sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 februarie, 2014

Creșterile economice ale Germaniei, Franței și Olandei au depășit așteptările economiștilor în trimestrul patru și este un semn că zona euro revine pe plus.

PIB-ul Germaniei a crescut în ultimele trei luni ale anului trecut cu 0,4%, potrivit Bloomberg.

În Franța PIB-ul a crescut cu 0,3%, în Olanda, cu 0,7%, în timp ce economia Italiei a crescut cu 0,1%.


Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat săptămâna trecută că există posibilitatea unor noi măsuri de stimulare a economiei și pentru a stabiliza economiile fragile.

Moneda euro s-a apreciat cu 0,2% după publicarea datelor privind creşterea economică a Germaniei, la 1,3699 dolari, la Frankfurt.

Economiştii anticipează că economia zonei euro a crescut cu 0,2% în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Creșterea economiei Germaniei, cea mai mare din Europa a fost generată în trimestrul al patrulea în principal de exporturi, potrivit statisticilor. Consumul sectorului public a stagnat în ultimele trei luni ale anului trecut, în timp ce cererea internă a scăzut uşor în sectorul privat. A avut loc o creștere a investițiilor în echipamente și construcții.


”Condițiile economice din Germania sunt sănătoase”, a declarat Andreas Scheuerle, un economist de la Dekabank din Frankfurt. ”În ultimul trimestru, incertitudinile legate de criza datoriilor din zona euro s-au estompat și există semn încurajatoare că vor crește investițiileȚ, a mai zis economistul german.

Și creșterea economică a Franței din ultimul trimestru a fost peste așteptările economiștilor. Previziunile erau pentru o creștere medie de 2%.

Guvernul francez plănuiește să diminueze taxele pentru a reînsufleți investițiile și pentru a susține creșterea economică, după ce președintele Francois Hollande a eșuat în inițiativa de a diminua rata șomajului care a fost de 10,8% în decembrie, dublă față de rata șomajului din Germania, potrivit Eurostat.

Economia Italiei, a treia din zona euro, a evoluat așa cum estimau economiștii la sfârșitul anului trecut. Cu toate acestea, demisia anunţată vineri de premierul Enrico Letta ar putea genera o nouă perioadă de instabilitate politică, ceea ce ar pune în pericol reformele economice.

Creşterea economică a Spaniei a accelerat în ultimele trei luni ale anului trecut la 0,3%, faţă de 0,1% în trimestrul al treilea, în timp ce economia Olandei a crescut de două ori mai mult decât estimaseră analiștii. ”Cifrele din trimestrul patru sunt încurajatoare”, a spus ministrul olandez al economiei Henk Kamp. ”Nu au crescut doar exporturile, ci și investițiile. Asta ne dă speranțe pentru acest an”.

Un semn de însănătoșire a economiei germane este creșterea vânzărilor auto, cea mai mare față de septembrie 2011. Cele mai mari compani auto de lux Bayerische Motoren Werke AG, Audi AG și Mercedes-Benz, o unitate a companiei Daimler, au livrat un număr record de autoturisme anul trecut și plănuiesc să mențină trendul și în acest an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: