marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 ianuarie, 2020

Premierul ungar Viktor Orbán s-a întâlnit marți cu lidei ai partidului de guvernământ din Polonia, PiS, pe fondul speculațiilor din ce în ce mai consistente, scrie Euractiv, că Fidesz a decis să părăsească familia politică PPE.

Oficial, discuțiile de marți între lideri polonezi și maghiari au vizat ” activitățile comune ale ambelor partide în politicile europene și probleme de cooperare în contextul viitoarei Conferințe asupra viitorului Europei”, a anunțat PiS, care este membru al grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) din Parlamentul European.


Conferința asupra Viitorului Europei, anunțată în luna decembrie 2019 de către noua echipă de conducere a UE, urmează să împuternicească cele 3 mari instituții europene să pregătească, între altele, propuneri de modificare a tratatelor UE.

În special Ungaria și Polonia, dar și ceilalți doi parteneri din Visegrad- Cehia și Slovacia- s-au situat pe poziții divergente față de fosta comisie condusă de Jean Claude Juncker în ceea ce privește politica europeană în domeniul migrației. Ungaria și Polonia au făcut obiectul criticilor și presiunilor Bruxelles-ului din cauza încălcării independenței sistemelor de Justiție, libertății presei și domniei legii.

La finalul discuțiilor de marți, Viktor Orban a postat pe Facebook o fotografie de la întâlnirea cu liderii polonezi și comentariul: ”Împreună suntem puternici, separați- slabi”.

Niciun detaliu al discuțiilor nu a fost făcut public, dar interpetarea generală este aceea că Fidesz caută o nouă afiliere politică europeană.


În martie 2019, PPE a acuzat Fidesz că încalcă principiul european aș domniei legii, iar părțile au decis o soluție de compromis: Fidesz a luat decizia unilaterală de a se suspenda din PPE. În prezent, un grup de experți condus de fostul președinte aș Consiliului Herman Van Rompuy analizează situația și viitorul Fidesz în PPE. Este de așteptat ca PPE să ia o decizie în privința Fidesz la reuniunea din februarie.

Într-un interviu publicat pe 4 ianuarie de Magyar Nemzet, europarlamentarul maghiar Tamás Deutsch a afirmat că Fidesz va decide singur în ce familie politică europeană va activa în viitor

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europenise arată deschis pentru colaborarea cu Fidesz. După 31 ianuarie, când europarlamentarii britanici vor părăsi PE, PiS  devine cel mai important membru al ECR.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: