Site-urile guvernului din Ucraina au fost ținta unui „atac cibernetic masiv”, desfășurat joi seara. Comitetul politic și de securitate al UE și unitățile cibernetice se vor reuni de urgență pentru a decide cum vor ajuta Kievul.
Atacul desfășurat joi seara a conținut un mesaj cu avertismentul: „Temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău” și a țintit ministerul ucrainean de Externe, guvernul și consiliul național de securitate și apărare a țării.
„Ucraineni! Toate datele voastre personale au fost încărcate pe rețeaua publică. Toate datele din calculatoare au fost distruse și sunt imposibil de recuperat”, a apărut într-un mesaj scris în ucraineană, poloneză și rusă, apărut pe site-urile sparte ale instituțiilor guvernamentale vizate.
„Toate informațiile despre voi sunt publice, temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău. Aceasta este pentru trecutul, prezentul și viitorul vostru”.
Purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe ucrainean a declarat că este „prea devreme” pentru a preciza cine s-a aflat în spatele acestui atac dar a sugerat că sursa ar putea fi Rusia: „E prea devreme să tragem o concluzie, dar avem un lung istoric de atacuri rusești împotriva Ucrainei”.
UE se mobilizează pentru a oferi ajutor Ucrainei
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a condamnat vineri atacul cibernetic asupra Ucrainei și a declarat că unitățile cibernetice se vor reuni pentru a decide cum să răspundă și să ajute Kievul, scrie Reuters, preluată de Agerpres.
„Vom mobiliza toate resursele noastre pentru a ajuta Ucraina să abordeze acest atac cibernetic. Din păcate, știam că s-ar putea întâmpla”, a declarat Josep Borrell, la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE în orașul Brest din vestul Franței.
„Este greu de spus (cine este în spatele lui – n.red.). Nu pot da vina pe nimeni, deoarece nu am dovezi, dar ne putem imagina”, a mai spus șeful diplomației europene.
Atacul cibernetic, care a vizat, printre altele, ministerul de externe, cabinetul de miniștri și consiliul de securitate și apărare, vine în timp ce Kievul și aliații săi au tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă nouă ofensivă militară rusă împotriva Ucrainei.
Vorbind la Brest, ministrul suedez de externe, Ann Lind, a spus că Occidentul trebuie să facă față oricărei agresiuni ruse:
„Trebuie să fim foarte fermi în mesajele noastre către Rusia: dacă există atacuri împotriva Ucrainei, vom fi foarte duri, puternici și robusti în răspunsul nostru”.