21 martie, 2024

Cele mai mari două economii din zona euro, Germania și Franța, au continuat să se contracte în martie, alimentând așteptările că o redresare susținută a activității va dura mai mult timp pentru a se materializa.

Sectorul privat al Franței a scăzut într-un ritm ușor accelerat luna aceasta față de februarie, potrivit sondajelor realizate de S&P Global, publicate joi. Declinul din Germania s-a atenuat, dar acest lucru s-a datorat exclusiv sectorului serviciilor, care aproape s-a stabilizat, transmite Bloomberg.

Industria germană își continuă declinul

Marile companii industriale germane au sfidat din nou așteptările economiștilor privind redresarea activității, indicele PMI al managerilor de achiziții scăzând la 41,6 de la 42,5 în februarie – semnificativ sub pragul de 50 care desparte creșterea de contracție.


În zona euro, serviciile serviciile au ajutat activitatea din sectorul privat să atingă nivelul maxim al ultimelor nouă luni, totuși indicatorul pentru producția industrială a scăzut în mod neașteptat la minimul ultimelor trei ani.

 „Dacă sperați la o redresare a sectorului de producție în primul trimestru, este timpul să aruncați prosopul”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank. „PMI-ul din martie a confirmat slăbiciunea clară a acestui sector, care pare să fie dominat de industria grea din Germania.”

El a subliniat că „comparând Franța și Germania, datele compozite PMI arată aproape același grad de slăbiciune”.

Franța și Germania, performanțe sub media zonei euro

Cele două mari economii europene au performat mai slab decât zona euro în ansamblu, unde state, precum Spania au avut o creștere solidă. În schimb, Germania este probabil în recesiune după contracția din trimestrul al patrulea din care se străduiește să iasă la începutul anului 2024.


Bundesbank a arătat joi că economia germană este probabil să se contracte din nou în primul trimestru, cu „vânt potrivnic din mai multe direcții” în special sectorul industrial rămânând punctul slab.

Pentru cel de-al doilea trimestru, indicatorii precum așteptările oamenilor de afaceri măsurate de institutul Ifo „oferă puține indicii privind o redresare economică”, a adăugat banca centrală în raportul său lunar. În ciuda intrării în prima recesiune de după pandemie, banca centrală a Germaniei nu are în vedere totuși o reducere semnificativă a dobânzii.

Doar serviciile au crescut în zona euro

Deteriorarea economiei franceze a fost provocată de scăderea cererii de bunuri și servicii, potrivit S&P Global, respondenții citând „neîncrederii clienților, condițiile economice dificile și presiunile inflaționiste” drept principalele obstacole.

Datele au arătat că indicele managerilor de achiziții pentru întreaga zonă euro a crescut la 49,9 în martie, mai mult decât 49,7 prezis de economiști și cel mai apropiat devaloarea 50 atinsă în iunie. Zona euro a evitat o recesiune la sfârșitul anului trecut, deși economiștii prevăd o creștere de doar 0,1% în primul trimestru și o creștere a producției de doar 0,5% pentru întreg anulul 2024.

Sondajele au constatat în continuare că companiile devin din ce în ce mai optimiste cu privire la viitor, un semnal că revenirea pe care o prevăd economiștii se va petrecere în cele din urmă.

În Franța, indicatorii de la nivel național publicati joi au arătat o îmbunătățire a încrederii mediului de afaceri atât în industrie, cât și în servicii. Indicele compozit pentru toate sectoarele calculat de biroul de statistică INSEE a atins media pe termen lung de 100 în martie, pentru prima dată după septembrie 2023.

Se mențin presiunile inflaționiste

Deși au existat semne de diminuare a presiunilor prețurilor în ambele țări, creșterea salariilor rămâne o problemă – în special pentru firmele prestatoare de servicii, unde costurile forței de muncă joacă principalul rol în stabilirea tarifelor

„Banca Centrală Europeană poate fi mulțumită datorită faptului că presiunile asupra prețurilor în sectorul serviciilor sensibile la salarii nu au mai crescut”, a spus de la Rubia. „Cu toate acestea, presiunile asupra prețurilor rămân ridicate. Prin urmare, știrile privind indicii PMI nu sunt suficiente pentru a schimba planul cel mai probabil al BCE de a reduce ratele în iunie și nu în aprilie.

Datele separate din Marea Britanie au arătat că firmele din sectorul privat din Marea Britanie au continuat să raporteze o creștere a producției în martie, adăugând dovezi că economia este în curs de revenire de la recesiunea de anul trecut.

Datele din SUA așteptate joi seara probabil că vor indica o expansiune a economiei. Cifrele comunicate anterior din Australia și Japonia au arătat o creștere economică mai puternică.

Indicii PMI sunt urmăriți îndeaproape de piețe, deoarece sunt publicați la începutul lunii și sunt corecți în a dezvălui tendințele și punctele de cotitură într-o economie. O măsură a amplorii schimbărilor în producție, mai degrabă decât a profunzimii, sondajele din mediul de aafceri pot fi uneori dificil de conexat direct cu PIB-ul trimestrial.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: