vineri

19 aprilie, 2024

13 aprilie, 2021

FOTO: ecmag.com

Un mare consumator industrial de energie electrică și un mare producător semnalează probabilitatea scumpirii electricității în următorii ani.

Producătorul de aluminiu primar ALRO Slatina (ALR),  care a consumat electricitate de 300 de milioane de euro anul trecut, se așteaptă la triplarea prețului energiei electrice – spune Marian Năstase, președintele consiliului de admistrație al companiei într-un interviu pentru Agerpres.

La rândul său, OMV Petrom (SNP), deși este al patrulea cel mai mare producător de electricitate al României, se află în plină campanie de achiziții de electricitate cu livrare până la sfârșitul anului viitor. Cantitățile sunt relativ mari,  de până la 10% în total din capacitatea centralei sale pe gaze de la Brazi, de 860 MW, potrivit  e-nergia. Și nu este singurul exemplu.

Capacități de producție și interconectări externe insufieicnte


Oficialul Alro salută „planul Guvernului de a pune în loc (de cărbune) centrale pe gaz. Pentru că, dacă nu le punem repede în loc, vom avea un dezechilibru atât de mare în sectorul energetic naţional încât o să vedem preţuri de trei ori mai mari decât sunt astăzi” – potrivit sursei citate.

„O să ajungem la nişte preţuri, poate nu chiar ca în Texas, dar cu siguranţă nesustenabile chiar şi pentru consumatorii casnici, nu mai vorbim de industrie. Pentru că nu avem suficiente interconectări să ne echilibrăm din import, importurile sunt limitate.  Situaţia este destul de dramatică”, explică Marian Năstase.

Astfel, este luată foarte în serios studiul Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic, care a avertizat că, fără producția pe cărbune a CE Oltenia, cererea de electricitate a României nu va mai putea fi  satisfăcută nici prin importuri la capacitate maximă.

(Citiți și: „Salvatorii CE Oltenia – la Bruxelles: marile îndoieli ale Comisiei Europene”)

Pe de altă parte,  ALRO contestă sistemul de tranzacționare a certificatelor verzi, mai ales că deja Comisia Europeană se așteaptă ca prețul acestora aproape că se va dubla până în 2030 – așteptări care ar încuraja speculațiile, potrivit oficialului citat.


În același timp, piața de electricitate din România nu permite contractele pe termen mai lung de un an, fapt semnalat și de Comisia Europeană în critica planului de restructurare a CE Oltenia.

Cumpărătorii de electricitate sunt dispuși să plătească tot mai mult

Campania de achiziții de electricitate a OMV Petrom din ultima vreme poate fi pusă fie pe seama unei eventuale creșteri a portofoliului de clienți, până într-atât încât producția proprie nu ar mai putea fi de ajuns, fie pe țintirea unui profit din revânzarea în viitor la prețuri mai mari.  Sau și una și cealaltă.

Un indiciu privind eventuala scumpire a electricității la care se așteaptă OMV Petrom, este faptul că în contractele de achiziție recente, compania a fost dispusă să plătească „prețuri mari, între 292 și 301 lei/MWh”, potrivit monitorizării e-nergia.

„Interesant este că Petrom și-a dorit destul de mult să facă aceste achiziții. Spre exemplu, pentru unul dintre pachetele scoase la vânzare de Hidroelectrica la 295 de lei, Petrom a oferit 302 lei, pentru a fi sigur că își va adjudeca energia. Engie oferise 300 de lei”, relevă sursa citată.

Același fenomen fusese înregistrat la începutul lunii aprilie, când energie scoasă pe piață la 335 lei / MWh de Hidroelectrica, cel mai mare producător, a fost cumpărată cu 345 lei / MWh de Electrica, cel mai mare furnizor de electricitate din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: