sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 aprilie, 2021

Prim-miniștrii Ungariei și Poloniei, împreună cu liderul italian Matteo Salvini s-au angajat joi, la Budapesta, să creeze o nouă alianță politică la nivel european, poziționată la dreapta Partidului Popular European. Cei 3 politicieni, anunță Euractiv, nu au oferit detalii suplimentare în legătură cu viitoarea lor cooperare.

Proaspăt ieșit din familia politică europeană de centru-dreapta PPE, premierul Viktor Orbán i-a invitat la Budapesta pe liderii polonez și italian pentru a discuta posibilitatea unei alianțe la nivel european a partidelor pe care le conduc.


„Vom lansa o nouă platformă, o organizație, un proces care le va oferi cetățenilor care cred într-o Europă tradițională reprezentarea pe care o merită”, a spus Viktor Orban înaintea întâlnirii cu premierul polonez Mateusz Morawiecki și cu fostul ministru italian de interne Matteo Salvini.

La finalul întâlnirii, Viktor Orbán saluta „primul pas al unui drum lung împreună”, vorbind despre necesitatea unei „renașteri europene”. „Am convenit să continuăm discuțiile, ne vom întâlni în mai, fie la Roma, fie la Varșovia, iar data va depinde de evoluția pandemiei”, a mai declarat liderul maghiar. 

În cadrul conferinței comune organizată după reuniune, Matteo Salvini, lider al Ligii din Italia, a vorbit despre „calea care începe astăzi și care va continua, în mai multe etape, în diferite capitale europene, pentru a extinde grupul”.

„Ne prezentăm ca nucleul istoric și fondator” al acestei alianțe, a spus Matteo Salvini, care a promis „speranță” după „cea mai întunecată perioadă” de după al doilea război mondial


Premierul Poloniei, Mateusz Morawieck, a afirmat la conferință căplanul este acela de a reprezenta ”un spectru larg de opinii și populație”. Mateusz Morawieck a susținut o ”integrare europeană care respectă suveranitatea națională, familia și valorile creștine” și care apără ”valorile tradiționale”.

Calcul pe hârtie: locul doi ca influență în PE

Formațiunea politică a premierului Viktor Orban, Fidesz, a părăsit oficial PPE la 1 aprilie, la două săptămâni după ce a ieșit din grupul politic organizat în Parlamentul European. În căutare de alianțe la nivel european, Fidesz a tatonat încă de acum un an formațiunea poloneză PiS și, mai recent, formațiunea eurosceptică italiană condusă de Matteo Salvini.

(Citiți și: ”Discuții Fidesz – PiS, partidul de guvernare din Ungaria pare decis să treacă de la PPE la Conservatori”)

Atât Liga cât și PiS sunt însă afiliate unor diferite familii politice europene – ID (Identitate și Democrație), respectiv ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni). Aceste două grupuri politice dețin în Parlamentul European 76 de locuri (9,91%), respectiv 61 de locuri (7,95%). Fidesz are 12 europarlamentari.

La nivel teoretic, o nouă familie politică rezultată dintr-o ”fuziune” ID – ECR – Fidesz ar putea să ajungă a doua forță politică din PE, depășind cu 2 voturi grupul socialist – democrat. Nu este un scenariu neapărat fantezist pentru că locul doi ca greutate în PE (149 de voturi) aduce serioase avantaje financiare, logistice și influență.

Practic socoteala este mai complicată – ID și ECR sunt compuse și din formațiuni politice din Estonia, Franța, Danemarca, Slovacia, Grecia, Belgia, Cehia, Germania, care nu vor urma ”in corpore” orice decizie a Liga sau PiS. În context trebuie precizat că toate tentativele anterioare de unificare a formațiunilor naționaliste și de extremă-dreapta din PE au eșuat.

O altă soluție ar fi cooptarea în grupul ECR a Fidesz – variantă discutată încă din 2019, dar fără niciun semnal că varianta ar fi agreeată de Viktor Orban – și a Ligii lui Salvini.

Semn că nu privește tocmai relaxat întâlnirea de la Budapesta și că aceasta ar putea avea consecințe la nivel european, liderul PPE Donald Tusk a postat pe Twitter: Rusia îşi mobilizează forţele în jurul Ucrainei. (…) La Budapesta, Morawiecki organizează un bloc politic pro-Putin cu Orban şi Salvini. Nu este o păcăleală de 1 aprilie.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: