vineri

29 martie, 2024

8 iunie, 2023

Aproximativ 3.000 de membri ai sindicatelor din Sănătate au demonstrat joi în Piața Victoriei și au pornit în marș spre Palatul Parlamentului, cerând acordarea salariilor la nivelul prevăzut în lege pentru toți angajații din sistem și plata gărzilor la tariful orar al normei de bază.

Vicepreşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” (FSSR), Daniel Bulboacă, organizatorul manifestației de joi, a declarat că se vor strânge semnături pentru declanşarea grevei generale în sănătate, dacă revendicările sindicaliştilor nu vor fi rezolvate.

„Noi continuăm strângerea de semnături pentru greva generală. Dacă 50% plus unu din salariaţii din sănătate vor semna tabelele şi vor fi de acord să facă gestul suprem – o întrerupere a activităţii fiind neplătiţi în această perioadă – vom declanşa cel mai devreme după 1 iulie greva în sănătate. Următorul pas recent îl avem pe data de 15 iunie, când sindicaliştii din sănătate vor picheta unităţile din ţară. Pe data de 27 iunie, în intervalul orar 10:00 -12:00, vom face în unităţile sanitare o grevă de avertisment de 2 ore. În perioada 23-25 iunie avem Consiliul de coordonare al Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’ (FSSR), moment în care vom centraliza măcar parţial tabelele de semnături pentru declanşare grevei. În momentul acela vom şti în ce punct suntem: putem continua spre greva generală sau nu. Până atunci, însă, vom purta negocieri”, a transmis liderul sindical.


Revendicările protestatarilor din Sănătate:

1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:

  • a. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate.
  • b. Raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.
  • c. Raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
  • d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:

  • a. Reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale
  • b. Posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate

3. Acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.


4. Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate.

6. Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

Peste 400 de unități sanitare în grevă japoneză

Salariaţi din peste 400 de unităţi sanitare din România se află joi în grevă japoneză, aconform președintelui Sanitas București, Viorel Huşanu.

Peste 80.000 de angajați din sistemul sanitar și de asistență socială au semnat pentru declanşarea grevei generale după data de 15 iunie, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.

„Astăzi va fi prima ordonanţă de urgenţă care va rezolva o revendicare, adică va da la maxim Anexa nr. 2, care înseamnă salarizarea la maxim în Legea salarizării pentru infirmiere, brancardieri, registratori medicali. Dar nu este de ajuns. Adică până nu vom avea o creştere de venituri pentru toţi salariaţii din sistem, rămâne programul stabilit, inclusiv greva generală”, a spus Viorel Huşanu, citat de Agerpres.

Pentru a întări necesitatea creşterii de venituri pentru personalul auxiliar, Huşanu a exemplificat cu un fluturaş de salariu al unui director de îngrijiri la unul dintre cele mai mari spitale din Capitală.

„Am primit fluturaşul de salarii al directorului de îngrijiri de la Institutul C.C. Iliescu. Are 2.982 de lei net”, a arătat liderul sindical. 

Membrii Federaţiei Sanitas se vor afla în grevă japoneză până pe data de 15 iunie, fără întreruperea activităţii în unităţile sanitare, iar ulterior vor decide acţiunile de protest. dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.

„Pe 15 iunie tragem linie şi vedem dacă s-au transpus în acte normative promisiunile, iar dacă nu sunt toate rezolvate până pe 15 vom hotărî să mergem înainte cu aceleaşi mijloace de protest, adică grevă de avertisment de două ore, eventual un miting, aşa cum este propunerea Consiliului Naţional, după care greva generală. La ora actuală se află în grevă japoneză angajaţi din peste 400 de unităţi sanitare de la nivel naţional, că sunt spitale, institute, centre ş.a.m.d. şi avem semnăturile pentru greva generală a peste 80.000 de oameni, aproape de 50% din aproximativ 200.000 în total”, a explicat liderul sindical.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: