Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE

Economia României figurează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 privitor la PIB… Mai mult›
07.04.2021
Revoluția fiscală propusă de SUA privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor găsește susținere la FMI

Propunerea SUA pentru introducerea la nivel global a unui impozit minim pe profitul companiilor a găsit susținere la Fondul Monetar Internațional (FMI). Măsura este menită… Mai mult›
07.04.2021
Cum a modificat criza bugetul familial: studiu de caz – T4 din 2020

Veniturile totale unei gospodării în T4 2020 au ajuns la 4.999 lei (+7,7% față de aceeași perioadă din anul precedent), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
06.04.2021
3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult›
06.04.2021
Matteo Salvini și premierii Poloniei și Ungariei au pus bazele unei alianțe de dreapta la nivel european
de Iulian Soare , 2.4.2021
Prim-miniștrii Ungariei și Poloniei, împreună cu liderul italian Matteo Salvini s-au angajat joi, la Budapesta, să creeze o nouă alianță politică la nivel european, poziționată la dreapta Partidului Popular European. Cei 3 politicieni, anunță Euractiv, nu au oferit detalii suplimentare în legătură cu viitoarea lor cooperare.
Proaspăt ieșit din familia politică europeană de centru-dreapta PPE, premierul Viktor Orbán i-a invitat la Budapesta pe liderii polonez și italian pentru a discuta posibilitatea unei alianțe la nivel european a partidelor pe care le conduc.
„Vom lansa o nouă platformă, o organizație, un proces care le va oferi cetățenilor care cred într-o Europă tradițională reprezentarea pe care o merită”, a spus Viktor Orban înaintea întâlnirii cu premierul polonez Mateusz Morawiecki și cu fostul ministru italian de interne Matteo Salvini.
La finalul întâlnirii, Viktor Orbán saluta „primul pas al unui drum lung împreună”, vorbind despre necesitatea unei „renașteri europene”. „Am convenit să continuăm discuțiile, ne vom întâlni în mai, fie la Roma, fie la Varșovia, iar data va depinde de evoluția pandemiei”, a mai declarat liderul maghiar.
În cadrul conferinței comune organizată după reuniune, Matteo Salvini, lider al Ligii din Italia, a vorbit despre „calea care începe astăzi și care va continua, în mai multe etape, în diferite capitale europene, pentru a extinde grupul”.
„Ne prezentăm ca nucleul istoric și fondator” al acestei alianțe, a spus Matteo Salvini, care a promis „speranță” după „cea mai întunecată perioadă” de după al doilea război mondial
Premierul Poloniei, Mateusz Morawieck, a afirmat la conferință căplanul este acela de a reprezenta ”un spectru larg de opinii și populație”. Mateusz Morawieck a susținut o ”integrare europeană care respectă suveranitatea națională, familia și valorile creștine” și care apără ”valorile tradiționale”.
Calcul pe hârtie: locul doi ca influență în PE
Formațiunea politică a premierului Viktor Orban, Fidesz, a părăsit oficial PPE la 1 aprilie, la două săptămâni după ce a ieșit din grupul politic organizat în Parlamentul European. În căutare de alianțe la nivel european, Fidesz a tatonat încă de acum un an formațiunea poloneză PiS și, mai recent, formațiunea eurosceptică italiană condusă de Matteo Salvini.
(Citiți și: ”Discuții Fidesz – PiS, partidul de guvernare din Ungaria pare decis să treacă de la PPE la Conservatori”)
Atât Liga cât și PiS sunt însă afiliate unor diferite familii politice europene – ID (Identitate și Democrație), respectiv ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni). Aceste două grupuri politice dețin în Parlamentul European 76 de locuri (9,91%), respectiv 61 de locuri (7,95%). Fidesz are 12 europarlamentari.
La nivel teoretic, o nouă familie politică rezultată dintr-o ”fuziune” ID – ECR – Fidesz ar putea să ajungă a doua forță politică din PE, depășind cu 2 voturi grupul socialist – democrat. Nu este un scenariu neapărat fantezist pentru că locul doi ca greutate în PE (149 de voturi) aduce serioase avantaje financiare, logistice și influență.
Practic socoteala este mai complicată – ID și ECR sunt compuse și din formațiuni politice din Estonia, Franța, Danemarca, Slovacia, Grecia, Belgia, Cehia, Germania, care nu vor urma ”in corpore” orice decizie a Liga sau PiS. În context trebuie precizat că toate tentativele anterioare de unificare a formațiunilor naționaliste și de extremă-dreapta din PE au eșuat.
O altă soluție ar fi cooptarea în grupul ECR a Fidesz – variantă discutată încă din 2019, dar fără niciun semnal că varianta ar fi agreeată de Viktor Orban – și a Ligii lui Salvini.
Semn că nu privește tocmai relaxat întâlnirea de la Budapesta și că aceasta ar putea avea consecințe la nivel european, liderul PPE Donald Tusk a postat pe Twitter: „Rusia îşi mobilizează forţele în jurul Ucrainei. (…) La Budapesta, Morawiecki organizează un bloc politic pro-Putin cu Orban şi Salvini. Nu este o păcăleală de 1 aprilie”.