Prețul carburanților în România: Ponderea taxelor, mult sub media europeană. Marjele benzinăriilor au crescut cu peste 4% în ultimii patru ani

Ponderea taxelor în prețul final al carburanților din România este cu peste zece procente mai redusă decât media europeană în cazul benzinei, respectiv cinci procente… Mai mult›
05.12.2019
NATO – concluziile unui summit sensibil: Cele 3 premiere din declarația oficială și întorcerea ”în cazarmă” a Turciei

Zarva, îndoielile și contondențele dintre aliați au fost atât de mari înaintea summitului NATO de la Londra, încât evenimentul a avut de pus ordine până… Mai mult›
04.12.2019
Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
04.12.2019
Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult›
03.12.2019

Matteo Renzi, premierul Italiei: Austeritatea din zona euro înteţeşte flăcările populismului
de Alexandra Pele 22.12.2015
Matteo Renzi, premierul de centru dreapta al Italiei, avertizează că politicile de austeritate promovate de Germania în zona euro înteţesc “flacările populismului” şi duc la paralizarea clasei politice, scrie Financial Times.
Într-un interviu acordat la o zi după ce alegătorii din Spania au tăiat majoritatea parlamentară de care se bucura partidul premierului Mariano Rajoy, Renzi a spus că există o lecţie importantă pe care Europa trebuie să o înveţe din alegerii spaniole.
“Nu ştiu ce se va întâmpla cu prietenul meu Mariano, dar ştiu că aceia care au fost în primele rânduri în rândul aliaţilor politicilor rigorii fără creştere şi-au pierdut locurile de muncă”, a declarat Renzi, adăugând că “s-a întâmplat la Varşovia, însă circumstanţele de acolo sunt specifice, s-a întâmplat la Atena, la Lisabona. Să vedem ce se va întâmpla la Madrid”.
În ultimele săptămâni, tensiunile dintre Italia şi Bruxelles, respectiv Berlin, au fost ridicate, pe mai multe fronturi: de la construcţia unui gazoduct între Rusia şi Germania, la solicitarea UE adresată Italiei de a face eforturi mai mari pentru înregistrarea imigranţilor, la înfiinţarea unei scheme comune de garantare a depozitelor sau la bugetul Italiei pentru 2016, criticat pentru că ar fi prea expansiv.
“O stimez pe Angela. Avem o relaţie personală excelentă”, a spus Renzi. “Însă trebuie să fiu sincer… Europa trebuie să deservească 28 de state, nu unul singur”, a adăugat premierul italian.
Renzi este de părere că are mai multă credibilitate de a critica Germania şi UE decât predecesorii săi deoarece Guvernul pe care îl conduce a fost mai dispus să se conformeze reglementărilor europene şi mai activ în promovarea reformelor menite să modernizeze economia Italiei.
“Oamenii obişnuiau să strâmbe din nas când vorbea Italia, însă acea perioadă s-a încheiat. E o altă Italie acum care este în poziţia de a spune ce crede despre Europa”, a comentat premierul Italian.
Şeful executivului italian a devenit foare vocal, în special atunci când are impresia că Europa aplică standarde duble, notează jurnaliştii britanici.
Construcţia gazoductului Nord Stream II, ce ar urma să lege Germania direct de Rusia, este, în opinia lui Renzi, o astfel de situaţie, în special având în vedere că UE s-a opus construcţiei South Stream, un gazoduct de care Italia ar fi beneficiat mai mult.
“Deci spunem nu South Stream şi apoi descoperim brusc că există un Nord Stream. Cine a decis? Este aceasta o decizie a UE de politică energetică? La masă, când am ridicat problema, doar Germania şi Olanda au apărat-o. Înţeleg că este o problemă importantă. Nu sunt scandalizat, dar vreau să spun că fie aplicăm regulile pentru toată lumea, fie pentru nimeni”, a comentat Renzi.