miercuri

24 aprilie, 2024

31 decembrie, 2020

Ministerul Muncii a anunțat că a fost adoptată Ordonanța de urgență prin care se prelungesc în 2021 măsurile de protecție socială care vizează stimularea angajarii persoanelor fără loc de muncă

Ministerul Muncii a comunicat următoarele, doar pe pagina sa de Facebook:

„După decizia de a prelungi șomajul tehnic și timpul flexibil de muncă, Guvernul a decis astăzi prelungirea altor măsuri active, până la 30 iunie 2021:

  • 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2 500 lei pentru încadrarea în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, a persoanelor peste 50 de ani a căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență sau alertă, din motive neimputabile lor, a tinerilor între 16 și 29 de ani înregistrați ca șomeri sau a cetățenilor români încadrați în aceleași categorii de vârstă, cărora le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor.
  • 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă acordată lucrătorilor zilieri, pentru o perioadă de 3 luni, la alegerea beneficiarului de lucrări.
  • 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate pentru o perioadă de lucru de 8 ore pe zi, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, pentru angajații sezonieri.
  • În plus, se vor acorda zile libere plătite pentru părinți în perioada cursurilor online. Părinții vor beneficia, până la finalizarea cursurilor anului școlar 2020-2021, de zile libere plătite cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut”.

Proiectul ordonanței de urgență adoptate prevede că :

  • Angajatorii care în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgenţă sau de alertă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum și cetăţeni români, încadrați în aceleași categorii de vârstă, cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.
    • Angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni.
    • Sumele se acordă pentru plata salariului, proporţional cu timpul efectiv lucrat de salariat şi nu se cumulează, pentru acelaşi angajat, cu subvenţiile care se acordă angajatorilor care au încheiat cu agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.
  • OUG 132 / 2020 privind regimul de lucru flexibil (kurzarbeit) s-a modificat astfel încât:
    se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă, pentru o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarului de lucrări, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021, persoanelor care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, care îşi desfăşoară activitatea ca zilieri în unul dintre domeniile prevăzute la art. 13 din Legea nr. 52/2011 (completată);

    • Suma prevăzută mai sus se acordă, în ordinea depunerii solicitărilor, până la 30 iunie 2021, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, prin ANOFM, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie, angajatorilor, pentru angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă sau a stării de alertă pentru cel puţin 15 zile lucrătoare.
  • Până la 30 iunie 2021, se asigură decontarea unei părţi din salariul acordat angajaților care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni.
    • Perioada este aleasă de angajator, iar suma (suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj) reprezintă 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările şi completările ulterioare, aferent perioadei lucrate.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: