Beijingul a propus joi Bucureștiului un mecanism de finanțare a proiectelor pe care ar urma să le desfășoare investitori chinezi în România, în parteneriat cu românii, în condițiile în care China inițiază o linie de finanțare de 10 miliarde de dolari pentru investiții la nivelul întregii Europe Centrale și de Est.
Joi, la Varșovia, premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu a avut o scurtă întrevedere cu omologul său chinez, Wen Jiabao, în marja Forumului Economic Polonia-Europa Centrală – China.
”Există o propunere agreată prin care partea chineză să vină cu un mecanism de finanţare pentru diverse proiecte în parteneriat româno-chinez. Este un pas important în dezvoltarea relaţiilor economice reciproce”, susține Guvernul României, prin vocea purtătorului de cuvânt Dan Suciu.
Domeniile vizate pentru investiții sunt agricultura, infrastructura, mediul, IT-ul, energia, partea română avansând o listă care cuprinde proiecte concrete.
Practic, lista lui Ungureanu prezentată lui Wen la Varșovia a reluat cele cinci proiecte prioritare pe care fostul premier român, Emil Boc, le-a propus Chinei, în augist 2011: reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, Canalul Dunăre-Bucureşti, centura Bucureşti, centrala de la Tarniţa – Lăpuşteşti şi canalul Siret-Bărăgan.
Pe lângă acestea, au mai fost prezentate și alte proiecte, la Varșovia, însă nu au fost detaliate de Guvern.
Conform agențiilor de presă internaționale, la forumul de la Varșovia, China a anunțat că va iniția o linie de credit de 10 miliarde dolari pentru proiecte de infrastructură în Europa Centrală şi de Est.
Acestei linii de împrumut i se adaugă un fond de 500 milioane dolari pentru investiţii în regiune, a spus premierul chinez, Wen Jiabao.
China urmărește astfel majorarea schimburilor comerciale cu Europa Centrală și de Est la 100 miliarde dolari în anul 2015.
România, hub de tehnologie chineză în UE
Premierul Ungureanu le-a propus chinezilor să investească în tehnologie de dezvoltare de energie regenerabilă, astfel încât România să devină un hub regional de tehnologie chinezească, care să conducă la exporturi de bunuri de profil în Uniunea Europeană.
”Am discutat despre posibilitatea ca România să devină un centru regional, un hub regional pentru producerea de către firme chineze de profil a turbinelor eoliene, a panourilor fotovoltaice, tot ceea ce înseamnă tehnologie de înalt nivel utilizabilă în producerea de energie regenerabilă, pe care apoi să le putem exporta în piaţa europeană”, a spus Ungureanu, după ce s-a văzut cu Wen Jiabao.
Accesul la Marea Neagră și la Dunăre este un alt avantaj pe care România îl prezintă investitorilor chinezi.
”Ne propunem să valorificăm la maximum avantajele strategice care decurg din statutul României de stat riveran la Marea Neagră şi la Dunăre deopotrivă, pentru a transforma Constanţa într-o veritabilă poartă de intrare a produselor industriale chineze către regiunea din care facem parte şi către Europa şi Uniunea Europeană, evident”, a mai susținut premierul român.
Vizita lui Boc în China nu a fost fructificată
Ungureanu a criticat joi, la Varșovia, faptul că vizita predecesorului său, Emil Boc, în China, în august 2011, nu a fost fructificată în plan concret.
”Este foarte adevărat, de foarte multe ori am fost puşi în situaţia de a nu putea oferi consistenţă contactelor de înalt nivel, preşedinte, prim-ministru, şi dumneavoastră aţi dat un exemplu referitor la vizita primului-ministru Emil Boc în China. Trebuie pus un întreg sistem în mişcare, pentru a recunoaşte că interesul naţional ţine de felul în care aceste contacte politice de înalt nivel sunt valorificate economic. Altminteri, da, ele intră în istorie ca simple note de subsol”, a spus premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, la Varșovia.
România are deficit covârșitor în schimburile comerciale cu China
Volumul schimburilor comerciale la finalul anului 2011 a ajuns la 4,201 miliarde de dolari, potrivit Guvernului României.
Conform statisticii vamale chineze, în primele zece luni ale anului 2011, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Populară Chineză s-a situat la 3,65 miliarde de dolari, însă cu deficit de 2,07 miliarde de dolari pentru România în balanţa comercială. Exportul românesc în China s-a situat la 790 de milioane de dolari. În schimb, exporturile chinezeşti în România au fost de 2,86 miliarde de dolari.
Republica Populară Chineză este primul partener comercial al României în Asia şi ocupă locul 16 în clasamentul investitorilor străini din România
Conform datelor Guvernului României, în România erau 9.524 de firme chineze şi societăţi mixte româno-chineze, valoarea investiţiilor chineze în România fiind de circa 385 de milioane de dolari, conform datelor din septembrie 2010.
- Interesele României: diminuarea deficitului comercial prin creşterea exporturilor şi implicarea chineză în proiecte de anvergură în infrastructură, energie, agricultură. România este interesată și de identificarea proiectelor de cooperare în IT, sectorul bancar, protecţia mediului.
- Interesele Chinei: promovarea produselor chinezești pe piaţa europeană și a Uniunii Europene, precum și identificarea punctelor de pătrundere în alte zone cu potenţial de consum şi de implicare în proiecte semnificative în domenii strategice – infrastructură de energie şi transport.