sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 februarie, 2012

România a făcut progrese în lupta împotriva corupţiei şi prin faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a accelerat procesele privind corupţia la nivel înalt, se arată în raportul intermediar din cadrul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare pe justiţie, care va fi prezentat miercuri de Comisia Europeană, potrivit unui draft citat de Agerpres.

”Accelerarea proceselor de corupţie la nivel înalt de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ajutat la a da curs recomandărilor Comisiei cu privire la riscul ca unele cazuri de corupţie la nivel înalt să ajungă la termenul de prescriere”, relevă documentul citat.

Ce mai prevede raportul:

  • Confiscarea extinsă. Comisia Europeană remarcă progresele României în adoptarea legii privind confiscarea extinsă în cazul persoanelor condamnate pentru corupţie, proxenetism, crimă organizată etc. Proiectul a ajuns la Camera Deputaţilor, ca for decizional.
  • DNA şi ANI, lăudate din nou. ”DNA şi ANI au continuat să avanseze într-o serie de cazuri importante. Noile legi privind reforma numirilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi responsabilitatea disciplinară a magistraţilor stabileşte cadrul care vizează mai multă claritate şi rigoare”, menţionează documentul.”Potrivit noii baze sale juridice, începând din 2010 ANI a identificat 18 cazuri totalizând 5,7 milioane de euro de potenţiale averi nejustificate, 23 de cazuri administrative de conflict de interese şi 118 cazuri de incompatibilităţi”, mai arată proiectul.
  • Codurile juridice. ”Răspunsul României la recomandările Comisiei arată mai multe evoluţii. Noul cod civil a intrat în vigoare fără probleme în octombrie 2011, iar codul de procedură civilă este prevăzut să îi urmeze în iunie 2012”.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: