sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 decembrie, 2021

Pentru a minimiza daunele băncilor și pieţelor financiare în cazul unor atacuri cibernetice, Israelul a realizat joi o simulare a unui atac cibernetic major asupra sistemului financiar în 10 ţări participante, scrie Reuters citată de Agerpres.

Atacul cibernetic simulat s-a desfăşurat pe parcursul a 10 zile, şi a inclus apariţia pe Dark Web a unor date sensibile împreună cu ştiri false, care au provocat în cele din urmă haos pe pieţele globale şi probleme pentru bănci.

Simularea a prezentat mai multe tipuri de atacuri care au afectat pieţele globale de schimb valutar şi de obligaţiuni, lichiditatea, integritatea datelor şi tranzacţiile dintre importatori şi exportatori.


”Aceste evenimente fac ravagii pe pieţele financiare”, a spus un narator al unui film prezentat participanţilor ca parte a simulării.

Oficialii guvernului israelian au spus că astfel de ameninţări sunt posibile în urma numeroaselor atacuri cibernetice de mare profil asupra companiilor mari şi că singura modalitate de a limita orice daune este prin cooperare globală, deoarece securitatea cibernetică actuală nu este întotdeauna suficient de puternică.

”Atacatorii sunt cu 10 paşi înaintea apărătorului”, a declarat pentru Reuters Micha Weis, director pentru cibernetică în Ministerul de Finanţe al Israelului.

Printre participanţii la iniţiativa numită ”Puterea colectivă” s-au numărat oficiali ai trezoreriilor din Israel, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Austria, Elveţia, Germania, Italia, Olanda şi Thailanda, precum şi reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Banca Reglementelor Internaţionale.


”Băncile fac apel pentru asistenţă de urgenţă cu lichidităţi într-o multitudine de valute pentru a pune capăt haosului, pe măsură ce alte părţi îşi retrag fondurile şi limitează accesul la lichiditate, lăsând băncile în dezordine şi ruină”, a spus naratorul.

Participanţii au discutat despre politici multilaterale de răspuns la criză, inclusiv o reacţie bancară coordonată, perioade de graţie pentru rambursarea datoriilor, acorduri SWAP/REPO şi deconectarea coordonată de la principalele valute.

Rahav Shalom-Revivo, un alt oficial israelian specializat în cibernetică financiară, a declarat că un astfel de atac de amploare asupra sistemului financiar global ar trebui să fie făcut de atacatori sofisticaţi.

Simularea a fost programată iniţial să aibă loc la Dubai World Expo, dar a fost mutată la Ierusalim din cauza variantei omicron a Covid-19, oficialii participând on-line.

Unii dintre participanţi au spus că într-o situaţie reală de atac cibernetic guvernele vor lua măsuri mult mai rapid decât în ​​simularea prezentată.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: