Angajații din sistemul sanitar şi de asistenţă socială vor intra în grevă japoneză (fără întreruperea programului de muncă), începând de miercuri, anunță Federația Sanitas.
Greva se derulează în paralel cu negocierile purtate cu autoritățile, în toate unităţile sanitare şi cele de asistenţă socială în care organizația are membri, menționează un comunicat al Sanitas, fără a preciza ponderea în sistem a acestor unități.
Sindicaliştii averrtizează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni.
Revendicările Sanitas
Pentru sectorul de negociere colectivă Sănătate:
1. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.
2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate.
- Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor;
- Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
- Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
- Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.
3. Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem.
4. Finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Sănătate.
5. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.
6. Finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă în SĂNĂTATE.
7. Garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.
Pentru sectorul de negociere colectivă Asistență socială:
1. Deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială.
2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă socială.
- Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor;
- Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
- Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual;
3. Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună.
4. Finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Asistenţă socială.
5. Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă ASISTENŢĂ SOCIALĂ.
6. Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă socială – membri ai Federaţiei Sanitas din România.
Marcel Ciolacu, însărcinatul coaliției pentru negocierile cu lucrătorii din Sănătate, optimist după prima întâlnire
Marcel Ciolacu, viitorul prim-ministru, care și-a asumat negocierile cu angajații din Sănătate și Asistență socilaă, declara săptămân trecută, se declara optimis după prima discuție cu liderii sindicali, desfășurată în urmă cu o săptămână:
„Aşa cum am spus, am stopat orice negociere politică până la rezolvarea problemelor sociale din ţară.
Astăzi am avut o discuţie foarte aplicată cu reprezentanţii sindicatelor din Sănătate, alături de ministrul Alexandru Rafila.
(…)
Am convenit astăzi să le răspundem majorităţii solicitărilor.
Toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare. Posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate. Voucherele de vacanţă vor fi acordate pentru toţi angajaţii din sistem. Iar viitoarea lege a salarizării va rezolva toate inechităţile actuale”.
****