vineri

19 aprilie, 2024

16 iulie, 2014

Liderii celor 5 state BRICS au stabilit ultimele detalii ale viitoarei banci proprii de dezvoltare, China urmând să găzduiască sediul central al instituţiei iar India să asigure prima preşedinţie rotativă a instituţiei.

Şefii de stat din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud au semnat, marţi, actul constitutiv al „New Development Bank” şi au decis creearea unui fond de 100 miliarde de dolari pentru stabilizarea pieţelor valutare, arată un comunicat emis după summitul organizat la Fortaleza, Brazilia, citat de Agenţia Bloomberg.

Ambele iniţiative, care necesită aprobarea legislativelor naţionale ale statelor BRICS, constituie pentru aceste state o alternativă la finanţările FMI şi BM.

/Funcţii şi fonduri împărţite democratic


În urma discuţiilor din Brazilia, fiecare stat membru al BRICS va avea un rol de jucat în arhitectura noii instituţii financiare:

  • primul preşedinte al boardului guvernatorilor va fi din Rusia
  • primul preşedinte al boardului directorilor va fi din Brazilia
  • centrul regional african va fi găzduit de Africa de Sud
  • sediul central al băncii va fi găzduit de China, la Shanghai
  • primul preşedinte al băncii, cu mandat de 5 ani, va fi din India

Ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a declarat presei că alegerea oraşului Shanghai pentru a găzdui sediul central al băncii s-a făcut pentru că oraşul deţine o infrastructură dezvoltată, unde există oportunităţi de finanţare privată pentru că foarte mulţi investitori importanţi sunt stabiliţi în localitate.

Ministrul brazilian de Finanţe, Guido Mantega, a afirmat că, spre deosebire de FMI sau de Banca Mondială, banca BRICS va fi una „democratică”.

Potrivit ministrului brazilian, China, care deţine cea mai importantă rezervă valutară din lume, va contribui la fondul-tampon cu 41 miliarde dolari, Brazilia, India şi Rusia vor contribui fiecare câte 18 miliarde de dolari iar Africa de Sud va asigura 5 miliarde de dolari.


Conform sursei citate, banii vor fi păstraţi în rezerva fiecărui stat membru BRICS, urmând să fie transferaţi în caz de nevoie oricărui partener care solicită susţinere pentru piaţa valutară proprie.

Orice stat membru BRICS poate dispune imediat, în caz de urgenţă, de un procent din valoarea contribuţiilor la fond: China poate retrage jumătate din valoarea contribuţiei, Brazilia, Rusia şi India, pot retrage o sumă egală cu contribuţia iar Africa de Sud o sumă egală cu dublul contribuţiei.

Rusia a formulat la Fortaleza o propunere de constituire a unui Fond pentru dezvoltarea infrastructurii, care să devină operaţional în prima parte a anului 2015.

Acronimul BRIC a fost lansat în anul 2001 de către Jim O’Neill, economist al Goldman Sachs Group Inc., atunci când a descris importanţa crescândă a principalelor economii emergente în economia globală.

Particula „S” a fost adăugată în 2011, atunci când Africa de Sud s-a alăturat grupului original

Principalul câştigător al noii create bănci pare a fi Africa de Sud, consideră Colin Coleman, şeful din Johannesburg al Goldman Sachs Group Inc.

Statele BRICS deţineau în 2011 16% din totalul exporturilor mondiale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: