Guvernul a aprobat joi cadrul general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon.
Comisia Europeană a aprobat deja, luna trecută, schema de ajutor de stat în valoare de 3 miliarde euro notificată de România, menită să sprijine instalațiile eoliene onshore și solare fotovoltaice în vederea promovării tranziției către o economie „zero net”.
E vorba de o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă, iar banii vor veni în primul rând din Fondul pentru Modernizare.
Fondul pentru Modernizare este constituit din veniturile obținute la nivel european prin licitarea pe piață a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE pentru perioada 2021-2030. Din banii astfel adunați, România are alocat un procent de 11,98%.
Contractele pentru diferență, jalon PNRR: mai bine mai târziu decât niciodată
Prin PNRR, România s-a angajat să semneze așa numitele ”contracte pentru diferență (CfD)” de cel puțin 1500 MW de capacitate instalată, urmare a primei runde de proceduri competitive/de licitații pentru promovarea producției de energie electrică din surse regenerabile, până în Q4 2023.
Evident, jalonul nu este respecat în condițiile în care mecanismul a fost aprobat pe 4 aprilie, cu trei luni mai târziu decât la care acesta deja ar fi trebuit să opereze.
Ulterior, pȃnă în Q2 din 2025, teoretic, se vor semna contractele pentru diferență (CfD), pentru cel puțin 2000 MW de capacitate instalată, urmare a celei de-a doua runde de proceduri competitive/ de licitații.
În implementarea acestui mecanism, Ministerul Energiei beneficiază de finanțare din partea DG Reform prin instrumentul de sprijin tehnic (TSI).
Ce este mecanismul Contracte pentru Diferență
Mecanismul ”Contracte pentru Diferență” este un mecanism care asigură un ajutor financiar de operare pentru capacitățile de producere de energie electrică cu emisii reduse de carbon.
Investitorii interesaţi de producţia de energie din surse regenerabile – solară şi eoliană – vor avea acces la un mecanism prin care, timp de 15 ani, vor avea garantat un nivel de preţ.
România va fi prima ţară care utilizează Fondul pentru Modernizare, respectiv 3 miliarde de euro, în vederea finanţării contractelor pentru diferenţă.
Tehnologii eligibile
Tehnologiilor eligibile de producție a energiei electrice sunt cele care utilizează:
- resurse eoliene onshore;
- resurse eoliene offshore;
- resurse solare fotovoltaice;
- resurse hidro;
- resurse nucleare;
- hidrogen;
- stocarea energiei
Capitolul stocarea energiei este extrem de important în condițiile în care, până acum, au fost acordate subvenții pentru producția de energie din surse ”regenerabile” fără a cere ca acestea să fie completate cu capacități de stocare.
Aceste capacități de stocare aduc o mai mare reziliență sistemelor alternative.
Se organizează două runde de licitații. Prețurile maximale
Vor exista două runde licitaţii, pentru o cantitate totală de 5.000 MW, energie solară şi eoliană, iar preţul de referinţă pentru acest tip de contracte „se va stabili într-un mod competitiv, transparent”, a anunțat recent ministrul Energiei.
” Preţurile maximale pentru prima licitaţie au fost fundamentate de consultanţi, experţi, a fost implicată şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – BERD. Pentru această primă licitaţie, preţurile sunt de 91 euro/MWh pentru solar şi 93 euro/MWh pentru eolian. Aşteptarea mea este să coborâm semnificativ sub aceste preţuri maximale, în urma unei proceduri pe care mi-o doresc extrem de competitivă, pentru că nu în orice ţară, nu în orice piaţă pot să-ţi asiguri un venit predictibil în următorii 15 ani de zile. Cred că sunt suficiente proiecte care pot beneficia de acest sprijin”, a spus Sebastian Burduja.
(Citeste si: ”Prima finanțare din Fondul de Modernizare european: deblocarea energetică a Dobrogei”)
***