marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iunie, 2020

De la 1 iunie sunt în vigoare cele 3 măsuri active destinate angajaţilor şi angajatorilor în vederea susţinerii acestora pentru reluarea raporturilor de muncă, adoptate de guvern în ședința de săptămâna trecută.

Astfel, începând cu luna iunie:

  • Angajatorii pot deconta, pe o perioadă de 3 luni, un procent de 41,5% din salariul brut lunar al fiecărui lucrător căruia i se reactivează contractul de muncă suspendat anterior. Angajatorii vor suporta contravaloarea salariilor şi ulterior, după data de 25 a lunii următoare, depun, prin mijloace electronice, o cerere însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi lista persoanelor care beneficiază de sprijin. Raporturile de muncă ale salariaţilor trebuie menținute până la 31 decembrie 2020. Măsura se aplică numai în cazul persoanelor care au avut o durată a suspendării a contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă.
  • Este încurajată încadrarea în muncă a persoanelor în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor în perioada stării de urgenţă sau de alertă şi care sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă. Pentru fiecare persoană din această categorie angajată pe perioadă nedeterminată şi cu normă întreagă în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2020, angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei. Aceeaşi facilitate este acordată și celor care încadrează în muncă tineri, cu vârsta între 16 şi 29 de ani, până la sfârşitul anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă. Raporturile de muncă ale acestora trebuie menținute pentru o perioadă de încă 12 luni de la împlinirea celor 12 luni pentru care se asigură sprijin.
  • Pentru domeniile de activitate în care se menţin restricţii pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, acordarea indemnizaţiilor de şomaj tehnic se prelungeşte de la data de 1 iunie 2020, fără întrerupere, până la ridicarea restricţiilor.Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: