu în altceva”.

Întrebat care este problema în privința zonei Roșia Montană, Mihai Tudose a răspuns: ”Poate îl întrebați și pe domnul Cioloș (…) de ce (…). În ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona respectivă a declarat-o arie protejată natural și a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică, în traducere, nu mai sapi o gropiță acolo, nici să sapi după râme, că e arie protejată. Lucrul ăsta probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o? Nu știu…”

Ministerul Culturii a trimis, pe data de 4 ianuarie 2017, la UNESCO dosarul “Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. Depunerea a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii Corina Şuteu, după informarea şi consultarea prim-ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

Depunerea dosarului Roşia Montană la UNESCO finalizează un proces început din 2011 (când Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a recomandat oficial Ministerului Culturii includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO) şi continuat în mandatul Guvernului condus de Dacian Cioloş, prin adăugarea Roşiei Montane pe Lista Indicativă a României la UNESCO în februarie 2016, se arată pe site-ul ministerului.

”Nu este, aşadar, un act de dispoziţie cu caracter de noutate care să fie limitat de prerogativele restrânse ale Guvernului României în această perioadă, ci un act de administrare în vederea conservării patrimoniului naţional”, a transmis ministerul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: