joi

16 mai, 2024

23 martie, 2023

Autoritățile de la Chișinău solicită partenerilor din Uniunea Europeană să impună sancțiuni împotriva a patru-cinci fugari de justiția moldovenească, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu (foto), pentru Europa Liberă.  

„De fiecare dată când am mers în vizite oficiale, eu și toți colegii mei am abordat acest subiect: Colegi, priviți, salutăm decizia Americii și Britaniei, dar acești indivizi, fugari, complici la tentative de destabilizare sunt în țările UE și au active în această zonă. Și rugămintea noastră e de a impune acest regim de sancțiuni și pe teritoriul Uniunii Europene””, a povestit Igor Grosu.

Campanie lansată de președintele Parlamentului de la Chișinău

Potrivit lui, este vorba de cei doi oligarhi moldoveni sancționați de guvernele SUA și al Marii Britaniei, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, dar și de alte câteva persoane care se află în Marea Britanie.


„Sunt încă cei… unu, doi sau câți sunt acolo? Vreo trei. Tot prin Marea Britanie, mai călătoresc. Și primii doi, pe care i-ați menționat (Plahotniuc și Șor), au active și în altă parte decât SUA și Marea Britanie. De aceea am zis să lansăm această inițiativă, această campanie. Argumentul, cred eu, care a contat suplimentar a fost acest parteneriat toxic dintre servicii secrete ruse și acești criminali, care și-au dat mâna și încearcă să destabilizeze situația politică din R. Moldova”, a explicat președintele Parlamentului.

Bruxelles nu are un mecanism propriu, cererea trebuie aprobate în Consiliul UE

La începutul săptămânii, miniștrii de Externe ai României, Estoniei și Franței au propus să fie creat un mecanism de sancționare a „aliaților Kremlinului” din R. Moldova.

Anterior, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a explicat, într-un interviu la Europa Liberă, că UE nu are, deocamdată, un mecanism prin care să impună sancțiuni la solicitarea unor state care nu fac parte din blocul comunitar și că o astfel de decizie trebuie să fie luată de toate țările membre.

Parlamentul European susține cererile Republicii Moldova

Sancțiunile pentru oligarhii moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, reforma justiției moldovenești și oferirea asistenței financiare Republicii Moldova sunt subiectele principale ce urmează a fi discutate la cea de-a 13-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.


Eurodeputatul Siegfried Mureșan a comunicat că Parlamentul European urmărește atent situația din Republica Moldova și UE este conștientă că riscurile de securitate pentru Republica Moldova sunt valabile și pentru statele membre ale UE.

El a spus că oamenii care au fost parte ai corupție active, a spălării de bani, care au servit interesele Rusiei și au încercat să slăbească statul moldovean și încearcă acum să provoace destabilizări în țară – aceștia „sunt un risc pentru populația Republicii Moldova și prezintă risc pentru Uniunea Europeană și trebuie să acționați de Uniunea Europeană”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: