marți

30 aprilie, 2024

8 septembrie, 2023

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat o hotărâre prin care sunt introduse măsuri de protecție și avertizare a cetăţenilor români aflaţi în zona de graniţă cu Ucraina. Perimetrul în care se vor aplica aceste măsuri va fi stabilit de MApN.

Intervenția CNSU vine în contextul căderii unei drone rusești la Plauru, în apropierea Izmail.

Hotărârea ţine cont de evenimentele recente înregistrate şi de contextul geopolitic actual determinat de conflictul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care au generat atacuri recente şi repetate asupra porturilor ucrainene Reni şi Ismail, aflate în imediata apropiere a graniţelor cu România.


Potrivit hotărârii adoptate de CNSU, citată de Agerpres, se abilitează Ministerul Apărării Naţionale să evalueze şi să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni şi Ismail, în care se instituie măsuri specifice de protecţie a populaţiei (art. 1).

„În zonele stabilite în condiţiile art. 1, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun măsuri pentru informarea populaţiei, identificarea spaţiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale locurile de acţionare a mijloacelor de alarmare. Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele în care sunt stabilite zone în condiţiile art. 1 asigură informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei”, se arată în hotărârea CNSU.

Spații de protecție a populației La Plauru și Ceatalchioi

De asemenea, conform documentului, Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

„În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naţionale notifică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zona specifică potenţial a fi afectată”, prevede hotărârea CNSU.


În zonele respective, se abilitează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să emită mesaje de avertizare şi alarmare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale. În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă dislocă echipaje care asigură avertizarea/ alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicaţii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.

Drona căzută la Plauru, confirmată cu întârziere de autorități

Mai multe bucăţi dintr-o dronă militară folosită de Rusia pentru atacurile asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre au fost găsite în România, ceea ce confirmă faptul că o dronă rusească a căzut pe teritoriul țprii noastre.

Descoperirea a fost făcută în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina, după atacurile asupra porturilor de la Dunăre ale Ucrainei.

Ministrul Apărării, prezent miercuri la fața locului, a declarat că a fost verificată o zonă foarte mare și confirmă că s-au găsit bucăți care ar putea proveni de la o dronă. Cu o zi înainte, și el și președintele Klaus Iohannis au negat căderea bombei, deși autoritățile ucrainene oferiseră date exacte privind incidentul, iar mai mulți localnici au relatat incidentul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Parlamentul European, a declarat joi, în Parlamentul European, că alianța nu are niciun indiciu că resturile de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat al Moscovei.

Nicolae Ciucă, despre eventuala demisie a minsitrului Apărării

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, a declarat vineri, referitor la incidentul de securitate de la granița cu Ucraina, că ”oamenii sunt în siguranță” și că ”trebuie să dăm încredere oamenilor”.

Întrebat dacă ministrul apărării, Angel Tîlvăr, ar trebui să demisioneaze după ce timp de două zile a negat incidentul, că nu comentează, dar a precizat că ”fiecare dintre noi trebuie să analizeze și să ia propria decizie”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: