vineri

20 mai, 2022

Microsoft avertizează că atacul cibernetic din Ucraina a fost mai periculos decât se credea inițial

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 ianuarie, 2022

Programe malware distructive capabile să șteargă datele au apărut pe zeci de sisteme informatice ale organizațiilor ucrainene, inclusiv agenții guvernamentale, organizații non-profit și organizații tehnologice, a avertizat Microsoft, la sfârșitul săptămânii, potrivit CNN.

Experții Microsoft au avertizat că respectivul cod a fost conceput pentru a arăta ca un ransomware, dar că nu are unele dintre caracteristicile comune ale ransomware-ului și că este ”inconsecvent cu activitatea de ransomware a criminalilor cibernetici”. Cu alte cuvinte, codul nu a fost conceput pentru a solicita victimelor recompense pentru deblocarea datelor, vizând distrugerea acestora și a site-urille vizate.

Dezvăluirea reprezintă un motiv suplimentar de îngrijorare pentru agențiile guvernamentale ucrainene, după ce multe dintre site-urile lor au fost sparte săptămână trecută, hackerii lăsând în urmă mesaje de amenințare la adresa cetățenilor ucrainieni, avertizându-i că datele lor personale au fost compromise.


Deși nu este clar cine a fost responsabil pentru incidentele de securitate cibernetică, acestea s-au produs în contextul în care Rusia a adunat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina, iar discuțiile de pace dintre Occident și Moscova nu au avut niciun rezultat concret.

Ucraina a afirmat duminica aceasta că are „dovezi” privind implicarea Rusiei în atacul cibernetic de amploare ce a vizat săptămâna aceasta mai multe ministere și site-uri guvernamentale ucrainene.

„La această oră, toate dovezile arată că Rusia se află în spatele atacului cibernetic”, a afirmat Ministerul pentru Digitalizarea Ucrainei într-un comunicat. Acest sabotaj „este o manifestare de război hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei din 2014”, a susținut ministerul.

Kremlinul a respins acuzațiile și a precizat că nu există nicio dovadă că Rusia se află în spatele atacului.


”Nu avem nimic de-a face cu asta. Rusia nu este implicată în aceste atacuri cibernetice. Ucrainenii dau vina pe Rusia, chiar și când vremea este urâtă în țara lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Grupurile de hackeri cu legături în Rusia au o istorie lungă de activități ilegale în Ucraina. Departamentul de Justiție al SUA a dat vina pe agenția rusă de informații militare GRU pentru atacurile cibernetice din 2015 și 2016 care au tăiat curentul în anumite părți ale Ucrainei și pentru un program malware paralizant cunoscut sub numele de NotPetya.

În 2017, NotPetya a fost ”dezlănțuit” asupra unei companii de software de contabilitate din Ucraina, dar codul s-a răspândit la corporații multinaționale precum gigantul de transport maritim Maersk, costând economia globală miliarde de dolari.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: